Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 17:10

Οι Μεσσήνιοι αποχαιρετούν τη Φώφη Γεννηματά

Γράφτηκε από την
Οι Μεσσήνιοι αποχαιρετούν τη Φώφη Γεννηματά

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό, και όχι μόνο, κόσμο της χώρας ο πρόωρος χαμός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Την ασθένεια, που έχει σημαδέψει την ιστορία της οικογένειάς της, καθώς αυτή λύγισε το 1994 στα 55 του χρόνια τον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα “είχε φύγει” σε ηλικία 54 ετών η μητέρα της Κάκια.

Η Φώφη Γεννηματά “έφυγε” στα 57 της χρόνια γεμίζοντας θλίψη και τη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής της οικογένειάς της, την οποία επί χρόνια υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός ο πατέρας της.

Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, αύριο από τις 10 το πρωί, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Θα κηδευτεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη ως ελάχιστος φόρος τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον λαό, στην πατρίδα και στο έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια υπουργός, υφυπουργός, νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ

Πλήθος συλλυπητηρίων εκδόθηκε από εκπροσώπους της πολιτικής ζωής και φορείς στη Μεσσηνία:

ΝΕ Μεσσηνίας ΚΙΝΑΛ

“Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούμε την πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, που η απώλειά της ήταν ένα σοκ που μας συγκλόνισε όλους, όλη την Ελλάδα. Μαχήτρια της ζωής και της παράταξης μας. Σύμβολο θάρρους, μαχητικότητας, ειλικρίνειας και αξιοπρέπειας. Το πολιτικό της ήθος, με αρχές και αξίες, οι ιδέες της, η μάχη της για μια δίκαιη κοινωνία και μια καλύτερη Ελλάδα που ονειρευόταν, είναι η καλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει στην παράταξη, σε όλους μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα για μια πατρίδα δίκαιη με δημοκρατία και σοσιαλισμό. Θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας και στις σκέψεις μας. Ελπίζουμε να συναντήσει εκεί που θα είναι και την Ιστορία μας. Τον Ανδρέα, τη Μελίνα, τον Γιώργο και τους άλλους συντρόφους που έχουν φύγει από κοντά μας. Και να τα λένε... Και εμείς να τους θυμόμαστε όλους! Για να μας οδηγούν στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Καλό ταξίδι πρόεδρε Φώφη Γεννηματά”.

Αντώνης Σαμαράς - Πρώην πρωθυπουργός

“Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Το να αποχαιρετήσω τη Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά. Αιωνία της η μνήμη!”.

Γιάννης Λαμπρόπουλος - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Με θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε πρόωρα από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Βρεθήκαμε μαζί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα. Γνώρισα από κοντά τον άριστο χαρακτήρα της, την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την απλότητα, την ευγένεια, τον πολιτικό πολιτισμό και την αγάπη της προς την πατρίδα, που την αναδείκνυαν, ως έναν ξεχωριστό άνθρωπο και πολιτικό. Ο δυναμισμός, η γενναιότητα και η εν γένει παρουσία της στην πολιτική ζωή της χώρας μας θα αποτελεί παράδειγμα για όλο τον πολιτικό κόσμο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Θα την θυμόμαστε”.  

Μίλτος Χρυσομάλλης - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Δεν υπάρχουν ποτέ λόγια να περιγράψεις τη θλίψη της απώλειας ενός νέου ανθρώπου. Η Φώφη Γεννηματά στάθηκε άξια στην παρακαταθήκη του πατέρα της, στάθηκε με απόλυτη αξιοπρέπεια και απέραντη δύναμη στη μεγάλη της μάχη και έφυγε από τη ζωή αγωνίστρια. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η πολιτική ζωή της χώρας μας είναι από σήμερα φτωχότερη”.

Περικλής Μαντάς - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Η Φώφη Γεννηματά πάλεψε σκληρά με περίσσεια δύναμη και κυρίως αξιοπρέπεια. Και αποτέλεσε παράδειγμα για κάθε άνθρωπο, που δίνει αυτή την άνιση μάχη. Με βαθιά θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση την αποχαιρετούμε στο τελευταίο της ταξίδι. Καλό Παράδεισο!”.

