Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 20:19

Ικανοποίηση Πετράκου για κτήριο Ταρσούλη - Αξελού

Ικανοποίηση Πετράκου για κτήριο Ταρσούλη - Αξελού

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του παραδοσιακού κτηρίου Ταρσούλη - Αξελού από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πετράκου:

"Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη θετική ανταπόκριση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα στις προτάσεις που καταθέσαμε με βάση την επερώτησή μας ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η αποκατάσταση του σημαντικού παραδοσιακού κτηρίου Ταρσούλη - Αξελού, στο πλαίσιο γενικότερης προστασίας και ανάδειξης του κηρυγμένου ιστορικού τόπου της Κορώνης.

Οπως τονίσαμε το αρχοντικό Ταρσούλη - Αξελού είναι ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας διατηρητέο μνημείο. Εχει παραχωρηθεί από το 1991 στην Κοινότητα Κορώνης από τον Νίκο Ταρσούλη και την Αννα Αξελού-Κοντομάτη, κόρη του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Αξελού. Εχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο με ομόφωνη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με Αρ. 1/31/3/88 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 11/7/88. Χαρακτηρίζεται «ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50. Γιατί είναι αξιόλογο νεοκλασικό κτήριο με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και πολλά μορφολογικά και τοπολογικά στοιχεία που έχουν βενετσιάνικη προέλευση.

Παράλληλα για μια ακόμη φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΡΤ η οποία ανέδειξε την ανάγκη αποκατάστασης αυτού του σημαντικού μνημείου, όπως και του ιστορικότατου Κάστρου της Κορώνης, μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3".