Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 16:45

Εξι άξονες - δράσεις για τους πληγέντες στην Αρκαδία 

Εξι άξονες - δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε δήμους της Αρκαδίας, υπερψήφισε προχθές, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, παρουσία εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτών που επλήγησαν. 

Σύμφωνα με τους άξονες που πρότεινε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, θα γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στη διευθέτηση και καθαρισμό των ρεμάτων και θα αποκατασταθούν τα πηγάδια που έχουν καταστραφεί, για να σωθεί το φυτικό κεφάλαιο των καλλιεργειών. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις στα συστήματα απορροής των υδάτων και θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί ότι η βλάβη της αγροτικής παραγωγής θα έχει σημαντικές συνέπειες για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον, ώστε να διεκδικηθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις. Η Περιφέρεια, ακόμα, θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρασχεθεί στους αγρότες η απαιτούμενη ρευστότητα μικρών κεφαλαίων για τις υποδομές και το καλλιεργητικό τους κόστος με εγγύηση του Δημοσίου, καθώς και την εξασφάλιση από την κυβέρνηση των απαιτούμενων πόρων, ύψους 27 εκ. περίπου, για την αποκατάσταση των υποδομών οδοποιίας, αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, προ των ευθυνών του έθεσε το "Μορέα" ο περιφερειάρχης για την αδυναμία του να κινητοποιηθεί κατά την εξέλιξη του φαινομένου χαρακτηρίζοντας "εγκληματικό" τον εγκλωβισμό στη σήραγγα Ραψομμάτη και ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να βελτιώσει τον οδικό άξονα και τις υποδομές αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, ως οφείλει από τη σύμβαση παραχώρησης.