Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024 21:12

Παρέμβαση Κελλάρη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

Παρέμβαση Κελλάρη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ

«Φτάσαμε σε σημείο, η εγκαταστημένη ισχύς των ΑΠΕ να είναι ήδη μεγαλύτερη από όση απαιτεί η ζήτηση στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μονάδες ΑΠΕ ισχύος 12 GW και άλλες ισχύος 15 GW είναι σε διαδικασία σύνδεσης ενώ η μέγιστη ζήτηση στη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 9 GW».

Αυτό τόνισε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κελλάρης.
Στην αρχή της παρέμβασής του ο κ. Κελλάρης είπε «Καταρχήν θα θέλαμε να χαιρετήσουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, επιτροπών αγώνα, συλλογικών φορέων κλπ και την παρουσία τους σήμερα εδώ προκειμένου να εκφράσουν αγωνιστικά την απαίτησή τους να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τους τεράστιους αιολικούς σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στις περιοχές τους και θα επιφέρουν τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, τον ίδιο τον τόπο τους.
Αυτό δείχνει ταυτόχρονα πως στην περιοχή έχει καταρρεύσει εκκωφαντικά το αφήγημα πως οι επενδύσεις εκατομμυρίων θα οδηγήσουν σε "μείωση της τιμής του ρεύματος", σε "πολλές και καλές θέσεις εργασίας", ότι θα οδηγήσουν σε "προστασία του περιβάλλοντος! Όλο και περισσότεροι ξεσηκώνονται εναντίων αυτού του σχεδιασμού και τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ. Κελλάρης ανέφερε «Όσο αφορά το συγκρότημα MORES στις περιοχές Άγιος Πέτρος – Βαλτέτσι – Νεστάνη -      Τσεμπερού, είναι συνολικής ισχύος 298,2 MW ισχύ ίση με της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας στη Μεγαλόπολη που έκλεισε!
Πρόκειται για εγκατάσταση 71 Α/Γ ισχύος 4,2 MW η κάθε μια, με ύψος πυλώνα 112 μέτρα, διάμετρο ρότορα 136 μέτρα και συνολικό ύψος 186 μέτρα.
Για την εγκατάστασή τους θα ισοπεδωθούν βουνοκορφές και θα διανοιχθούν 88 χιλιόμετρα οδοποιίας σε 12 πολύγωνα.
Στην ίδια τη ΜΠΕ αναφέρεται προκλητικά ότι τα 3 από τα 5 πολύγωνα στη Νεστάνη είναι σε προστατευόμενη περιοχή NATURA και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Στην Τσεμπερού όπως γνωρίζεται βρίσκεται το καταφύγιο Άγριας Ζωής!
Στην κυριολεξία δεν υπολογίζουν τίποτα!
Αντίστοιχες επιπτώσεις θα επιφέρει η εγκατάσταση του γιγαντιαίου αιολικού    “MORES II”, ισχύος 155,4 MW στην δυτική Μάνη που έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής    και βρίσκονται σήμερα εδώ απαιτώντας να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο.
Είναι αντίθετη από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού της περιοχής η στήριξη της Δημοτικής Αρχής Τρίπολης που κατά πλειοψηφία είπε ναι στην εγκατάσταση αυτού του συγκροτήματος που θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή.
Είναι εξίσου προσχηματική και επιζήμια η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης που «στρίβοντας δια του αρραβώνος» δεν καταψήφισε τη ΜΠΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως μέχρι να ολοκληρωθεί το «Ειδικό Χωροταξικό» δεν εγκρίνει καμία ΜΠΕ.
Τα ίδια λέτε και εδώ στην Περιφερειακή επιτροπή οι παρατάξεις Τατούλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την νέα καραμέλα της αναμονής του χωροταξικού προκειμένου να κρύβετε την συμφωνία σας με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής και τις επενδύσεις. Εμείς σας ρωτάμε, πως είναι δυνατόν το νέο χωροταξικό να βάλει ¨τάξη¨ στην δήθεν άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ, αφού όλο το νομοθετικό πλαίσιο που τα κόμματά σας έχουν ψηφίσει και υλοποιούν, είναι κομμένο και ραμμένο στην διευκόλυνση αυτών των επενδύσεων; Η κοροϊδία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει».