Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 09:18

Φιλιατρά: Στο επίκεντρο των δηλώσεων το Καλό Νερό – Τσακώνα (βίντεο)

Το ζήτημα του οδικού άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα μονοπώλησε τις δηλώσεις και τις αναφορές των πολιτικών παραγόντων κατά την χθεσινή τους παρουσία στα Φιλιατρά στην γιορτή του πολιούχου Άγιου Χαράλαμπου.

Ένα έργο για το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χρυσομάλλη «δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πολλά για την τύχη του έργου παρόλο που πιέζει όλη η Μεσσηνία. Οι μελέτες που θα έφερνε ο Μορέας δεν ήρθαν ποτέ», ενώ σύμφωνα με τον  κ. Μαντά «Ένα έργο που είναι ώριμο μελετητικά περίπου κατά 95% και εκκρεμούν κάποιες ελάχιστες μελέτες». Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο «όλοι μαζί να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε το θέμα του δρόμου από την Τσακώνα – Καλό Νερό μέχρι τον Πύργο και την Πάτρα.»

Ενώ ο κ. Νίκας επισήμανε «εμείς σαν Περιφέρεια αναλαμβάνουμε , αυτόν τον δρόμο που υπάρχει που  δεν είναι κι ο καλύτερος και δεν εξυπηρετεί άριστα , να τον βελτιώσουμε με κάποια εκατομμύρια να είναι σε άριστη κατάσταση. Αλλά να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να μπει στον εθνικό προγραμματισμό Πύργος – Κυπαρισσία , Καλό Νερό – Τσακώνα. Έχουμε υποχρέωση και θα το κάνουμε , έχει τεθεί ζήτημα στο υπουργείο Υποδομών. Πρώτα οι μελέτες.».

Επίσης επαναλήφθηκε η ανακοίνωση για δημιουργία γεωργικής σχολής στα Φιλιατρά, Δημόσιο ΙΕΚ όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος. Ενώ δεν έλλειψαν από όλους οι ευχές για υγεία , βοήθεια και προστασία από τον Άγιο Χαράλαμπο , αλλά και να απαλλαγούμε από την πανδημία.

Χαρακτηριστικά στις δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος ανέφερε «Οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι να στηρίξουμε την περιοχή να την ανεβάσουμε ακόμη. Και κυρίως όλοι μαζί να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε το θέμα του δρόμου από την Τσακώνα – Καλό Νερό μέχρι τον Πύργο και την Πάτρα. Είναι ένα έργο ζωής , πνοής ανάπτυξης για όλη την Πελοπόννησο , για τη Μεσσηνία και φυσικά για την Τριφυλία. Δίνω αγώνα μεγάλο και θα συνεχίσω να τον δίνω όπως έχω υποχρέωση.»

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης επισήμανε «Η Τριφυλία έχει μεγάλες δυνατότητες και αυξήθηκαν πάρα πολύ με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Όμως δε φτάνει αυτό. Πρέπει να τρέξουμε τα έργα υποδομής με βασικότερο τον οδικό άξονα Τσακώνα – Καλό Νερό , δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πολλά για την τύχη του έργου παρόλο που πιέζει όλη η Μεσσηνία. Οι μελέτες που θα έφερνε ο Μορέας δεν ήρθαν ποτέ, πρέπει να τελειώσουν αυτές οι μελέτες και να προχωρήσουμε στην κατασκευή και σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Οι βουλευτές με την πίεση τους στο υπουργείο , η Περιφέρεια που θα μπορούσε να συμβάλει να τελειώσουν αυτές οι μελέτες. Έτσι κι αλλιώς οι μελέτες Μεγαλόπολή – Αρχαία Ολυμπία είχαν απορριφθεί κάποτε ως μεγάλου κατασκευαστικού κόστους και ταυτόχρονα τώρα που τελείωσε το Πύργος – Πάτρα και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης , πρέπει σε συνεργασία και με τους συναδέλφους της Ηλείας , να συνεργαστούν και οι δύο Περιφέρειες , να δούμε την απόφαση του ΣτΕ να δούμε τις δυνατότητες που δίνει τεχνικά και να αρχίσουμε να συζητάμε και για το Καλό Νερό – Πύργος. Αν ολοκληρωθούν αυτοί οι δύο άξονες η Τριφυλία και η Δυτική Ελλάδα θα μπει στην τροχιά που της αξίζει» Ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του που ξεκινά το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι ευχόμενος  να υλοποιηθεί στους χρόνους της λογικής.

