Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 20:10

Λυμπεροπούλου: "Από εθνικούς πόρους η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ"

Λυμπεροπούλου: "Από εθνικούς πόρους η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ"

Η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου, επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Οικολογική", επιμένει ότι το έργο της αποκατάστασης ΧΑΔΑ έχει απενταχθεί από το νέο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Οπως σημειώνει, η άποψη και η επιμονή της στηρίζεται στα επίσημα έγγραφα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας το γνωστό  «Verba volant, scripta manent», «τα λόγια πετούν αλλά τα γραπτά μένουν».

Σύμφωνα με την κυβερνητική απάντηση: «ΘΕΜΑ: Η πορεία του έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Πελοποννήσου ΣΧΕΤ.: Το από 8-3-2016 έγγραφό σας.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας εγγράφου και ειδικότερα με τα τεθέντα σε αυτό ερωτήματα, σας γνωρίζουμε τα κατωτέρω:

Α) Η χρηματοδότηση του έργου από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2015, όταν και έληξε η επιλεξιμότητα της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου. Τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ που δεν ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα συνεχίζονται αλλά οι δαπάνες δεν θα είναι επιλέξιμες και θα επιβαρύνουν το εθνικό ΠΔΕ μέσω της ίδιας ΣΑΕ που υπήρχε για το ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι στις 30-9-2016 ώστε να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα και των πόρων που έχουν ήδη διατεθεί μέχρι το τέλος του 2015. Β) Τα έργα ΧΑΔΑ δεν περιλαμβάνονται στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020". Ως εκ τούτου το έργο δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί με άλλη χρηματοδότηση (εθνικοί πόροι), όπως προαναφέρθηκε στο ερώτημα Α».