Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 09:09

“Θαύμα” στο Βουλκάνο, χειραψία Σαμαρά - Νίκα!

“Θαύμα” στο Βουλκάνο, χειραψία Σαμαρά - Νίκα!

 

 

Η χειραψία που αντάλλαξαν χθες το πρωί στη Μονή Βουλκάνου ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο τη Ν.Δ. καθώς αποδεικνύει ότι το χάσμα που χωρίζει τους δύο πολιτικούς δεν είναι αξεπέραστο και ότι κάτω από κάποιες συνθήκες μπορεί να υπάρξει συνεργασία που θα επιτρέψει στον κ. Νίκα να είναι επικεφαλής του "γαλάζιου" περιφερειακού ψηφοδελτίου.

Για να φτάσουμε στη χειραψία χρειάστηκε να κάνει ο κ. Νίκας ένα βήμα και να πάει στα εγκαίνια της Μονής Βουλκάνου, όπου ήταν γνωστό πως θα πρωταγωνιστούσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη Μονή Βουλκάνου πήγε και ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης αλλά μάλλον έφυγε απογοητευμένος, καθώς η Ελένη Αλειφέρη βρισκόταν συνεχώς δίπλα στον κ. Σαμαρά εμποδίζοντας κάθε σκέψη για προσέγγιση του πρώην πρωθυπουργού από παράγοντες της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Τατούλης πρέπει να έφυγε φανερά προβληματισμένος από την τελετή εγκαινίων, καθώς διαπιστώνει ότι η Μεσσηνία τού "κουνάει μαντίλι" και γι’ αυτό θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη θέση της κόρης του Εύης στο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας αξιοποιώντας όση ισχύ τού έχει απομείνει στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση και για να μην προκαλούνται λάθος εντυπώσεις από τη χειραψία Σαμαρά - Νίκα, αξίζει να επισημάνουμε ότι κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό επιμένουν στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Λυκουρέντζου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πολιτικό κλίμα για την τελετή των εγκαινίων προετοιμάστηκε επιμελώς τόσο από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στον κ. Σαμαρά όσο και από εκείνα που δεν κρύβουν τη σχέση τους με τον κ. Τατούλη. Τα φιλικά προς τον κ. Σαμαρά μέσα τόνιζαν ότι στα εγκαίνια θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός και ότι δεν μπορεί να απουσιάσει γιατί χρηματοδότησε το έργο. Το "αντίπαλο στρατόπεδο" έκανε λόγο για φιέστα και προεξοφλούσε την απουσία των Μεσσηνίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να μειώσει την πολιτική λάμψη των εγκαινίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αντ. Σαμαράς έφτασε χθες το πρωί στη Μονή Βουλκάνου συνοδευόμενος από τον πολιτευτή Μίλτο Χρυσομάλλη και τον περιφερειακό σύμβουλο Περικλή Μαντά, οι οποίοι δεν έφυγαν λεπτό από κοντά του. Με τον κ. Νίκα ο πρώην πρωθυπουργός αντάλλαξε χειραψία και μερικές κουβέντες αφού είχε ολοκληρωθεί η τελετή. Νωρίτερα, όταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αναφέρθηκε στις ενέργειες Σαμαρά για την ανακαίνιση της μονής, ο δήμαρχος Καλαμάτας χειροκρότησε όπως οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερα θερμό ήταν και το χειροκρότημα της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, ενώ καμία κίνηση δεν έκαναν από την πλευρά τους ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης και οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα, οι οποίοι κράτησαν γενικότερα αποστάσεις και μόνο με τον Παν. Νίκα ο κ. Τατούλης έδειξε εγκαρδιότητα.

 

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκπροσώπηση δεν υπήρξε από μεριάς του υπουργείου Πολιτισμού και κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστη στην τελετή των εγκαινίων. Απουσίαζε και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος που παρευρέθηκε σε μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο στην Κάτω Μέλπεια. Αντίθετα παρέστη ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρώην πρέσβης Χρήστος Παναγόπουλος και ο ιατρός Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο πρώην επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και ο διάδοχός του Γιώργος Αθανασόπουλος, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό και την πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (η οποία ήταν παρούσα), λέγοντας συγκεκριμένα ότι σε αυτά τα δύο πρόσωπα “οφείλει να πει τις εγκάρδιες ευχαριστίες όλης της τοπικής Εκκλησίας της Μεσσηνίας”, για τη συμβολή τους στην ανακαίνιση της μονής, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τους. Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε μάλιστα την ομιλία του απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά και προτρέποντάς τον “πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι έχετε κληθεί να υπηρετήσετε ένα λαό για τον οποίο πολλές φορές απαιτούνται θυσίες και έχετε αποδείξει ότι ξέρετε να θυσιάζεστε για το κοινό καλό και την ωφέλεια του τόπου και της πατρίδας μας”. Λίγο αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός σημείωνε μπροστά στις κάμερες ότι η συγκίνησή του είναι μεγάλη, όπως και η τιμή που νιώθει, λέγοντας παράλληλα ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Μεσσήνιος.