Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 13:38

Μανιάτης σε Νάντια: «Δόθηκαν όροι σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών στη Μεσσηνία σε 34 αγρότες από υπερεκτίμηση τεχνικών δεδομένων»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης,  στην απάντηση του σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στις 28/09/11, επισημαίνει ότι αναφορικά με την διαφωνία της ΔΕΗ Πάτρας με τη ΔΕΗ Καλαμάτας για τη χωρητικότητα του δικτύου στη Μεσσηνία συνέβη το εξής:
Σε τρεις από τις είκοσι τέσσερις γραμμές μέσης τάσης του νομού Μεσσηνίας και στην προσπάθεια της τοπικής υπηρεσίας να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα αγροτών, από υπερεκτίμηση τεχνικών δεδομένων, δόθηκαν όροι σύνδεσης σε τριάντα τέσσερις (34) αγρότες. Ωστόσο, από τη μελέτη που έγινε στη συνέχεια σε κεντρικότερο επίπεδο διαπιστώθηκε ότι η σύνδεσή τους στο δίκτυο εμφάνιζε σημαντικές τεχνικές δυσχέρειες, λόγω υπέρβασης των τεχνικών περιορισμών, εκ του γεγονότος ότι στις ίδιες γραμμές καταγράφεται αξιόλογη δέσμευση ισχύος από προγενέστερα αιτήματα σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ. Συνεπώς μετά τη διαπίστωση του προβλήματος και αφού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση τεχνικής λύσης που να μην παραβιάζει τις προτεραιότητες εξέτασης, κατέστη τελικά δυνατή η ένταξη στο δίκτυο δεκαοκτώ (18), από τις 34, περιπτώσεων που αφορούν τα αιτήματα των φωτοβολταϊκών σταθμών που βρίσκονται στις δύο από τις τρεις γραμμές μέσης τάσης.
Στα παραπάνω, ο Υφυπουργός προσθέτει ότι οι υπόλοιπες δεκαέξι (16) περιπτώσεις (στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών) δεν είναι εφικτό να ενταχθούν σε αυτή τη φάση στο υφιστάμενο δίκτυο, λόγω των ανυπέρβλητων τεχνικών δυσχερειών ενώ για τους ίδιους τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή η ικανοποίηση, με σύνδεση στο δίκτυο αυτό, αιτημάτων παραγωγών υψηλότερης προτεραιότητας.
Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης αναφέρει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, οι ως άνω σε εκκρεμότητα δεκαέξι περιπτώσεις θα επανεξεταστούν, αφού ληφθεί υπόψη και η απελευθέρωση δεσμευμένης ισχύος από άλλους αιτούντες οι οποίοι δε θα εκδηλώσουν τελικά ενδιαφέρον για την κατασκευή των έργων.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν. Γιαννακοπούλου