Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 08:15

Κανένας αρμόδιος για τα πυρηνελαιουργεία

Κανένας αρμόδιος για τα πυρηνελαιουργεία

Καμία υπηρεσία δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα της δυσοσμίας από τα πυρηνελαιουργεία και η μία πετάει το μπαλάκι των ευθυνών και της εξέτασης του προβλήματος, στην άλλη. Και η άλλη το επιστρέφει, λόγω οικονομικής αδυναμίας να καλύψει τα εκτός έδρας των ελεγκτών.

Σύμφωνα με έγγραφες απαντήσεις που έφθασαν στο Δήμο Καλαμάτας: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ως εποπτεύουσα Αρχή για τη λειτουργία (περιβαλλοντικά, υγειονομικά) των πυρηνελαιουργείων, παραπέμπει το δήμο στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι «η υπηρεσία μας λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατεί να χρηματοδοτήσει εκτός έδρας επιθεωρήσεις - αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος». Και διαβιβάζει τα έγγραφα του δήμου για διεξαγωγή ελέγχου στα πυρηνελαιουργεία της Καλαμάτας, παρακαλώντας για τις δικές τους κατ' αρμοδιότητα ενέργειες, στην Περιφέρεια, στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνεται με νόημα ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει Αρχή στην πατρίδα μας, για να ασχοληθεί σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα της μπόχας που εκλύεται από πυρηνελαιουργεία. Ολοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη δυσοσμία (και σήμερα η κατάσταση είναι μη ανεκτή), οι ασθενείς πρέπει να υποφέρουν και οι τουρίστες να μας εγκαταλείπουν». Και ο δήμος σχολιάζει: «Οσο το κράτος αδρανεί, η απληστία θα δρα χωρίς όρια».

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, το πρόβλημα που υφίσταται και το οποίο αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις οσμές και τους υδρατμούς από τα πυρηνελαιουργεία. Το μόνο που μπορεί να ελεγχθεί, είναι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι από τα πυρηνελαιουργεία. Οι έλεγχοι, συνήθως, επιβεβαιώνουν ότι κάτι λείπει, πως κάποιος όρος δεν τηρείται κι επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο, που είναι χαμηλού ύψους.

Ελεγχοι γίνονται είτε τακτικοί, είτε μετά από καταγγελίες. Και είναι αμφίβολο αν τη φετινή περίοδο έχουν γίνει έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας από την Περιφερειακή Ενότητα.

Γ.Σ.