Κυριακή, 30 Απριλίου 2017 09:44

Αναγκαίο για Ν.Δ. και Τατούλη: Από ένα βήμα πίσω για τα σκουπίδια

Αναγκαίο για Ν.Δ. και Τατούλη: Από ένα βήμα πίσω για τα σκουπίδια

Ενα βήμα πίσω, όπως έκανε η κυβέρνηση που αποδέχτηκε τη ΣΔΙΤ την οποία απέρριπτε προεκλογικά, θα πρέπει να κάνουν Περιφέρεια, δήμοι και οι 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν επικρατήσουν εγωισμοί, κοντόφθαλμα συμφέροντα και μικροπολιτική, υπάρχει ενδεχόμενο το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά εξαιτίας των σκουπιδιών που θα πλημμυρίσουν είτε τους δρόμους είτε τα... ρέματα και τους λόγκους του Μοριά.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε ένα βήμα πίσω στο θέμα της ΣΔΙΤ, πικραίνοντας τα τοπικά στελέχη της που δεν θέλουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο. Ετσι η κυβέρνηση κάνοντας ένα βήμα πίσω βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, οι οποίοι πλέον διαφωνούν ανοιχτά για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. 

Οι διαφωνίες στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο ξεκίνησαν με την κατάθεση ερώτησης από 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν όσοι διαφωνούν με τις θέσεις των ερωτώντων, η ερώτηση συντάχθηκε από το βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση και έχει στόχο την υποψηφιότητα της κόρης του περιφερειάρχη, Εύης Τατούλη, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η ερώτηση των βουλευτών συγκρούεται τόσο με τη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και με τις παλιότερες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο. Το λάθος αυτό το χειρίστηκε λανθασμένα με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, κάνοντας σκληρή επίθεση κατά των 10 βουλευτών. Η επίθεση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των 10 βουλευτών και ειδικά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δύσκολα θα χωνέψει ότι ο περιφερειάρχης τον οποίο στήριξε ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του επιτέθηκε τόσο σκληρά. Παράλληλα η επίθεση του κ. Τατούλη έφερε σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πρέπει να στηρίξει τη ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με τους 10 βουλευτές της. 

Η κατάσταση άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτη όταν γαλάζιοι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, με τη σιωπηρή ανοχή των 10 βουλευτών, κήρυξαν αντάρτικο κατά της ΣΔΙΤ τασσόμενοι υπέρ της τοπικής διαχείρισης. Στη απέναντι όχθη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκφράζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας- συμμάχησε με τον άσπονδο φίλο του Πέτρο Τατούλη και βρέθηκε για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τον Αντώνη Σαμαρά. Ετσι φτάσαμε στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου τη Δευτέρα, όπου οι “αντάρτες” δήμαρχοι μπλόκαραν τη λήψη απόφασης. 

Για να συνεχιστεί η διαδικασία, θα πρέπει να αφήσει τους εγωισμούς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κάνοντας διορθωτική δήλωση, ώστε να επιτρέψει με τη στάση του στους 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν κι αυτοί ένα βήμα πίσω, στέλνοντας μήνυμα στους γαλάζιους δημάρχους ότι πρέπει να στηρίξουν τη ΣΔΙΤ. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει σιωπηρά να συμφωνήσει με ένα έργο που στήριξε όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, προκειμένου να μη βρεθεί η Πελοπόννησος σε δύσκολη θέση. 

Σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια, γιατί οι συμβάσεις με τους εργολάβους των σκουπιδιών μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή το τουριστικό -και όχι μόνο- προϊόν της Πελοποννήσου.