Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 18:41

Ερώτηση Βελόπουλου για έργα ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Βελόπουλου για έργα ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Ερώτηση για «αποκλίσεις εκατομμυρίων σε ανακοινώσεις για έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο» κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Έκπληξη προκάλεσε στους κατοίκους της Πελοποννήσου άρθρο διαδικτυακής ενημερωτικής ιστοσελίδας, σχετικά με το κόστος για την διαχείριση απορριμμάτων στην ανωτέρω περιοχή. Το προαναφερθέν έργο συμπληρώνει ήδη 10 χρόνια, από την εποχή που ξεκίνησε η δημοπράτησή του, το 2011, με δικαστικές προσφυγές (μερικές βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα) και πολιτικές διαμάχες για τη σκοπιμότητά του. Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, υπεγράφησαν οι συμβάσεις, βάσει των οποίων γίνεται επίσημα η έναρξη κατασκευής του έργου. Η Περιφέρεια, μαζί με την εταιρεία που αναλαμβάνει την κατασκευή και την λειτουργία του ανωτέρω έργου, αναφέρουν, ως συνολικό κόστος επένδυσης, τα 152 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων, τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ τελικό ποσό είναι αυτό των 150 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων των ευρωπαϊκών πόρων, κατά 2,5 εκατ. ευρώ. Το δε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι, πρόκειται για μια επένδυση 135 εκατ., με τα 62,5 εκατ. ευρώ να προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ. Ενόψει των ανωτέρω διαφορετικών τοποθετήσεων, οι κάτοικοι ανησυχούν και ζητούν να μάθουν το αληθινό κόστος της ανωτέρω επένδυσης, καθώς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και απορίες.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:
1) Ποιο είναι το συνολικό κόστος της ως άνω επένδυσης, που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην Πελοπόννησο;
2) Ποιο είναι το ακριβές χρηματικό ποσό της αναλογούσας επιδότησης του ΕΣΠΑ για το ανωτέρω έργο; Είναι εξασφαλισμένη η σχετική επιδότηση;».


NEWSLETTER