Αλέξης Χαρίτσης - Βουλευτής Μεσσηνίας

“Πόσο κρίμα! Δεν υπάρχουν λόγια για τον χαμό της Φώφης Γεννηματά... Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της…”.

Παναγιώτης Νίκας - Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

“Με τη Φώφη Γεννηματά είχα συνεργαστεί κατ’ επανάληψη και έχω τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ηταν ένας γλυκός άνθρωπος, με κοφτερό μυαλό, με θέσεις πάντα λογικές και τεκμηριωμένες, με σεβασμό στους αντιπάλους και αποτελούσε ένα φωτεινό παράδειγμα στον δημόσιο βίο της πατρίδας μας. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα…”.

Θανάσης Βασιλόπουλος - Δήμαρχος Καλαμάτας

“Εκφράζω τη βαθιά και ειλικρινή θλίψη μου για την απώλεια της Μεσσήνιας προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά. Θα μείνει στη μνήμη μας όχι μόνο ως μία πολιτικός που υπηρέτησε την πατρίδα και το δημόσιο βίο, με μέτρο, σύνεση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και ως μία γενναία γυναίκα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Γιώργος Αθανασόπουλος – Δήμαρχος Μεσσήνης

“Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό αποχαιρετώ τη συμπατριώτισσά μας Φώφη Γεννηματά. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με θάρρος και αξιοπρέπεια κάθε μάχη για τις αξίες και τα πιστεύω της. Υπηρέτησε με ευγένεια, συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της, εκφράζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο και την πατρίδα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της για τον πρόωρο χαμό της”. 

Γιώργος Λεβεντάκης - Δήμαρχος Τριφυλίας

“Πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη σκόρπισε ο πρόωρος χαμός της αξιόλογης πολιτικού και μαχήτριας στη ζωή Φώφης Γεννηματά. Της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που πολιτεύθηκε με ήθος, εντιμότητα, συνέπεια και δημοκρατικές αρχές και άφησε βαθύ αποτύπωμα με την παρουσία της στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της”.

Βαγγέλης Ξυγκώρος - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

“Συγκλονισμένοι από την είδηση της πρόωρης απώλειας της Μεσσήνιας προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφης Γεννηματά, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εγώ προσωπικά εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας. Μια δυναμική γυναίκα, μια μαχόμενη πολιτικός, μια προσωπικότητα με αρχές, ήθος και πείσμα που σπανίζουν. Μια γυναίκα που αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή του τόπου και δίνει κίνητρο στις επόμενες γενιές να πορευθούν με γνώμονα τις αξίες αυτές. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά της δεν πρόκειται να λησμονηθεί. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της”.

Θανάσης Πετράκος - Πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

“Καλό σου ταξίδι Φώφη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά σου και στις συντρόφισσες και συντρόφους σου στο ΚΙΝΑΛ. Λυπάμαι πολύ για τον πρόωρο χαμό σου. Την ευγένειά σου θα θυμάμαι πάντα στη συνεργασία μας και στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και στη Βουλή”.

Γιώργος Κατσούλης - Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ

“Η είδηση της απώλειας της προέδρου μας Φώφης Γεννηματά προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη τη χώρα. Η πολιτική ζωή του τόπου είναι από σήμερα φτωχότερη. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη βαθύτατη θλίψη μου. Η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε πρότυπο γυναίκας, μητέρας, πολιτικού. Μια σύγχρονη γυναίκα, ηγέτιδα, παράδειγμα δυναμισμού και μαχητικότητας μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο δημοκρατικός χώρος, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής της χρωστάνε πολλά. Είχα την τύχη ως μέλος της ΚΠΕ να αγωνιστώ μαζί της σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Η απώλειά της είναι μεγάλη και το κενό δυσαναπλήρωτο. Από σήμερα βρίσκεται μαζί με τους γονείς της και όλους τους μεγάλους στη γειτονιά των αγγέλων. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της”.       

Μενέλαος Γερονικολός - Πολιτευτής ΚΙΝΑΛ

“Η χώρα μας, η πολιτική ζωή, το Κίνημά μας από σήμερα είναι πολύ πιο φτωχά. Είχα την τύχη να βρεθώ στο πλάι της Φώφης Γεννηματά και σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές. Με τίμησε με την εμπιστοσύνη της και δίπλα της έμαθα τι σημαίνει μαχητικότητα, ήθος και αξιοπρέπεια. Πρόεδρε, καλό ταξίδι. Συντρόφισσα, σε ευχαριστούμε για όλα”.  

