Παρασκευή, 06 Μαϊος 2011 21:47

Διαφοροποίηση Μαλαπάνη από Τατούλη για Αποστολόπουλο και υπογραφές

Γράφτηκε από τον

Τις αντιδράσεις που υπάρχουν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ -κεντρικά και τοπικά- αλλά και μεταξύ των αντιπεριφερειαρχών των περιφερειακών ενοτήτων, για τη στάση και τη συγκεντρωτική συμπεριφορά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης. Σε χθεσινές του δηλώσεις διαφώνησε με τον κ. Τατούλη και αντιδρώντας στον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του δεύτερου προς τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο -περί "διορισμένου υπαλληλάκου"-, διαχώρισε τη θέση του.
Ο κ. Μαλαπάνης ξεκαθάρισε ακόμη ότι θα μελετήσει την απόφαση Τατούλη για εκχώρηση αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, και αν διαφωνήσει θα εκφραστεί δημόσια και θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη. Παραδέχτηκε επίσης ότι η μη εκχώρηση αρμοδιότητας υπογραφής δημιουργεί πρόβλημα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποτε θα γίνει κι αυτό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Χρ. Μαλαπάνης σημείωσε:
- «Για μένα ο κ. Αποστολόπουλος είναι γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Ο γ.γ. είναι μεν διορισμένος, αλλά δεν είναι υπαλληλάκος».
- «Δεν την έχω μελετήσει ακόμα και δεν μπορώ να τη σχολιάσω αυτή τη στιγμή (την απόφαση Τατούλη για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες). Θέλω να δω τι ακριβώς προβλέπει ο "Καλλικράτης" και κυρίως να κατανοήσω τι εννοεί ο κ. Τατούλης. Διότι ενδεχομένως να αναφέρεται σε συντονισμό σε ανώτερο επίπεδο. Θα τη μελετήσω, και αν υπάρχει κάτι που διαφωνώ, θα εκφράσω τις απόψεις μου και θα ενημερώσω και τον κ. Τατούλη».
- «Δε θεωρώ ότι δεν έχω ενεργό ρόλο και πως δεν έχω αρμοδιότητες ή ότι δεν ασκώ τη διαδικασία που προβλεπόταν από το νόμο: να συντονίζω και να προΐσταμαι των υπηρεσιών. Αυτό το κάνω κανονικά και σε καθημερινή βάση. Πάντα πίστευα ότι το μεγάλο προσόν του "Καλλικράτη" και της αιρετής Περιφέρειας είναι η δυνατότητα που δίνεται για να υπάρχει ο σχεδιασμός της ανάπτυξης σε κεντρικό επίπεδο. Και πάντα πίστευα ότι έπρεπε να είναι κεντρικό. Αυτό το πράγμα βλέπω να υλοποιείται, και μου αρέσει και δικαιώνομαι. Για μένα η τομή του "Καλλικράτη" είναι αυτό το θέμα της ανάπτυξης. Η σωστή γεωγραφική ενότητα είναι όλη η Πελοπόννησος, όπως κάνει ο κ.  Τατούλης με τον Οργανισμό Τουριστικού Προορισμού και τον Κορινθιακό Κόλπο.
Εχω αρμοδιότητες, υπογραφή δεν έχω. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Και σαφώς δημιουργεί πρόβλημα και δεν το κρύψαμε. Παρ' όλες τις προσπάθειες, το να μεταφέρεις καθημερινά έγγραφα ήσσονος σημασίας που κανονικά δεν έπρεπε να μονογράφονται ούτε καν από μένα, και να υπογράφονται από τον κ. Τατούλη, είναι ένα θέμα που δημιουργεί μικροπροβλήματα. Αλλά εδώ είμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, που ελπίζω κάποτε να γίνει».