Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 17:29

Πετράκος για αποκατάσταση αρχοντικού στην Κορώνη

Γράφτηκε από την
Πετράκος για αποκατάσταση αρχοντικού στην Κορώνη


Επερώτηση για την αποκατάσταση του αρχοντικού Ταρσούλη-Αξελού στην Κορώνη κατέθεσε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος

"Το αρχοντικό Ταρσούλη-Αξελού είναι ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο μνημείο. Εχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με ομόφωνη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με Αρ. 1/31/3/88 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 11/7/88. Χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50. Γιατί είναι αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλά μορφολογικά και τοπολογικά στοιχεία που έχουν βενετσιάνικη προέλευση” αναφέρει στην αρχή της επερώτησης ο κ. Πετράκος και συνεχίζει:
"Το σημαντικό αυτό νεώτερο μνημείο όπως είναι γνωστό παραχωρήθηκε το 1991 στην τότε Κοινότητα Κορώνης από τον Νίκο Ταρσούλη και την Αννα Αξελού-Κοντομάτη, κόρη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού ο οποίος έζησε και ζωγράφισε στη Κορώνη και για την Κορώνη, αφού ήταν η δεύτερη πατρίδα του, πατρίδα της συζύγου του Φιφής-Μάρθας Ταρσούλη.
Ο Μιχαήλ Αξελός, εκτός από καταξιωμένος ζωγράφος κατά το πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα, υπήρξε υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος από τότε που η Τράπεζα ανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο (1928) και μέχρι τη συνταξιοδότησή του (1946). Ηταν δε ο πρώτος Ελληνας σχεδιαστής τραπεζογραμματίων και νομισμάτων, καθώς εργαζόταν από το 1902 στην Εθνική Τράπεζα και το 1918 του ανατέθηκε ο σχεδιασμός των νέων τύπων χαρτονομισμάτων. Παράλληλα, πέρα από το σχεδιασμό των τραπεζογραμματίων και των νομισμάτων, ο Μιχαήλ Αξελός είναι ο σχεδιαστής του εμβλήματος της Τράπεζας, που παρουσιάζει τη θεά Αθηνά καθισμένη σε αρχαϊκό κάθισμα (έργο του 1928).
Αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο σχεδόν 30 χρόνια από την παραχώρησή του ρημάζει κυριολεκτικά και κινδυνεύει να καταστραφεί τελειωτικά, και μαζί του το αποτύπωμα σε αυτό του Μιχαήλ Αξελού. Η μόνη και πολύ σημαντική προεργασία 29 χρόνια τώρα έγινε από το ΕΜΠ το 2018".
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο: "Με βάση τα ως άνω στοιχεία τεκμηρίωσης (σ.σ. της μελέτης του ΕΜΠ) και αποτίμησης της υπάρχουσας κατάστασης του μνημείου και λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των τοπικών αρχών ως προς την νέα χρήση που θα μπορούσε να δοθεί στο αρχοντικό Ταρσούλη-Αξελού, απαιτείται ακολούθως να ερευνηθεί διεπιστημονικά η πρόταση Στερέωσης, Αποκατάστασης και Επανάχρησης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις από πλευράς Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Μηχανολογικής, και να επιλεγούν τεκμηριωμένα οι βέλτιστες επεμβάσεις (στερέωσης, συντήρησης αποκατάστασης, ένταξης νέων χρήσεων, ενεργειακής αναβάθμισης, κλπ), με βάση τις διεθνώς αποδεκτές αρχές αποκατάστασης και ανάδειξης της συνολικής αξίας του μνημείου.
Η εργασία αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στην αντίστοιχη Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να λάβει έγκριση από το ΥΠΠΟΑ, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων.
Ακολούθως και με βάση τα ως άνω θα πρέπει εκπονηθεί η μελέτη εφαρμογής και η οικονομοτεχνική μελέτη. Αφού γίνουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τυχόν άλλες αδειοδοτήσεις, θα πρέπει να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ακολουθήσει η υλοποίησή του.
Το σημαντικό αυτό μνημείο ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σκέπτεται ότι μπορεί να φιλοξενεί στο ισόγειο το γραφείο της Μεσογειακής Διατροφής, αφού η Κορώνη είναι η πρέσβειρα της χώρας μας, και στον 1ο όροφο χώρο εικαστικών εκθέσεων και πρώτα απ όλα των έργων του Μιχαήλ Αξελού όπως και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Με βάση όλα τα ανωτέρω και κυρίως του ότι το μνημείο κινδυνεύει αλλά και είναι ντροπή για όλους μας 29 χρόνια μετά την παραχώρηση του να έχει αφεθεί να ερειπώνεται, προτείνουμε:
Να γίνει προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Πύλου –Νέστορος, το υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΜΠ, ώστε να ανατεθεί πρότυπο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα στο ΕΜΠ, βάσει του οποίου θα συμπληρωθεί η τεκμηρίωση, θα γίνει αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης και θα εκπονηθεί η αρχιτεκτονική-στατική πρόταση, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν οι κατάλληλες μέθοδοι στερέωσης και αποκατάστασης του αρχοντικού και θα διατυπωθούν γενικότεροι κανόνες επί των θεμάτων προστασίας και αποκατάστασης των κτηρίων και μνημείων του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης. Η ερευνητική αυτή εργασία για το τόσο σημαντικό αυτό κτήριο στο θαλάσσιο μέτωπο της Κορώνης θα αποτελέσει την βάση, ώστε ο δήμος να προχωρήσει σε σύνταξη μελέτης εφαρμογής και προκήρυξη του συγκεκριμένου έργου, αλλά και γενικότερων κανόνων προστασίας και ανάδειξης των μνημείων του ιστορικού τόπου.
Να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια και από την Περιφέρεια ή μόνο από την Περιφέρεια η αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου, αλλά και η έκδοση ειδικού τεύχους οδηγιών προς τους κατοίκους του ιστορικού τόπου της Κορώνης, σχετικών με τα θέματα προστασίας, στερέωσης αποκατάστασης και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του οικισμού".
Κλείνοντας ο κ. Πετράκος ρωτά τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα: "Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας και τις διαπιστώσεις μας για την κρισιμότητα και την επείγουσα ανάγκη να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να χρηματοδοτηθεί η σωτηρία του σημαντικότατου αυτού μνημείου, στο πλαίσιο γενικότερης προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης;".

 


NEWSLETTER