Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 20:54

Σχέδιο δράσης για τις αφλατοξίνες στα σύκα

Σχέδιο δράσης για τις αφλατοξίνες στα σύκα

Σχέδιο δράσης για τον έλεγχο ανάπτυξης αφλατοξινών σε σύκα της Καλαμάτας έχει εκπονήσει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.
Σε έγγραφό του στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας επισημαίνει ότι το σχέδιο υλοποιείται «στα πλαίσια της προσπάθειας για την ποιοτική αναβάθμιση των εξαγώγιμων αποξηραμένων σύκων και προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές απορρίψεις φορτίων λόγω του προβλήματος της παρουσίας μυκοτοξινών (αφλατοξινών)». Σημειώνει πως «με την προτεινόμενη δράση γίνεται ένα πρώτο βήμα εργαστηριακού ελέγχου, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση μυκοτοξινών στο τελικό προϊόν μέσα στα αποδεκτά όρια, με απώτερο στόχο την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών».
Το Περιφερειακό Κέντρο καλεί την Περιφερειακή Ενότητα να δει το θέμα θετικά, «ώστε από την πλευρά μας να είμαστε σε θέση να καλύψουμε την εμπορική περίοδο 2011 - 12».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η δράση στοχεύει στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του προβλήματος: 1) Κατά την παραγωγή: Σ’ αυτό το στάδιο είναι σωστό να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συνδρομή των παραγωγών, ώστε να εντοπιστούν οι συνθήκες που ευνοούν την προσβολή από το μύκητα (επίδραση θερμοκρασίας και ενεργότητας νερού, άρδευση, λίπανση, προσβολή από έντομα). Σ’ ένα πρώτο στάδιο θα γίνει επιλογή 5 πειραματικών συκεώνων σε διάφορες ζώνες παραγωγής. Η πρώτη δειγματοληψία πραγματοποιείται όταν οι καρποί είναι στην αρχή της ωρίμανσης, η δεύτερη στην ωρίμανση, η τρίτη στη συγκομιδή και οι δύο τελευταίες στην ξήρανση και στην αποθήκευση.
2) Κατά τη διαλογή και στη διάρκεια της αποθήκευσης. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης καρποί επιμολυσμένοι από ασπέργιλλο είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιμόλυνση από μυκοτοξίνες. Σ’ αυτό το στάδιο είναι σωστό να γίνει μια μελέτη για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων ανίχνευσης, ώστε να γίνουν βέλτιστες οι συνθήκες διαλογής, επεξεργασίας, συσκευασίας και αποθήκευσης».