Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 19:44

Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης ζητεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Γράφτηκε από την

H έντονη σεισμική δραστηριότητα που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Οιχαλίας και εξελίσσεται σε καθημερινό φαινόμενο με τεράστιες υλικές ζημιές, με δεκάδες σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα, αλλά και το εφιαλτικό αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία λίγους μήνες πριν, ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την αντισεισμική θωράκιση στη χώρα μας και στο νομό μας. Στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και είναι η 6η στον κόσμο.
Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, από το 1973 ως το 2008 είχαμε 14 μεγάλους σεισμούς έντασης άνω των 5,9 Ρίχτερ. Τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε ένα μεγάλο σεισμό κάθε 2,5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θρηνήσαμε 255 θύματα (143 μόνο το 1999 στην Αθήνα) και, φυσικά, είχαμε τεράστιες υλικές καταστροφές. Επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους 20 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και τους χιλιάδες άστεγους από τον σεισμό του 1986.
Ομως παρά τα δεδομένα αυτά και από όλους αποδεκτά επιστημονικά στοιχεία σημειώνεται η εξής τραγική αντίφαση: Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν κι ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την «πόρτα» μας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από τους σεισμούς να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.
Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η αντισεισμική θωράκιση κι αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου κι όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια του λαού. Αντιμετωπίζεται με τη λογική του κέρδους καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική ανταπόδοση.
Ελάχιστα δημόσια κτίρια (σχολεία, φροντιστήρια, χώροι μαζικής συγκέντρωσης νεολαίας) έχουν ελεγχθεί προσεισμικά άρα και ενισχυθεί, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) υποχρηματοδοτείται, με αποσπασματικό και αναποτελεσματικό τρόπο διατίθενται τα όποια κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα αντισεισμικής προστασίας. Κι όλη αυτή η συζήτηση που άρχισε τώρα τελευταία στα τηλεοπτικά «παράθυρα» για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού είναι άκρως αποπροσανατολιστική. Στην πράξη όχι μόνο φοβίζει τον κόσμο, αλλά επιπλέον φέρνει το κέντρο βάρους της υπόθεσης «πρόληψη» όχι στην αντισεισμική θωράκιση αλλά στην πρόβλεψη. Η καλύτερη πρόβλεψη είναι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.
Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω και παίρνοντας υπόψη τις υλικές ζημιές διεκδικούμε:
Να κηρυχτεί άμεσα η περιοχή ως σεισμόπληκτη.
Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους άμεσα οι ζημιές και όσες κατοικίες χρειάζεται να ανακατασκευαστούν.
Να οργανωθούν κατάλληλα οι όποιοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες ανάγκες.
Να βρεθούν και να οργανωθούν αποθηκευτικοί χώροι για υλικά πρώτων βοηθειών και αναγκών.
Κατάλληλη πληροφόρηση των κατοίκων για τα προγράμματα έκτακτων αναγκών.
ΟΧΙ στην ιδιωτική ασφάλιση των κτιρίων και σε κάθε μορφή σύμπραξης του Δημοσίου με το μεγάλο κεφάλαιο, διότι δημιουργείται ένα ακόμα πεδίο κερδοσκοπίας. ΟΧΙ σε πρόσθετα τέλη και φόρους στους εργαζόμενους, με πρόσχημα την αντισεισμική προστασία.
Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του νομού μας να εγκαταλείψουν μαζικά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, να πάρουν ακόμα πιο τολμηρά απόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