Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 15:09

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Εγκαταλείπεται το έργο του Αναβάλου;

Γράφτηκε από την




Αντί να πιέσουν τον ανάδοχο να αρχίσει τις εργασίες υλοποίησης βάσει της σύμβασης που υπέγραψε στις 26 Ιουνίου 2011 προσπαθούν να ακυρώσουν τμήμα των μελετών και να σταματήσουν το έργο .


Ένα δημόσιο έργο για να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρωθεί κτυπιέται σε δύο σημεία .
Το πρώτο είναι οι τεχνικές μελέτες , διότι κάποιοι δεν θα συμφωνούν , ενδεχομένως να υπάρχουν ατέλειες ή να έχουν φαεινότερες ιδέες για ιδιοτελείς λόγους .
Το δεύτερο είναι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις .
Δεν αμφισβητεί κανείς την σημασία των άρτιων μελετών αλλά η νομοθεσία προβλέπει μικρές τροποποιήσεις και  συμπληρώσεις για να προχωρήσει το έργο.
Τα σχόλια που έκανε ο κ. Τατούλης στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας  (7-11-2011) περί προβλημάτων των μελετών , ότι σημειώνεται έλλειψη λειτουργικότητας του έργου στο σύνολο του εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων μελετών για τα αντλιοστάσια κτλ αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζει την πορεία του έργου μέχρι σήμερα και τι ακριβώς προβλέπει η ολοκλήρωσή του .
Με την ολοκλήρωση του έργου διασφαλίζεται παροχή νερού 30.000 κυβικά μέτρα την ώρα για κάλυψη αρδευτικών αναγκών 180.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών .
Την ευθύνη για το αντλιοστάσιο και το φράγμα του Κιβερίου είχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την ΔΕΚΕ και φθάσαμε στο επικίνδυνο σημείο να λειτουργεί μόνο η μία αντλία από τις τέσσερις των 10.000 κυβικών μέτρων την ώρα και να καλύπτει στοιχειωδώς τις αρδευτικές ανάγκες 60.000 στρεμμάτων.
Η καρδιά του έργου είναι το φράγμα και το αντλιοστάσιο του Κιβερίου.
Η Νομαρχία Αργολίδας έκανε ότι ήταν δυνατόν με τον εκάστοτε Περιφερειάρχη για να μην σταματήσει αυτή η στοιχειώδης λειτουργία μα τα πολλά προβλήματα.
Γνωρίζουν ακριβώς οι αγρότες το τι έγινε τα τελευταία χρόνια.
Δεν περιοριστήκαμε μόνο στην επισκευή των αντλιών και στην συντήρηση του φράγματος αλλά επιδιώξαμε και προγραμματίσαμε την ολοκλήρωση του έργου με την επέκταση του σε περιοχές που δεν είχε φθάσει και την βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου για να σταματήσουν οι διαρροές και η απώλεια του νερού που στοιχίζει πολύ ακριβά.
Οι Νομαρχίες δεν είχαν ούτε αρμοδιότητα ούτε τους αναγκαίους πόρους για τόσο μεγάλα αρδευτικά έργα.
Βλέπαμε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 που ερχότανε και επιδιώξαμε με την συνεργασία των ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΔΗΜΩΝ, ΥΕΒ , Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και με ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου να εντάξουμε το έργο στο αρδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Έπρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα διότι τα χρήματα του προγράμματος ήταν μόνο 450.000 εκ ευρώ για όλη την Ελλάδα.
Στην προσπάθεια αυτή μας βοήθησαν πολύ οι αρμόδιοι της Δ/νσης Μελετών-Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την θετική συνεργασία τους και τις εύστοχες υποδείξεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα  .
Τους ευχαριστούμε θερμώς για  άλλη μία φορά.
Οι εντάξεις όλων των πράξεων του έργου έγιναν στις 16-4-2009 και 15-5-2009 και με συνολικό προϋπολογισμό 47,5 εκ ευρώ .
Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη στο σημείο αυτό να μην αναφέρουμε  το πραγματικό ενδιαφέρον του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που παρακολουθούσε την εξέλιξη του έργου και δήλωνε «ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει χθές»!.
Το «παραμύθι» ότι μας έκανε χάριν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και επέλεξε και ενέταξε το έργο δεν παίζεται πλέον.
Ο ισχυρισμός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε πολλά έργα στο αρδευτικό πρόγραμμα και δεν «χωρούσαν όλα» είναι ανυπόστατος και προέρχεται από σύγχυση προτεινομένων και ενταγμένων έργων, αν όχι από πολιτική σκοπιμότητα.
Δεν εντάσσονται όλα τα προτεινόμενα έργα και το έργο του Αναβάλου ήταν από τα πρώτα και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί και έτσι έγινε.


