Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 19:08

Περιφερειακό Συμβούλιο: Θετική γνωμοδότηση για το ξενοδοχείο στη Βελίκα

Γράφτηκε από τον

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σύγχρονου σύνθετου τουριστικού καταλύματος που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στην παραλία της Βελίκας, στο κτήμα Εμπειρίκου - Κουμουνδούρου.

Το Συμβούλιο κατά τη συζήτηση και στην απόφασή του έλαβε σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, κυρίως για την οριοθέτηση του ρέματος και την υδροδότηση της μονάδας: «α) Να διευκρινιστεί με την προσθήκη στην υποβληθείσα μελέτη του φακέλου οριοθέτησης του τμήματος του υδατορέματος, που διέρχεται την υπό εξέταση ιδιοκτησία, η κατασκευή έργων διευθέτησης - αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να εξεταστούν αυτά συνολικά στο πλαίσιο της παρούσας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. β) Δεδομένου των αυξημένων αναγκών υδροδότησης της μονάδας (όπως αυτές περιγράφονται στην υποβληθείσα μελέτη) και του γεγονότος ότι ο οικείος Δήμος Μεσσήνης δεν δύναται να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης αυτής, όπως αναφέρεται στην επισυναφθείσα της μελέτης βεβαίωση από το δήμο: Εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η προτεινόμενη λύση υδροδότησης της μονάδας διαμέσου ανόρυξης γεώτρησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υπό εξέταση έργο ανήκει στο Υ.Υ.Σ. Παμίσου με κωδικό GR 100100, το οποίο βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισης θεωρείται ως κακής ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης και διέπεται από τους σχετικούς περιορισμούς για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων». 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος επεσήμανε, ακόμα, την πρόβλεψη για τα διάφορα τεχνικά έργα (δίκτυα, αγωγοί, εσωτερικοί οδοί κλπ.) που θα κατασκευαστούν στη ζώνη των 100 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της μελλοντικής οδού Ριζόμυλου - Καλαμάτας και τη διασφάλιση της προστασίας της ζώνης αιγιαλού.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Το σύγχρονο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προβλέπει ξενοδοχείο κλασικού τύπου 5 αστέρων και επιπλωμένες κατοικίες.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνεται λόγος για «τουριστική μονάδα δυναμικότητας 266 κλινών, που θα έχει συνεδριακό κέντρο 300 συνέδρων και κέντρο θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης. Η έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 261 στρεμμάτων στην οποία θα κατασκευαστεί το κατάλυμα, είναι παραθαλάσσια. Το συγκρότημα θα το διαχειρίζεται η εταιρεία "Αλκίνοος Α.Ε.", μελλοντική ιδιοκτήτρια του καταλύματος. Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε κατόπιν εντολής του Φίλιππου - Δομίνικου Εμπειρίκου - Κουμουνδούρου, σημερινού ιδιοκτήτη του γηπέδου και καθ’ υπόδειξη των στοιχείων του ιδίου».

Στη μελέτη αναφέρεται ότι «η επένδυση είναι απολύτως συμβατή με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης».

Γ.Σ.