Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 11:32

Απάντηση Μενδώνη σε Χαρίτση για αρχαία Κορώνη και παράκαμψη Πεταλιδίου

Απάντηση Μενδώνη σε Χαρίτση για αρχαία Κορώνη και παράκαμψη Πεταλιδίου

«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού μπορούν να διασφαλίσουν ότι σε βάθος χρόνου η ακρόπολη της αρχαίας Κορώνης με τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στο δίκτυο επισκέψιμων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Π.Ε. Μεσσηνίας».

Αυτό τονίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας, όσον αφορά τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου της, στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση και Νίκου Παππά με θέμα: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός των συναρμόδιων υπουργείων για την χρηματοδότηση της παράκαμψης Πεταλιδίου, ώστε να προστατευθεί και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, σύμφωνα με την πρόσφατη ομόφωνη
απόφαση του ΚΑΣ».
Αναφερόμενη στο οδικό έργο της β’ φάσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στον επαρχιακό δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, η κ. Μενδώνη, αφού ενημερώνει ότι επελέγη από το ΚΑΣ η λύση της σήραγγας στον αρχαιολογικό χώρο στην παράκαμψη Πεταλιδίου, παρατηρεί:
«Στο πλαίσιο του ανωτέρω υποέργου, διενεργείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά μήκος της χάραξης της υπό κατασκευή επαρχιακής οδού. Η σωστική ανασκαφή έχει φέρει στο φως μεγάλο τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας ακρόπολης, καθώς και υστερορωμαϊκά ταφικά μνημεία. Στο εσωτερικό της ακρόπολης έχουν ανασκαφεί οικίες, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Λόγω της έκτασης και της σημασίας των ευρημάτων και προκειμένου να διασφαλιστεί
ο ενιαίος και αδιαίρετος χαρακτήρας του μνημειακού συνόλου και του τοπίου, οι μελλοντικές δυνατότητες έρευνας και ανάδειξής του, αλλά και η ολοκλήρωση της επαρχιακής οδού με βάση την εγκεκριμένη χάραξη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά την αρ. 16/20-04-2021 συνεδρία του, εξέτασε την τροποποίηση της εγκεκριμένης οριστικής μελέτης της χάραξης αρτηρίας διερχόμενης από τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ. 6+450), στο πλαίσιο κατασκευής του εν θέματι έργου, και γνωμοδότησε υπέρ της τεχνικής λύσης της σήραγγας. Εν συνεχεία εκδόθηκε η υπ’ αρ.196751/29-04-2021 (ΑΔΑ: 26Β534653Π4-2Ψ9) Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Αναφορικά με την ανάδειξη των μνημείων που αποκαλύφθηκαν, επισημαίνεται ότι η
συστηματική διενέργεια ανασκαφικών εργασιών, η στερέωση και αναστήλωση μνημείων και η δημιουργία ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελούν μέρος του φυσικού αντικειμένου της πράξης ούτε του αρχαιολογικού υποέργου αυτής. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, οι οποίες διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να διασφαλίσουν ότι σε
βάθος χρόνου η ακρόπολη της αρχαίας Κορώνης με τα μνημεία της ευρύτερη περιοχής θα
λάβει τη θέση που της αρμόζει στο δίκτυο επισκέψιμων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Π.Ε. Μεσσηνίας. Οι υπόλοιπες ερωτήσεις εκφεύγουν από την αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ».