Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 15:17

Η “Αγωνιστική Συνεργασία” για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
Η “Αγωνιστική Συνεργασία” για τη ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

“Για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανομία υπηρετεί και την αλήθεια συγκαλύπτει”, κατηγορούν τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Και καλούν την περιφερειακή αρχή “να ακυρωθεί το τερατώδες, πανάκριβο, αναχρονιστικό και σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων”.
Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: “Ο κ. περιφερειάρχης προεκλογικά διακήρυσσε και μετεκλογικά ισχυρίζεται ότι είναι με τη νομιμότητα και την αλήθεια. Δυστυχώς, όμως, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανομία υπηρετεί και την αλήθεια συγκαλύπτει. Με ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε ότι την επόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα υπογράψει με την ΤΕΡΝΑ την έναρξη ισχύος της ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας. Σε δήλωσή του εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι «ευτυχώς που πέρασε η αρμοδιότητα στην Οικονομική Επιτροπή και προχωρήσαμε» και ακόμη «ότι τελειώσαμε με τις εκκρεμοδικίες».
Α. Καταρχάς με το φωτογραφικό τέχνασμα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας των κρίσιμων σχετικών αποφάσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την εκχώρησή τους στην ελεγχόμενη από τη μειοψηφική κατά τα άλλα παράταξή του Οικονομική Επιτροπή, συνέδεσε το όνομά του με τις χειρότερες στιγμές της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας, αλλά και με τον ενταφιασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που δήθεν υπηρετεί και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να επαίρεται. Αυτά για ένα «έργο» που ο κ. Νίκας και κορυφαία στελέχη της παράταξής του κατήγγειλαν προεκλογικά ως οικονομικά ασύμφορο και περιβαλλοντικά κακό. Κατά δεύτερον επιχειρώντας να εμφανιστεί ότι δεν συμφωνεί με τον κ. Τατούλη αποκρύπτει την αλήθεια και καταφεύγει σε ανακρίβειες. Η αλήθεια είναι ότι μαζί με τον κ. Τατούλη ψήφισαν όλες τις σχετικές με το «έργο» αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.
Β. Μεγάλες ανακρίβειες περιέχει όμως και η δήλωσή του ότι το θέμα έχει τελειώσει νομικά, καθώς παρά τις νομικές ακροβασίες που εντελώς καταχρηστικά ελέω της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης χρησιμοποίησε, υπάρχει πλήθος από σοβαρές εκκρεμοδικίες, εκτός αν επιχειρεί με τη δήλωσή του και πάλι τεχνηέντως προεξοφλώντας το αποτέλεσμα των σχετικών δικών να πιέσει και να εντάξει και τη δικαιοσύνη ως δεδομένη στις επιδιώξεις του.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: 1) Αναμένεται έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τέσσερις αιτήσεις ακυρώσεως που αφορούν τους γενικούς περιβαλλοντικούς όρους του έργου και μεταξύ αυτών την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας. 2) Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας. 3) Εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακυρώσεως που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με την εγκατάσταση ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας. 4) Εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι συζητήσεις αιτήσεων ακυρώσεως της ΣΔΙΤ των Δήμων Οιχαλίας και Κορινθίων καθώς και πολιτιστικών συλλόγων. 5) Αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση προσωρινής διαταγής για την αίτηση του Δήμου Ευρώτα αναστολής εκτέλεσης εργασιών.
