Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 21:47

“Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”: Δικαιωμένοι για ΠΟΠ ελιάς, Λαρσινό και Νέδα

Γράφτηκε από την
“Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”: Δικαιωμένοι για ΠΟΠ ελιάς, Λαρσινό και Νέδα

Δικαιωμένοι για τις θέσεις τους αναφορικά με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, τη δωρεά Λαρσινού και τη Νέδα, δηλώνουν οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση των δύο συμβούλων: "Για μια ακόμη φορά δικαιώθηκαν οι πρωτοβουλίες μας με τις οποίες έχουμε αναδείξει σοβαρά ζητήματα.
1) ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Η επιθετική κίνηση του δημάρχου Μεσολογγίου να ζητήσει να καταργηθεί η ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας δικαιώνει πλήρως την πρωτοβουλία μας εδώ και ενάμιση μήνα να το φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως δικαιώνει και την παρέμβασή μας από τις 4 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητούσαμε από τον περιφερειάρχη να πάρει πρωτοβουλία ώστε άμεσα να υπάρξει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Νότιας Αρκαδίας και της Νότιας Ηλείας, με σκοπό να γίνει άμεσα παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πετύχουμε την προστασία της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και την επέκτασή του σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο. Τονίζαμε ότι η όποια καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Δυστυχώς δύο εβδομάδες μετά την παρέμβασή μας, δεν υπήρξε καμία ενέργεια από τον κ. περιφερειάρχη. Τον καλούμε έστω και τώρα, που έχει αρχίσει και είναι και πέντε, να κινηθεί άμεσα διότι η ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας κινδυνεύει.
2) Διαχείριση δωρεάς Λαρσινού: Οι απαντήσεις και του κ. Αναστασόπουλου και του κ. Νίκα στην επερώτησή μας που συζητήθηκε επιτέλους (Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου) ουσιαστικά δικαίωσαν τις παρατηρήσεις μας. Αποδέχτηκε η περιφερειακή αρχή: α) Ότι η δωρεά είναι 62.000 κυβικά μέτρα και όχι 50.000 κυβικά μέτρα όπως έλεγαν οι τεχνικές εκθέσεις. β) Αποδέχτηκε ότι η ποσότητα που διέθεσε στους Δήμους Τριφυλίας και Πυλίας δεν είναι 25.000 κυβικά μέτρα αλλά 19.000 κυβικά μέτρα. γ) Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. περιφερειάρχης αποδέχτηκε ότι είναι σωστή η επιμονή μας να μοιράσει στους δήμους τη δωρεά. Δέχτηκε αυτό να γίνει για την υπολειπόμενη ποσότητα, η οποία θα μοιραστεί στους Δήμους Οιχαλίας, Μεσσήνης και Καλαμάτας. Καλούμε την περιφερειακή αρχή, αφού στην ουσία παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο σε ό,τι λέγαμε, να μην επιμείνει να δημοπρατήσει αυτή το έργο για τους Δήμους Τριφυλίας και Πυλίας. Προτείνουμε: α) Να δώσει επιπλέον ποσότητα από τα 19.000 κυβικά μέτρα στους Δήμους Τριφυλίας και Πυλίας διότι δεν είναι δίκαιη η μοιρασιά. β) Να δημοπρατήσουν οι ίδιοι οι δήμοι το έργο βελτίωσης των αγροτικών τους δρόμων και για να υλοποιηθεί γρηγορότερα αλλά και για να χρησιμοποιήσουν τους τοπικούς μικρούς εργολάβους, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή του ο καθένας.
3) Νέδα: Από τη συζήτηση της ερώτησής μας, τι θα πράξει η περιφερειακή αρχή, μετά την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας, στην οποία τονίζονται τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και για την προσβασιμότητα και για την επισκεψιμότητα και για την καθαριότητα σ’ αυτό το πραγματικό μνημείο της φύσης που ανήκει στην Περιφέρειά μας, ο κ. περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι έχει δίκιο και η Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας και εμείς που θέσαμε το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα και να αναβαθμιστεί και να προστατευτεί το πανέμορφο ποτάμι της Νέδας".


NEWSLETTER