Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 09:59

Βράβευση Σαμαρά χωρίς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κλειστή εκδήλωση τίμησαν τελικά ο Δήμος Τριφυλίας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με τα Αριστεία του Δήμου.

Η απονομή των Αριστείων έγινε μετά την εκδήλωση των θυρανοιξίων του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο δήμος σε ξενοδοχείο της Κυπαρισσίας, με 30 περίπου προσκεκλημένους. 

Στο συγκεκριμένο δείπνο, παρά τις επιταγές του πρωτοκόλλου, όπως έχουμε ενημερωθεί δεν είχαν προσκληθεί οι παρευρεθέντες στα θυρανοίξια βουλευτές του νομού Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ούτε οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ετσι το δείπνο και η απονομή διεξήχθηκαν σε πολύ στενό κύκλο. 

Αυτό έγινε μετά το «στοπ» που έβαλε το υπουργείο Πολιτισμού -που είχε και τον πρώτο λόγο στην παράδοση του μνημείου- στις προθέσεις του δήμου να τιμήσει πρωτίστως τον κ. Σαμαρά κατά τις εκδηλώσεις στη Χριστιανούπολη: Οταν ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης, δεν περιλάμβανε κάτι τέτοιο. Ετσι ο δήμος, θέτοντας εκτός δείπνου τους κυβερνητικούς βουλευτές, «απάντησε» στο υπουργείο Πολιτισμού που είχε θέσει εκτός προγράμματος τον πρώην πρωθυπουργό. 

Πριν από την έναρξη του δείπνου, ο δήμαρχος Π. Κατσίβελας εκ μέρους της δημοτικής αρχής -από πλευράς της οποίας παρευρίσκονταν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιάννη Μερκούρη και Βασίλη Παπαθεοδοσίου-  παρέδωσε το Αριστείο στον κ. Σαμαρά λέγονας ότι ο Δήμος Τριφυλίας  σέβεται όλους τους πολίτες και όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία, και ξέρει να τους τιμά. Τιμάμε, είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, τη μεγάλη προσφορά που έχετε κάνει στον τόπο μας, και ιδιαίτερα την προσφορά σας στον πολιτισμό.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε το δήμαρχο αν και, όπως είπε χαριτολογώντας, υπάρχει μια συγγενική προκατάληψη στα λόγια του δημάρχου. Αναφέρθηκε έπειτα στη σημασία της ημέρας αυτής και στην παράδοση του ναού, τονίζοντας ότι «και ο αγώνας ο δικός σου και ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής σήμερα βρήκαν μία στάση ψυχής, και επειδή παραδόθηκε πραγματικά με συντεταγμένο τρόπο, ολοκληρωμένος, ο ναός αυτός που τόσο πολύ αξίζει, και από πλευράς βυζαντινής τέχνης και από πλευράς εσωτερικής συνειδησιακής αξίας για μας. Οπως είπε και ο δεσπότης μέσα από το ναό, όλοι βιώσαμε μία άνωθεν ευφορία, και αυτό γιατί συνέβη κάτι το καταπληκτικό. Δεν είναι το γεγονός ότι άριστοι τεχνίτες από τη βασιλεύουσα, μαστόροι πραγματικά άγιοι, ήρθαν και ακούμπησαν με την τέχνη τους αυτό το καταπληκτικό επίτευγμα που έφτιαξαν. Το κυρίως γεγονός, αυτό που είναι το πιο σημαντικό, είναι ότι γευτήκαμε αυτή τη μέθεξη, 191 χρόνια μετά το 1825 είχαμε την τιμή και την πολύ μεγάλη ευλογία να μετέχουμε στην πρώτη λειτουργία που έγινε».

Ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν σε αυτή τη μεγάλη στιγμή και υπογράμμισε ότι το Αριστείο θα το έχει πάντα στο γραφείο του.

Σε μια ακόμη παρέμβαση του λίγο αργότερα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι 27 έργα της Μεσσηνίας έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 31 εκ. ευρώ και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Μενδώνη που ήταν πρωτεργάτρια, τονίζοντας πως δεν ήξερε μόνο να διευκολύνει, αλλά και να συγκρούεται.

Ακολούθως ο δήμαρχος τίμησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μξλίτση-Κεχαγιά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλή Βλαχούλη.

Τέλος, ο κ. Κατσίβελας ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του νέου εμβλήματος του δήμου.

Κ.Μπ.