Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 22:03

Κρίσιμες ημέρες για το μέλλον της Ελλάδας - Χθες συνεδρίασαν αλλά αποφασίζουν Τετάρτη

Γράφτηκε από την

Κρίσιμες ημέρες για το μέλλον της Ελλάδας καθώς χθες δεν πάρθηκε απόφαση η οποία μετατέθηκε στη νέα Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η υπόθεση "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία εξετάζονται διάφορα σενάρια. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε σε "κούρεμα" της τάξης του 50-60% για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος με βάση την έκθεση της τρόικας. Από την πλευρά του ο τ. αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος σε άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τους φορολογούμενους.
«Την Τετάρτη πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί χθες στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία καινούρια κρίση. Ουσιαστικά μιλάμε για χρέη που μαζεύονταν επί 30 χρόνια» πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνομιλίες προχωρούν καλά για τις τράπεζες, ενώ συμπυκνώνονται οι θέσεις για το ρόλο του Ταμείου Στήριξης (EFSF). Επισήμανε ότι οι συνομιλίες για την Ελλαδα δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο προοδεύουν και θα υπάρξει λύση την προσεχή Τετάρτη. «Γαλλία και Γερμανία έχουμε συνείδηση της κοινής ευθύνης μας για να υπάρξει συμφωνία που θα εκτονώσει την χρηματοοικονομική κρίση», πρόσθεσε ο κ. Σαρκοζί.
Επίσης, υποστήριξε ότι η Ιρλανδία εξέρχεται από την κρίση, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή. Εγώ και η καγκελάριος υπενθυμίσαμε στους εταίρους τη δέσμευσή μας για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες στο σύνολό του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο» επισήμανε.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να καταπολεμήσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες. «Την Τετάρτη δεν μιλάμε για τέλος της κρίσης χρέους. Είναι πολλά βήματα ακόμη τα οποία πρέπει να κάνουμε» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το σύνολο του προβλήματος της υπερχρέωσης διαφορετικά θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Πρέπει να μάθουμε ότι στο μέλλον η χρηματοπιστωτική μας πολιτική πρέπει είναι διαφορετική» υπογράμμισε.
Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι για τη μόχλευση του EFSF συζητήθηκαν δύο μοντέλα το Σάββατο που δεν εμπεριέχουν την ΕΚΤ.

ΚΟΥΡΕΜΑ 50-60%

Την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50 με 60 % φέρεται να υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Η αξιολόγηση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κατέδειξε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκείς, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, σύμφωνα με συμμετέχοντες που επικαλείται το Reuters. Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε ότι προέχει να γίνει αυτό σε εθελοντική βάση.
Η καγκελάριος απηύθυνε παράλληλα σαφή προειδοποίηση να υπάρξει λύση στο θέμα της μόχλευσης του EFSFμέχρι τις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να διασφαλίσει τη συγκατάθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου στις όποιες αλλαγές πριν την δεύτερη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Η Α. Μέρκελ δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα πρέπει να γίνει η μόχλευση, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τη Γαλλία.

ΦΟΒΟΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

«H πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα», επισημαίνει ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.
Σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει πως ένα μεγάλο μη εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον Ελληνα φορολογούμενο.
«Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της», γράφει.
«Αν γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ», συμπληρώνει στο άρθρο του ο κ. Παπαδήμος.