Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 23:28

Αυτογελοιοποίηση του πολιτικού συστήματος - Για μια ακόμα μέρα δεν βρήκανε πρωθυπουργό

Αυτογελοιοποίηση του πολιτικού συστήματος - Για μια ακόμα μέρα δεν βρήκανε πρωθυπουργό

Εμβρόντητοι οι πολίτες παρακολουθούν το πολιτικό σύστημα να αυτογελοιοποιείται και να εξελίσσονται σκηνές απείρου κάλλους ακόμη και στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αρχικό θρίλερ, χθες το πρωί έγινε σίριαλ, για να καταλήξει αργότερα σε… φαρσοκωμωδία. Προχθές το βράδυ τη θέση του φαβορί για την πρωθυπουργία την κατείχε ο Λ. Παπαδήμος, αν και κανένας δεν γνωρίζει ακόμη εάν πραγματικά του είχε γίνει πρόταση. Ξημέρωσε με μια πληροφορία που ήθελε στη θέση αυτή τον Β. Σκουρή, πρόεδρο του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - και μετά από διαδοχικές αλλαγές και αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Παπανδρέου… στη βρύση έφτασε ο Φιλ. Πετσάλνικος. Αλλά πριν ορκιστεί… αποκαθηλώθηκε, αφού προηγουμένως είχαν γίνει άνω-κάτω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης έφυγε τρέχοντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Το όνομα του κ. Παπαδήμου βγήκε και πάλι στην επιφάνεια, αλλά κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ξημέρωνε σήμερα. Το νέο ραντεβού είναι άλλωστε για τις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπανδρέου - Πετσάλνικου - Βενιζέλου και έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες που ήθελαν να "παγώνει" η υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι οι Φιλ. Πετσάλνικος και Απ. Κακλαμάνης. Σχεδόν ταυτόχρονα έκανε την εμφάνισή της και η πληροφορία ότι ο Ευάγ. Βενιζέλος αντιτάχθηκε σοβαρά στη λύση Παπαδήμου. Κάτι το οποίο διέψευσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών με οργίλη δήλωσή του. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς βγαίνοντας από το γραφείο του δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και χαριτολογώντας είπε ότι ο νέος προθυπουργός "θα είναι εύελπις".

Τις πρώτες πρωινές ώρες από το Reuters μεταδόθηκε ότι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο του Β. Σκουρή προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ και δύο φορές υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών. Την ώρα που ο κ. Σκουρής διέψευσε την πληροφορία, ο Τηλέμαχος Χυτήρης ερωτηθείς αν ο καθηγητής θα είναι ο νέος πρωθυπουργός δήλωνε "έτσι φαίνεται".

Το μπάχαλο μεγαλώνει και ο Στ. Μάνος με δήλωση ζητεί από τον κ. Παπαδήμο να δώσει σαφείς εξηγήσεις στον ελληνικό λαό "τι ζήτησε προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία και τι του αρνήθηκαν".

Ο Γιάννης Ραγκούσης αρχικά και η Αννα Διαμαντοπούλου στη συνέχεια, ζητούν πρωθυπουργό "υψηλών πολιτικών προδιαγραφών", αλλά σκάει μύτη το όνομα του καθηγητή Γιάννη Κουκιάδη προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το παρασκήνιο τον θέλει "κομένο" ως άνθρωπο του Βενιζέλου την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει ως "δημοσιογραφική φούσκα" τις πληροφορίες για αντίδρασή του στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου τον οποίο αναφέρει ότι είχε προτείνει ως υπουργό Οικονομικών. Ο Απ. Κακλαμάνης επιβεβαιώνει ότι του έγινε πρόταση αλλά δεν δέχθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας αναχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο κάνοντας γνωστό ότι θα υπάρξει συνάντηση το απόγευμα τονίζοντας εμφαντικά "τελειώσαμε".

Γίνεται γνωστό ότι αναμένονται ανακοινώσεις στις 5 το απόγευμα, ο Γ. Μιχελάκης δηλώνει ότι "η λύση είναι στα χέρια του Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα "δεν χρειάζεται πρωθυπουργό μαριονέτα" και ο Αλ. Τσίπρας ότι "η χώρα σύρεται και διασύρεται".

Από τη ΝΔ διευκρινίζεται ότι δεν ετέθη ζήτημα Παπαδήμου, ο πρωθυπουργός… στήνει μια ώρα τον Πρόεδρο και η συνάντηση των αρχηγών προσδιορίζεται για τις 7 το βράδυ. Παρά τη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι δόθηκε "θεσμική λύση", έννοια που φωτογράφιζε τον Φιλ. Πετσάλνικο, χρειάστηκαν μερικές ώρες για να αρχίσει να.. συνειδητοποιείται η προοπτική και να παίζει το όνομα στα ηλεκτρονικά μέσα. Διαρρέουν και ονόματα υπουργών στα οποία περιλαμβάνονται στελέχη της ΝΔ όπως ο αντιπρόεδρος Δ. Αβραμόπουλος, κάτι που διαψεύσθηκε βραδυφλεγώς με καταγγελία κατά της κρατικής τηλεόρασης από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζο.

Η σύσκεψη αρχίζει στο Προεδρικό Μέγαρο και πριν προλάβει να μπει βγαίνει… τρέχοντας και φουρτουνιασμένος ο Γ. Καρατζαφέρης που καταγγέλει ότι βρήκε… κλεισμένους σε ένα δωμάτιο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τους κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ενώ τον ίδιο είχαν αφήσει στο περίμενε απέξω.

Στο μεταξύ επικρατεί αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην προοπτική να είναι πρωθυπουργός ο Φιλ. Πετσάλνικος, τα μηνύματα φθάνουν στους πολιτικούς αρχηγούς και τελικά η σύσκεψη ματαιώνεται, ενώ δίνεται ραντεβού για σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα και ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ζητά πρωθυπουργό τον Παπαδήμο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση, αρχίζει μια μάχη διαρροών για το… ποιός φταίει που δεν είναι αυτός ο νέος πρωθοπουργός. Ο Γιαν. Μιχελάκης αναφέρει ότι δεν έγινε ποτέ πρόταση για τον κ. Παπαδήμο για τον οποίο η ΝΔ δνε θα έλεγε όχι, ενώ κυβερνητικές πηγές παρπυσιάζουν τη δική τους εκδοχή που λέει ότι ο κ. Παπαδήμος απορρίφθηκε από τον Αντ. Σαμαρά με το επιχείρημα ότι είναι… τραπεζίτης.

Βυζαντινές ίντριγκες που συνεχίστηκαν για μια ακόμη νύχτα, με άδηλο μέλλον και με το πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου να έρχεται πάλι στο προσκήνιο, με τον ίδο να σιωπά περιμένοντας να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός.