Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 09:58

Εχοντας ξεφύγει από τα όρια της λογικής: Το Καλαμάτα - Μεθώνη θύμα του «γαλάζιου εμφυλίου»;

Γράφτηκε από τον

Θύμα του "γαλάζιου εμφυλίου" κινδυνεύει να πέσει το έργο κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς "νίπτει τας χείρας του" αφήνοντας τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Αμοιρη ευθυνών δεν είναι βέβαια και η κυβέρνηση, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, 4 μήνες μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές, με αφορμή τις διαφωνίες για τη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, δεν διστάζουν να προτείνουν ή ν’ αφήνουν να εννοηθεί ότι καλό είναι να σπάσει στα δύο το έργο και να κατασκευαστεί με διαφορετική εργολαβία το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη από την εργολαβία που θα κατασκευάσει το Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΙΚΑ

Το σχέδιο αυτό προωθεί εμμέσως πλην σαφώς ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συνδέοντας την κατασκευή του Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με την παράκαμψη της Γιάλοβας. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας θέλει να αλλάξει η χάραξη στο Σουληνάρι - Πύλος και να συνδυαστεί το τμήμα αυτό με την παράκαμψη της Γιάλοβας, την οποία η Περιφέρεια φιλοδοξεί να εντάξει στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειάρχης προωθεί το σχέδιο αυτό με στόχο τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από μια αλλαγή της χάραξης στο τμήμα Σουληνάρι - Πύλος να διατεθούν για την παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Νίκας είναι ένθερμος υποστηρικτής της παραλιακής χάραξης και ότι στο παρελθόν έχει υποστηρίξει πολλές φορές πως είναι καλύτερα ο δρόμος να φτιαχτεί σωστά μόνο στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, παρά λανθασμένα σε ολόκληρο το μήκος του και στη συνέχεια να διατεθούν νέα χρήματα για καινούργιο αυτοκινητόδρομο. Πάντως δηλώνει ότι δεν θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση.

Η προοπτική κατασκευής μόνο του τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος προκαλεί όμως εύλογες ανησυχίες στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Γι’ αυτό μόλις είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο σύνδεσης του Καλαμάτα - Πύλος – Μεθώνη με την παράκαμψη της Γιάλοβας, ο πρώην δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης έσπευσε να το διαψεύσει σύμφωνα με όσα του είπε ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης.

Τυχαία δεν είναι επίσης και η ανακοίνωση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρη Καραλή, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Πύλο. Ο κ. Καραλής καλεί τους υπευθύνους του υπουργείου "να υλοποιήσουν το έργο και να κλείσουν τα αυτιά τους σε προσχηματικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη χάραξή του". Την άποψή του φαίνεται ότι την ασπάζονται πλέον και εκείνοι που στο παρελθόν ζητούσαν να κατασκευαστεί μόνο το τμήμα Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος να δημοπρατηθεί στο μέλλον, όταν και αν οι δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης καταλήξουν σε μια ενιαία πρόταση. Σήμερα όμως κάθε σκέψη για κατάτμηση του έργου προκαλεί ανησυχία στην Πυλία, καθώς υπάρχει κίνδυνος το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη να μείνει στα χαρτιά.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόταση για κατάτμηση του Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη διατυπώθηκε για πρώτη φορά πέρσι τον Αύγουστο από τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη, που είναι επίσης υπέρμαχος της παραλιακής χάραξης στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

"Πρέπει τώρα να ξεκινήσει η δημοπράτηση των τμημάτων Μεθώνη - Πύλος και Σουληνάρι - Ριζόμυλος, για τα οποία δεν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, αλλά και του Πύλος - Σουληνάρι, για το οποίο οι τεχνικές δυσκολίες είναι αυξημένες. Ακολούθως, με σοβαρή στόχευση και τεκμηριωμένη ανάλυση, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων, να καταλήξουμε για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, χωρίς να αποτελεί αντικείμενο δημοσίων αντιπαραθέσεων και ανακοινώσεων" δήλωνε τον Αύγουστο ο κ. Χρυσομάλλης - ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, είναι ο μόνος που ζητεί να κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος στην παραλιακή χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ

Στο απέναντι στρατόπεδο, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του ανταγωνιστικού διαλόγου για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, επειδή σύμφωνα με την άποψή τους δεν υπάρχουν χρήματα για την παραλιακή χάραξη. Ενώ όμως ο κ. Μαντάς φαίνεται να συμφωνεί με τη λύση της βελτίωσης επειδή το υπουργείο εμφανίζεται να απορρίπτει την παραλιακή, ο κ. Λαμπρόπουλος δεν ήθελε ποτέ την παραλιακή χάραξη. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν πως προσπάθησε να χειραγωγήσει την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, προκαταλαμβάνοντας με ανακοινώσεις του τις αποφάσεις της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Λαμπρόπουλος ανακοίνωσε την απόρριψη της παραλιακής χάραξης μετά τη συνάντηση που είχε στις 7 Αυγούστου με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση του τότε δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, και μάλλον την αμηχανία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια μέρα είχαν επισκεφθεί τον κ. Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών, για το ίδιο θέμα, ο τότε δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δημήτρης Καραλής. Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είχε κανονιστεί από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, αλλά η ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου την έθεσε σε δεύτερη μοίρα.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι την ίδια μέρα ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε: "Πρέπει να θεωρηθεί

πρώιμη η οποιαδήποτε συζήτηση για το δρόμο Καλαμάτας - Ριζομύλου - Πύλου - Μεθώνης με τη νέα κυβέρνηση, αφού επιβάλλεται να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ενημέρωση των υπουργών". Ο... αναγκαίος χρόνος κύλησε και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών έπεισαν την πολιτική ηγεσία ότι η παραλιακή χάραξη είναι ασύμφορη κι ότι είναι μονόδρομος η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου.

Αναφορικά με τις τεχνικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, το Υποδομών βεβαιώνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές από τον ανάδοχο που θα εκπονήσει την οριστική μελέτη. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί ότι τελικώς θα μειωθεί ο αριθμός των 14 ισόπεδων κόμβων που προβλέπει η προμελέτη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Η ΣΙΩΠΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση και το χρόνο των ανακοινώσεων για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, εντύπωση προκαλεί η δημόσια στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για ένα θέμα μείζονος αναπτυξιακής σημασίας για τη Μεσσηνία. Ο κ. Σαμαράς με το κύρος του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να έχει συγκαλέσει σε άτυπη σύσκεψη τις αντιμαχόμενες πλευρές, με στόχο η Μεσσηνία να διατυπώσει μια ενιαία πρόταση προς το υπουργείο Υποδομών.

Για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να παραμείνει ουδέτερος, αφήνοντας τις αντιμαχόμενες πλευρές να θέτουν σε κίνδυνο το έργο κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει σιωπηλός ή αν θα αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί μιας προσπάθειας ενοποίησης των προτάσεων για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

Συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, για την προώθηση ολοκλήρωσης της μελέτης που αφορά τον παρακαμπτήριο δρόμο της Γιάλοβας (μήκους περί τα 7,5 χιλιόμετρα), πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Στη διάρκεια της συνάντησης, όπως δήλωσε ο Π. Νίκας, “δόθηκαν λύσεις σε τεχνικά αλλά και οικονομικά θέματα”, εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι “το σημαντικό αυτό έργο -που συνδέει, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Σουληνάρι και Πύλο- θα ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ κατά την επικείμενη αναθεώρησή του”. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το προφανές γεγονός, ότι δηλαδή το εν λόγω έργο συνδέεται -ή δημιουργεί σκέψεις- σχετικά με τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος – Πύλος».