Γιάννης Διονυσόπουλος -Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ

“12:10. Το τηλεφώνημα, η είδηση απρόσμενη. Αδύνατον να συμβιβαστείς με το αναπάντεχο τραγικό γεγονός. Πώς να το πιστέψεις και να το αποδεχτείς; Ένας κόμπος έχει κάτσει στο λαιμό, τα λόγια βγαίνουν με δυσκολία, τα μάτια βουρκώνουν. Η πρόεδρος μας, η πολιτικός που κράτησε την παράταξη στα δύσκολα όρθια. Η Φώφη μας, το σύμβολο ήθους, αξιοπρέπειας και του αγώνα για τη ζωή. Η Φώφη μας, η μαχήτρια της πολιτικής και της κοινωνικής προσφοράς, η αφοσιωμένη μητέρα με το χαμόγελο στα χείλη, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι. Αγαπημένη μας πρόεδρε, Φώφη μας, σε ευχαριστούμε για όλα, θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας. Καλό σου ταξίδι!”.

Γιάννης Πάζιος - Πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

“H Ελλάδα από σήμερα είναι φτωχότερη. Η Φώφη Γεννηματά αποτέλεσε υπόδειγμα αγωνίστριας με αξιοπρέπεια, εντιμότητα και γενναιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή. Γυναίκα, μάνα, πολιτικός πρότυπο. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη και το δικό της δημιούργημα, το Κίνημα Αλλαγής, της οφείλουν πολλά. Αντίο πρόεδρε! Πήρες θέση εκεί ψηλά στο πάνθεον με τον πατέρα σου, τη μητέρα σου, τον Ανδρέα, τη Μελίνα και όλους τους μεγάλους! Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τεράστια και το κενό δυσαναπλήρωτο! Η μαχητικότητα, ο δυναμισμός και η επιμονή του χαρακτήρα της, μαζί με τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε θα αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για όλους! Συλλυπητήρια και κουράγιο στους οικείους της”.

Χρήστος Δημτσιούσης - Τέως γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, πρώην αν. γραμματέας ΠΑΣΠ ΤΕΙ Πελοποννήσου

“Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της. O πολιτικός και κοινωνικός διάλογος είχε πάντα ενδιαφέρον μαζί της. Δεν θα ξεχάσουμε με πόση υπομονή άκουσε τους συντρόφους από ολόκληρη την Πελοπόννησο στην τελευταία διαδικτυακή μας συνάντηση πριν λίγο καιρό, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες των νέων για το μέλλον της παράταξης. Πρόεδρε, καλό κατευόδιο! Σε περιμένει ο Γιώργος Γεννηματάς, σε περιμένει η Κάκια και κάπου εκεί και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Θα έχετε πολλά να πείτε…!”.

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για τον άδικο και πρόωρο χαμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά. Πάλεψε σθεναρά μέχρι την τελευταία στιγμή με την επάρατη νόσο και έδωσε δύναμη σε πολύ κόσμο που παλεύει με τον καρκίνο, αλλά κυρίως στάθηκε φωτεινό παράδειγμα για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Υπερασπίστηκε εργασιακά δικαιώματα και αγωνίστηκε στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα των μη προνομιούχων και των αδυνάτων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο”.  

ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας

“Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έπειτα από τη σκληρή μάχη που έδινε για την υγεία της στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μια γυναίκα δυναμική, γεννημένη μαχήτρια και πολιτικός με όραμα, είναι μόνο κάποιοι χαρακτηρισμοί που αντικατοπτρίζουν τη ζωή και τον χαρακτήρα της Φώφης. Έχοντας διατελέσει υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις, αλλά και φέροντας το βαρύ όνομα του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να αφήσει το δικό της ανεξίτηλο αποτύπωμα στην εγχώρια πολιτική. Ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος μαζί της ήταν πάντα εποικοδομητικός, είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε κάποιος μαζί της. Ως ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας, έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της προέδρου και ευελπιστούμε η προσωπικότητά της να γίνει παράδειγμα δυναμισμού, μαχητικότητας και ήθους. Καλό παράδεισο!”.


NEWSLETTER