Υπάρχουν όμως και άλλα σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει ο κ. περιφερειάρχης: 1) Πρώτο και ουσιαστικό: Θα υπογράψει να γίνει το «έργο» κι ας το απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Οφείλει να ενημερώσει τους Πελοποννήσιους ότι θα τους φορτώσει στην περίπτωση αυτή με τη χρηματοδότηση του «έργου» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οφείλει να τους ενημερώσει δηλαδή ότι θα πληρώσουν «έργο» τόσο καλό μάλιστα, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρηματοδοτεί για δεκάδες λόγους που δεν παίρνουν λίφτινγκ. Οφείλει να τους ενημερώσει ότι θα το πληρώσουν «εξ ιδίων», στερούμενοι δηλαδή για ενάμιση σχεδόν χρόνο πόρους του ΠΔΕ, καθώς 50 εκ. είναι οι ετήσιοι πόροι της Περιφέρειας από αυτό για έργα της. Οφείλει να τους ενημερώσει ότι ενδεχομένως θα έχουν το θλιβερό προνόμιο αντίθετα με την υπόλοιπη Ελλάδα και όλη την Ευρώπη να μη χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιο έργο στην περιοχή τους.
Οφείλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε στον κ. Νίκα ότι συνηθίζει να λέει πως είναι φανατικά με την Ε.Ε. Με ποια διαφανή εχέγγυα έγκρισης της ποιότητας και της ποσότητας του «έργου» και της χρηματοδότησής του από την Ε.Ε. προχωρά στην υπογραφή του; 2) Πώς θα υπογράψει την έναρξη ισχύος της σύμβασης, ενώ δεν έχει πλέον την εξουσιοδότηση του ΦΟΔΣΑ; Ως γνωστόν η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ έχει λήξει εδώ και μήνες από τις 14/7/2020 χωρίς να παραταθεί. 3) Πώς θα υπογράψει την έναρξη ισχύος της σύμβασης με άλλη εταιρεία από εκείνη (την ανύπαρκτη) που ενέκρινε ο προσυμβατικός έλεγχος με τη με αριθμό 309/2015 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν μάλιστα με τη με αριθμό 69/2017 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου ορίζεται ρητά ότι στην περίπτωση άλλης εταιρείας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, απαιτείται νέος προσυμβατικός έλεγχος; 4) Πώς θα υπογράψει όταν η εταιρεία δεν μεταβίβασε στην Περιφέρεια εμπρόθεσμα, όπως όφειλε με βάση τη ΣΔΙΤ εδώ και δυόμισι χρόνια, τα ακίνητα των χώρων του έργου κι όταν δεν υπάρχει οποιαδήποτε παράταση για την υποχρέωσή της αυτή; 5) Πώς θα υπογράψει όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει αποκτήσει την κυριότητα των χώρων του έργου, καθώς και με τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μόνο η απόδοση της χρήσης έχει εγκριθεί και τι θα γίνει αν οι απαλλοτριώσεις ως εκδοθείσες αντισυνταγματικά από αναρμόδιο όργανο ακυρωθούν; 6) Τέλος, πώς θα υπογράψει πρεσβεύοντας αλήθεια και νομιμότητα όταν ο αντισυμβαλλόμενός του διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου ΜΑΕ παραπέμπεται την ίδια ώρα σε δίκη για απάτη σχετική με συμβόλαια στην Παλαιόχουνη;
Ρωτάμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά και τον κ. Νίκα και με την ευκαιρία και τον κ. Τατούλη που θριαμβολογεί μαζί του, αλλά και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Αργειτάκο που σιωπά, όταν υπάρχουν όλα αυτά τα ζητήματα με κίνδυνο μάλιστα καταλογισμού προσωπικών ευθυνών από ελεγκτικούς μηχανισμούς πώς θα υπογραφεί ένα τέτοιο έργο;
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε για μια ακόμη φορά την περιφερειακή αρχή να συμφωνήσει στη μόνη νόμιμη, ορθή και άμεσα υλοποιήσιμη λύση: Να ακυρωθεί, υπάρχουν άλλωστε και οι νομικοί λόγοι που βαρύνουν την ανάδοχο, το τερατώδες, πανάκριβο, αναχρονιστικό και σκανδαλώδες έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος με αποκεντρωμένα έργα κατά ομάδες δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των δήμων, το οποίο να ακολουθεί τα βήματα: πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ”.


NEWSLETTER