Πρώτη προκήρυξη δύο μελετών .

Ερμιονίδας – Επιδαύρου- Λυγουριού.

Πρώτη καθυστέρηση του έργου .

Στις 27-8-2009 έγιναν οι δύο πρώτες προκηρύξεις για την εκπόνηση των μελετών προς τις ανωτέρω περιοχές .
Η νέα Υπουργός κα. Μπατζελή παγώνει όλες τις διαδικασίες και προβαίνει στην αλλαγή των μελλών των Επιτροπών Αξιολόγησης των προσφορών.
Έτσι φθάσαμε το καλοκαίρι του 2010 χωρίς να έχουν ακόμη εξετασθεί οι προσφορές και να έχουν αναδυχθεί ανάδοχοι των έργων .
Δεν δέχθηκε να την συναντήσω , ενώ δεχόταν τους τότε  Δημάρχους Επιδαύρου , Λυγουριού , Ερμιόνης και Κρανιδίου κάνοντας μικροπολιτική με το έργο και περνώντας το σύνθημα στην Αργολίδα « Το έργο φέρνει σφραγίδα Μπατζελή».

Ο μετέπειτα Υπουργός κ. Σκανδαλίδης έδειξε πράγματι ενδιαφέρον , οι διαδικασίες ξεκίνησαν , ανεδείχθησαν οι ανάδοχοι των έργων και οι μελέτες σήμερα εκπονούνται.
Οι προμελέτες που  έγιναν από την Νομαρχία Αργολίδας και όλα τα στοιχεία που είχαμε δόθηκαν στο Υπουργείο διότι του Υπουργείου είναι αυτό το έργο.
Το μεγάλο αδύνατο σημείο του έργου ήταν  η έλλειψη μελετών για αυτές τις ανωτέρω απόμακρες περιοχές και σήμερα δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται .


Δεύτερη προκήρυξη .

Βελτιώσεις υφιστάμενων δικτύων .

Στις 31 Αυγούστου 2009 με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε ορισμός  της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αργολίδας ως  προϊσταμένης αρχής και διευθύνουσας υπηρεσίας αυτής της πράξης του έργου με προϋπολογισμό 2,3 εκ ευρώ.
Η Νομαρχία προχώρησε άμεσα σε διαδικασία ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού , έγινε επιλογή αναδόχου και το έργο έχει σχεδόν τελειώσει .


Τρίτη προκήρυξη .
Επέκταση των δικτύων .

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 έγινε η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον Υπουργό των επικαιροποιημένων τευχών δημοπράτησης της οριστικής μελέτης « Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες , Μοναστηράκι, Χώνικα, Αεροδρόμιο , Ελληνικό, Λέρνα και Μιδέα» προϋπολογισμού κατασκευής 17,5 εκ ευρώ.
Το καλοκαίρι του 2010 έγινε ο διαγωνισμός από το Υπουργείο και μετά από εκδίκαση ενστάσεων και προσφυγών έγινε η επιλογή του αναδόχου με έκπτωση 55% και υπεγράφη τελικά η σύμβαση στις 26 Ιουνίου 2011.
Πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες γεννώνται εάν υλοποιηθεί τελικά το έργο με τόση μεγάλη έκπτωση και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης.
Έχουν περάσει 5 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και ο εργολάβος δεν έχει αρχίσει ακόμη τις εργασίες .

