Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 19:45

Συναντήσεις Πτωχού με Τσιάρα και Ταχιάο

Συναντήσεις Πτωχού με Τσιάρα και Ταχιάο

Αρδευτικά έργα, αποζημιώσεις κτηνοτρόφων και καλλιέργειες βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη των αιγοπροβάτων, καθώς και η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στις καλλιέργειες αμπελοειδών.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Περιφέρεια στο θέμα της πανώλης, πάντα σε συνεργασία με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις με λεπτομέρειες που θα ικανοποιούν όλους τους πληγέντες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως τόσο ο ίδιος, το Υπουργείο, όσο και η κυβέρνηση θα στέκονται δίπλα στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, στηρίζοντάς τους σε κάθε τους βήμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης της παραγωγής στην Πελοπόννησο, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνικών. Συγκεκριμένα, για την επέκταση των επενδύσεων σε θερμοκήπια, ο Περιφερειάρχης παρέδωσε προτάσεις και προδιαγραφές από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Συζητήθηκαν επίσης τα σχέδια βελτίωσης και τα αρδευτικά έργα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως το Μιναγιώτικο Φράγμα που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία, το Φιλιατρινό Φράγμα, τα έργα του Αναβάλου, το φράγμα του Ασωπού, κ.ά.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ο Δημήτρης Πτωχός χθες είχε συνάντηση στην Αθήνα και με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα έργα που αφορούν τις συγκοινωνιακές και εγγειοβελτιωτικές υποδομές, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Στο πεδίο των συγκοινωνιακών έργων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη. Συζητήθηκε, επίσης, η βελτίωση της Εθνικής Οδού Σπάρτης - Γυθείου, με στόχο την ολοκλήρωση των μελετών στο τμήμα Πυρί - Γύθειο, καθώς και οι μελέτες για σημειακές επεμβάσεις στην Εθνική Οδό Κόρινθος - Σοφικό - Αρχαία Επίδαυρος, με τη μελέτη να ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κρίσιμα έργα άρδευσης όπως ο διαγωνισμός για τα δίκτυα του φράγματος της λεκάνης του Φιλιατρινού στη Μεσσηνία, οι ενέργειες για την ίδρυση φορέα διαχείρισης, το αρδευτικό δίκτυο Τιρνάσσου, η πρόοδος στη διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του φράγματος Κελεφίνας στη Λακωνία, η πρόοδος στο φράγμα του Ασωπού, καθώς και τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στον Δήμο Ερμιονίδας στην Αργολίδα.

Η στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κρίνεται καθοριστική για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.