Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 17:14

Συνέντευξη Χαρακόπουλου στον ΑΝΤ 97,2

Γράφτηκε από την



Η προκήρυξη εκλογών:
«Η ελληνική κοινωνία είναι σε οριακό σημείο. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση, ο πολίτης νιώθει ότι έχει τσαλακωθεί η αξιοπρέπειά του. Το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία είναι πλέον αγεφύρωτο. Η μόνη πια υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτήν την ώρα η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία είναι η προκήρυξη εκλογών. Η παραίτησή της. Η δυσαρμονία λαϊκού αισθήματος και κυβέρνησης είναι έκδηλη».

Επαναδιαπραγμάτευση για αναπτυξιακή πολιτική:
«Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δείχνει πόσο σωστά η Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πορεία, διεκδικώντας την επαναδιαπραγμάτευση των όρων για την επίτευξη των στόχων που θέτουνε οι εταίροι και δανειστές μας. Δεν διαφωνούμε με τους στόχους, τη μείωση του χρέους, του ελλείμματος, τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αλλά αυτοί δεν μπορεί να επιτευχθούν με την ακολουθούμενη συνταγή. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και αυτό είναι οδυνηρό για τη χώρα. Δεν έχει πετύχει κανένα στόχο, δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία δέσμευση, σε κανένα χρονοδιάγραμμα προς τους εταίρους μας. Μπορούμε λοιπόν να επιτύχουμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Τα πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, που αξιώνει η συμφωνία του «κουρέματος» δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική, για την οποία η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς επιμένουν εδώ και δύο χρόνια».

Περί παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας:
«Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές και θα πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί. Δεν ξέρω τι έχει κατά νου ο κ. Σόιμπλε, δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που μπορεί να δεχθεί, να προσυπογράψει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Να δούμε το κείμενο, να δούμε τι σημαίνει η παρουσία των επιτρόπων για την παροχή τεχνικής υποστήριξης, τεχνικής βοήθειας, γιατί ξέρετε πολλές φορές στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάολος
Αν μιλούμε για παροχή τεχνικών συμβουλών και βοήθειας είναι κάτι διαφορετικό από το να επιβάλλουν τις απόψεις τους, να υπαγορεύουν πολιτική, να έχουν «διπλή υπογραφή».
Υπάρχει κυβέρνηση που εκλέγεται από τον ελληνικό λαό, υπάρχει κυρίαρχος ελληνικός λαός που μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του».

Από το Γραφείο Τύπου του Μ. Χαρακόπουλου