Φαίνεται ότι κανείς δεν τον ελέγχει και δεν τον πιέζει και  κ. Τατούλης σημειώνει έλλειψη λειτουργικότητας του έργου στο σύνολο του εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων μελετών για τα αντλιοστάσια.!
Δεν είμαστε πλέον στην φάση των διαπιστώσεων .
Είμαστε στην φάση των πράξεων και πρέπει να ενεργούμε άμεσα και αν υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα να διορθώνεται μετά από έλεγχο και έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας .
Προβλήματα παρουσιάζονται σε όλα τα έργα αλλά επιλύονται μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και τα έργα προχωρούν.

Η Νομαρχία που ανέλαβε την ευθύνη μαζί με τους Δήμους –ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ να παραδώσει την μελέτη αυτής της πράξης του έργου αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα ελλείψει πόρων .

Τηρουμένων των αναλογιών του κόστους των μελετών για έργο 17,5 εκ ευρώ έπρεπε να υπολογισθεί δαπάνη μελέτης 3 εκ ευρώ .!
Εμείς με την συνεργασία όλων των ανωτέρω και με την βοήθεια  της Δ/νσης Μελετών-Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  επιβαρυνθήκαμε συνολικά μόνο 70.000 ευρώ περίπου- αποφύγαμε καθυστέρηση δύο ετών και προλάβαμε και κάναμε και την ένταξη.!



Τετάρτη προκήρυξη .

Αντλιοστάσιο – Φράγμα.

Στις 16 Απριλίου 2009 υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ένταξη της πράξης «Αναβάθμιση Αντλιοστασίου και Φράγματος Αναβάλου Νομού Αργολίδας» προϋπολογισμού 6,85 εκ ευρώ.

Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας για την λειτουργία του συνόλου του έργου και τις μεγάλες αδυναμίες και βλάβες που έχουν διαπιστωθεί στο φράγμα αναθέσαμε την μελέτη του σε ειδικό μελετητικό γραφείο με 30.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ μόνο .

Η μελέτη ολοκληρώθηκε , ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου .
Η προκήρυξη της κατασκευής αυτού του τμήματος του έργου έγινε πριν από δύο μήνες περίπου .
Είναι το πιο σημαντικό  τμήμα του όλου έργου και το Υπουργείο δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στη υλοποίηση του .

Τι προβλέπεται  στις επιμέρους πράξεις του έργου.

Α) Για την επέκταση   των δικτύων σε Κουτσοπόδι , Μυκήνες κτλ προβλέπονται τρία νέα αντλιοστάσια επί της κεντρικής διώρυγας του Αναβάλου και της δεξαμενής Κουτσοποδίου (Μαλαχιά),  14 μικρότερα ενδιάμεσα, 12 δεξαμενές, 70.000 μέτρα σωλήνες διαφόρων διαμέτρων για συνολική έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων .
Η συνολική δαπάνη υπολογιστεί σε 17,5 εκ ευρώ.

Β) Για την αναβάθμιση του Αντλιοστασίου και Φράγματος .
Στόχος να διασφαλιστεί η παροχή 30.000 κυβικών μέτρων την ώρα.
Στην λειτουργική αντλία των 10.000 κυβικών μέτρων την ώρα θα προστεθούν  :
Μια νέα αντλία 10.000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα.
Δύο μικρότερες αντλίες των 6.000 κυβικών μέτρων νερού την ώρα.
Νέο σύστημα αυτοματισμού στάθμης και εγκατάσταση τριών θυροφραγμάτων και μηχανισμών  .
Νέος μετασχηματιστής αντιστοίχου ισχύος των 3 ως άνω αντλιών .
Νέο υδραυλικό μέρος ( βάνες , σωληνώσεις κτλ).
Επισκευές δομικών στοιχειών φράγματος όπως αρμών , αρμοκαλύπτρων κτλ  –συντήρηση κτιρίου- σκυρόδεμα στον πυθμένα για την προστασία των αντλιών κτλ.
Η συνολική δαπάνη υλοποίησης αυτής της πράξης ανέρχεται σε 6,85 εκ ευρώ.


Γ) Για την βελτίωση των υφισταμένων δικτύων προβλέπεται :
1) Για 4 ΤΟΕΒ σωλήνες μήκους 10.000 μέτρων – δύο αντλιοστάσια και τρεις δεξαμενές απόδοσης .
2) Επισκευές στο τμήμα της κεντρικής διώρυγας στο μεγάλο σίφωνα Άργους, επισκευές αρμών , στήριξη των πρανών στην τεχνητή λίμνη των Μύλων . αποκατάσταση ρηγματώσεων κτλ για τη μείωση των διαρροών και του κόστους λειτουργίας ,
3) Εκσυγχρονισμός των παλαιών προβληματικών δικτύων των ΤΟΕΒ ΑΓ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ, ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ , ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ και παραλλαγή της τροφοδοσίας δικτύων ΤΟΕΒ ΑΣΙΝΗΣ – ΔΡΕΠΑΝΟΥ με νέο αγωγό και κατάργηση αγωγών κατασκευασμένων από το 1965.
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 2 εκ ευρώ.

Δ) Για την μεταφορά νερού σε ΕΠΙΔΑΥΡΟ , ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, ΑΡΚΑΔΙΚΟ , ΛΥΓΟΥΡΙΟ , ΔΗΜΑΙΝΑ προβλέπεται κάλυψη αρδευτικών αναγκών 22.000 περίπου στρεμμάτων με παροχή νερού 2.500 κυβικά μέτρα την ώρα .
Η συνολική δαπάνη της μελέτης και κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 11εκ ευρώ ( δαπάνη μελέτης 1,35 εκ ευρώ).

Ε) Για την μεταφορά νερού στην περιοχή Ερμιονίδας προβλέπεται διάθεση παροχής νερού 2.500 κυβικά μέτρα την ώρα για την κάλυψη αναγκών 22.000 στρεμμάτων .
Η συνολική δαπάνη μελέτης και κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 12 εκ ευρώ
( δαπάνη μελέτης 1,65 εκ ευρώ).

Μικροπολιτικές και πολιτικές επικοινωνίας στο έργο αυτό δεν χωρούν.

Το έργο δρομολογήθηκε με όλα τα αναγκαία στοιχεία και με την συνεργασία υπηρεσιακών παραγόντων , έμπειρων στελεχών του Υπουργείου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».

Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου , δυο γενιές κατοίκων της Αργολίδας έχουν ταλαιπωρηθεί, η αναγκαιότητα του είναι επιτακτική και πρέπει να ολοκληρωθεί.

Από τις πέντε πράξεις του έργου υπάρχει κινητικότητα σήμερα στις τέσσερις  με καθυστέρηση βέβαια που θα μπορούσε να μην είχε γίνει .
Στον τομέα επέκτασης των δικτύων σε περιοχές του αργολικού πεδίου υπάρχει στασιμότητα αδικαιολόγητη από τον Ιούνιο 2011 που υπεγράφη η σύμβαση του Αναδόχου με το Υπουργείο.

Ο ανάδοχος πρέπει να ελεγχθεί γιατί δεν αρχίζει το έργο .
Μήπως η μεγάλη έκπτωση του 55% που έδωσε είναι αποτρεπτική για να αρχίσει τις εργασίες .
Απόψεις ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το έργο  από το δημόσιο και ότι πρέπει να περάσει η κατασκευή του και εκμετάλλευση σε ιδιώτες πρέπει να αποκλειστούν .

Ουδέποτε θα επιτρέψουμε η εκμετάλλευση του νερού, του αγαθού της ζωής να περάσει σε χέρια ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών .

Βασίλης Σωρητόπουλος
περιφερειακός σύμβουλος


NEWSLETTER