Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 02:10

Πολιτικές αμαρτίες με αεροδρόμιο - κόμβο -- Αοριστίες από Περιφέρεια, διχογνωμίες σε Καλαμάτα

Πολιτικές αμαρτίες  με αεροδρόμιο - κόμβο  -- Αοριστίες από Περιφέρεια, διχογνωμίες σε Καλαμάτα

Η αναγκαία αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και το... αίτημα κατασκευής αεροδρομίου στην Τρίπολη ή σε άλλη περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αναδεικνύοντας πολιτικές αμαρτίες και έλλειψη συνεννόησης. Σε αυτά προσφάτως προστέθηκε και το θέμα της κατασκευής του κόμβου του αεροδρομίου της Καλαμάτας που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και... παραιτήσεις. Το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι ακόμα αποτελεί ταμπού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μιλώντας στην “Ε” σημείωσε ότι «εννοούμε τα πάντα» γύρω από το αεροδρόμιο και αποφεύγοντας να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα, υποστήριξε ότι «δε θα ήθελα να πω κάτι αυτή την ώρα. Θα ήθελα να είναι ολοκληρωμένη η θέση μας. Χάνουμε το στόχο μας, αν ασχολούμαστε με κάτι μεμονωμένο».

Το θέμα προσεχώς θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφού έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτη Μπεχράκη θα πρέπει το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί μέσω επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου από το “Μορέα”. Η παραπάνω θέση βρήκε θετική αντιμετώπιση από το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ζήτησε να συζητηθεί άμεσα, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο των θεμάτων του αυτοκινητοδρόμου. Στο περιθώριο της σύσκεψης με στελέχη του “Μορέα” για τα προβλήματα που υπάρχουν από την κατασκευή του έργου σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Νίκας φάνηκε διατεθειμένος να... διερευνήσει με τον τρόπο του τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών, αφού αυτό θα δώσει τις τελικές κατευθύνσεις. Τις εξελίξεις φαίνεται ότι περιμένει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, αφού μιλώντας στην “Ε” διευκρίνισε ότι ο συνδυασμός του ακόμα δεν έχει επίσημη διαμορφωμένη άποψη για το θέμα.

Υπέρ της κατασκευής του κόμβου του αεροδρομίου, αλλά από δημόσιο φορέα κατασκευής έργων τάχθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του συνδυασμού του και διευκρινίζοντας ότι μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και των διοδίων παίζονται τα παιχνίδια των μεγαλοεργολάβων.

Αναγκαία θεωρεί την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας με βάση τις σχετικές μελέτες της ΥΠΑ, αλλά και την κατασκευή του κόμβου με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης ο εκπρόσωπος του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σπύρος Μωρακέας. “Η αναβάθμιση του αεροδρομίου έχει υιοθετηθεί και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν 15 μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει την κατασκευή του κόμβου στην τρέχουσα σύμβαση” σημείωσε ο κ. Μωρακέας.

Τέλος κατά της κατασκευής του κόμβου του αεροδρομίου τάσσεται ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας επισημαίνοντας ότι η κίνηση μπορεί να εξυπηρετείται από τον κόμβο του Ασπροχώματος χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ως αντιπρόταση υποστηρίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης με το “Μορέα” η κατασκευή του δρόμου από το Ασπρόχωμα μέχρι την Costa Navarino.

 

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος

Γιάννης Σινάπης