Δευτέρα, 30 Μαϊος 2011 19:18

Ομιλία Ν. Γόντικα στην πορεία ειρήνης Τρίπολη-Κερασίτσα

Ομιλία Ν. Γόντικα στην πορεία ειρήνης Τρίπολη-Κερασίτσα

Υποδεχόμαστε τους αγωνιστές της 28ης Πορείας Ειρήνης από την Τρίπολη στην Κερασίτσα, γενετήρια του Γρηγόρη Λαμπράκη.
48 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, επιστήμονα – γιατρού – βαλκανιονίκη και βουλευτή. Τιμάμε όλους αυτούς τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν και εκτελέστηκαν, όπως ο Νικηφορίδης, ο Μπελογιάννης για την αντιϊμπεριαλιστική τους δράση.
Παίρνουμε δύναμη από την ακούραστη και αδούλωτη στάση τους, απέναντι στη συντονισμένη δράση του κράτους και του παρακράτους, για να συνεχίσουμε τον αγώνα τους στις σημερινές συνθήκες.
Πραγματοποιούμε αυτή την αντιιμπεριαλιστική – αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στην Τρίπολη - στην Κερασίτσα για να καταγγείλουμε και να δηλώσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συμμετοχή της Ελλάδας στον
στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης. Για να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η συμμετοχή και να επιστρέψουν στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων συμμετέχοντας σε πολέμους ή σε δυνάμεις κατοχής.
Έχουμε τη βεβαιότητα πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας συμφωνεί μαζί μας και δεν αποδέχεται την συμμετοχή της χώρας μας και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων στο μακελειό που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές κατά χωρών και λαών για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ξένων και Ελλήνων πλουτοκρατών.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, ο λαός μας συνολικά έχει πια αποκτήσει μεγάλη πείρα τα τελευταία 20 χρόνια. Γνωρίζει ότι οι πόλεμοι που εξαπολύθηκαν κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, οι δεκάδες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε όλο τον πλανήτη σχετίζονται με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την παγκόσμια κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κρατών.
Γι’ αυτό και τα προσχήματα που χρησιμοποίησαν την προστασία των μειονοτήτων, την τρομοκρατία, τα υποτιθέμενα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες δεν γίνονται πιστευτά.
Οι διεθνείς αλλά και οι εσωτερικές εξελίξεις ένα πράγμα αποδεικνύουν. Πως η μήτρα που γεννά τους πολέμους και τις επεμβάσεις είναι η ίδια που γεννά την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που συγκεντρώνει τον πλούτο που παράγουν σε λίγα χέρια, είναι ο ιμπεριαλισμός, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με τα λαϊκά συμφέροντα, που δεν διστάζει να δολοφονεί εκατομμύρια ανθρώπους εξαπολύοντας πολέμους. Που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να  διατηρήσει την κυριαρχία του εξασφαλίζοντας αμύθητα κέρδη για μια χούφτα πλουτοκράτες στέλνοντας στη φτώχια, τη δυστυχία την απόγνωση τους εργαζόμενους και το λαό που παράγει τον κοινωνικό πλούτο.
Ο λαός μας έχει επίσης αποκτήσει μεγάλη πείρα από το ρόλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με τη συναίνεση του ΛΑΟΣ, της Δημ. Συμμαχίας συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει πια να πιστεύει, τα προσχήματα που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν πως δήθεν εξαναγκάζονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ή πως υλοποιούν όπως λένε σήμερα αποφάσεις του ΟΗΕ. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί με τους συμμάχους τους συμμετέχουν συνειδητά με δική τους απόφαση, γιατί είναι δεμένες στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Γιατί μέσα από αυτούς τους πολέμους προσδοκούν κέρδη, για την Ελληνική αστική τάξη και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως ακριβώς σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης επιτίθενται με βάρβαρο τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ακριβώς τους καλούν να πληρώσουν την κρίση που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κερδοφορίας του κεφαλαίου, έτσι επιτίθενται μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές κατά χωρών και λαών για να συμμετέχουν στο μοίρασμα της λείας και να εξασφαλίσουν κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όταν δε επικαλούνται τις διεθνής υποχρεώσεις της χώρας, εννοούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και δημιουργήθηκαν για να διασφαλίσουν την κυριαρχία των μονοπωλίων με όλα τα μέσα σε βάρος των λαών. Σε ότι δε αφορά τον ΟΗΕ είναι ολοφάνερο σήμερα και για τον πιο αφελή πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μετατραπεί σε όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και από αυτή την άποψη οι λαοί δεν πρέπει να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις τους. Αν δεν ήταν έτσι γιατί άραγε δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και την επανένωση του νησιού;
Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πια αυταπάτες για το ρόλο του ΟΗΕ και το ονομαζόμενο Διεθνές Δίκαιο.
Έχουν  υποταχθεί στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Μόνο το δυνάμωμα της αντιϊμπεριαλιστικής πάλης και η αναχαίτιση και η ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός Ειρηνικού κόσμου.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, φίλες και φίλοι 
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και καλούμε τις λαϊκές δυνάμεις να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτές. Ζούμε σε μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Μιας περιοχής που διαθέτει ενεργειακό πλούτο περιλαμβάνει υποχρεωτικές γραμμές για τις θαλάσσιες μεταφορές, σημαντικούς δρόμους για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη και τη ΝΔ Ασία. Μια περιοχή με μεγάλη στρατιωτική σημασία όπου διασταυρώνονται τρεις ήπειροι.
Οξύνεται στην περιοχή μας η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ισχυρών μονοπωλίων.
Συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής με διπλωματικά πολιτικά οικονομικά αλλά ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Νέοι πόλεμοι είναι πιθανοί. Ο πόλεμος της Λιβύης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προετοιμάζονται και άλλοι όπως π.χ κατά του Ιράν.
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνει ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων  ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημ. Συμμαχία παίρνει ενεργά μέρος στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Προωθεί επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Διατηρεί στρατεύματα σε κατεχόμενες χώρες, συμμετέχει στον πόλεμο κατά της Λιβύης, ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για τις Νατοϊκές ανάγκες. Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ με όργανο το Μνημόνιο και με πρόσχημα την κρίση και το χρέος κατεδάφισε τα δικαιώματα των εργαζόμενων, οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε συνθήκες γαλέρας.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το φιλειρηνικό αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα καλεί τους αγωνιστές που συσπειρώνονται σε αυτό καλεί τις ριζοσπαστικές δυνάμεις να συμπαραταχθούν ενεργά με το ταξικό εργατικό κίνημα για τη δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας των εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας και γυναικών.
Μίας συμμαχίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια και τις δυνάμεις που υπηρετούν.
Μιας λαϊκής συμμαχίας που θα αγωνιστεί για να αναχαιτίσει την επίθεση σήμερα, θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία αύριο.
Καλεί το λαό να παλέψει μεταξύ των άλλων
για να:
● Να βάλει φραγμό στο νέο έγκλημα στη γειτονιά μας και στην πλήρη στήριξη και συμμετοχή της Ελλάδας.
●Να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη σφαγή των λαών, τους υπέρογκους εξοπλισμούς.
●Για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των ξένων βάσεων.
●Για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
●Για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
●Για να μην περάσει η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
●Για το δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης της κοινής δράσης με τους μετανάστες και όλους τους λαούς κατά του ιμπεριαλισμού.

Ζούμε κρίσιμες στιγμές. Ολοι μας έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της αντιϊμπεριαλιστικής πάλης. Στον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από τις δυνάμεις που υπηρετούν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Για να ανοίξει ο δρόμος του λαού. Ο δρόμος της ανατροπής, της δημιουργίας της νέας κοινωνίας όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Μόνο με τέτοια κοινωνία μπορεί να είναι Ειρηνική.