Ο Περικλής Μαντάς , τόνισε «Κάθε τόπος , κάθε περιοχή στην πατρίδα μας ψάχνει την δική του διέξοδο και την ανάπτυξη. Μια τέτοια διέξοδο για την Τριφυλία αποτελεί ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα , ένα έργο τεράστιο για την περιοχή , για ολόκληρη την Τριφυλία αλλά και τη Δυτική Μεσσηνία. Ένα έργο που είναι ώριμο μελετητικά περίπου κατά 95% και εκκρεμμούν κάποιες ελάχιστες μελέτες που έχουν να κάνουν κυρίως με μελέτες που αφορούν την κατασκευή μεγάλου έργου. Ένα έργο το οποίο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους εδώ και χρόνια. Ένα έργο που βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιηθεί και να κατασκευαστεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών πρόσφατα , ενέταξε το έργο στην παραχώρηση της Ολυμπία οδού, για να μπορέσει να διασφαλίσει ότι μετά την ολοκλήρωση των μελετών που απαιτούνται να μπορέσει να προχωρήσει σε ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μεταξύ άλλων ανάφερε «Ο λαός της Τριφυλίας με την μεγάλη του προσφορά σε όλους τους αγώνες με την προσφορά του στην οικονομία δικαιούται από εμάς να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιωθούν τα έργα υποδομής της περιοχής. Η Περιφέρεια διαθέτει ένα ποσό πάνω από 50 εκ. ευρώ για την συγκεκριμένη περιοχή. Τα έργα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.»

Ανέφερε δε ότι την πλατεία των Φιλιατρών  θα την ανακατασκευάσουν μαζί με το δήμαρχο με πόρους του «Αντώνη Τρίτση» και με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Σημείωσε επίσης για τα υπόλοιπα έργα τις  παρεμβάσεις στη Χριστιανούπολή , το δρόμος προς τη Χριστιανούπολή, το δρόμο Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, να προσθέσουμε, είπε,  σε αυτόν τον κόμβο Ρωμανού και την παράκαμψη της Γιάλοβας.

Επιπλέον για τα Φιλιατρά έχει εγκριθεί μια σχολή Γεωργίας εδώ που θα λετουργήσει στα κτίρια του ΚΕΓΕ.

«Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον κήπο της Ελλάδας που έχει κέντρο τα Φιλιατρά και δίνω συγχαρητήρια στις υπηρεσίας μας που έχουν επικεφαλής τον Αντώνη Παρασκευόπουλο.

Να συγχαρώ το δήμαρχο και να του πως θα είμαστε δίπλα τους όπως σε κάθε δήμαρχο , αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια και των βουλευτών στη Μεσσηνία κάνει το μεγαλύτερο έργο σε σχέση με όλες της άλλες ΠΕ στην Πελοπόννησο.»

 Σε ερώτημα της «Ε» για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα σημείωσε «Η κυβέρνηση κατάφερε και έλυσε το γρίφο Πατρών – Πύργου , από εκεί και πέρα μπαίνει στα σκαριά ο δρόμος Πύργος – Καϊάφα – Καλό Νερό - Κυπαρισσία , Καλό Νερό – Τσακώνα». Είναι ένας άξονα που θα βοηθήσει την περιοχή επισήμανε , αναφέροντας και την σύνδεση με τα λιμάνια. Από εκεί και πέρα υπογράμμισε πως όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και ζήτησε να μιλάμε για τον άξονα Πύργο – Κυπαρισσία – Τσακώνα , ολόκληρο. Συμπλήρωσε «εμείς σαν Περιφέρεια αναλαμβάνουμε , αυτόν τον δρόμο που υπάρχει που  δεν είναι κι ο καλύτερος και δεν εξυπηρετεί άριστα , να τον βελτιώσουμε με κάποια εκατομμύρια να είναι σε άριστη κατάσταση. Αλλά να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να μπει στον εθνικό προγραμματισμό Πύργος – Κυπαρισσία , Καλό Νερό – Τσακώνα. Έχουμε υποχρέωση και θα το κάνουμε , έχει τεθεί ζήτημα στο υπουργείο Υποδομών. Πρώτα οι μελέτες.» Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ευχαρίστησε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την παρουσία τους. Σημείωσε όλοι γνωρίζουν την προσφορά του Αγίου στον λαό των Φιλιατρών , ο οποίος θα είχε αφανιστεί , ζητάμε είπε διαρκώς την ευλογία του.

Επισήμανε ότι ο Περιφερειάρχης από την πρώτη στιγμή είναι αρωγός και έχει σκύψει στα προβλήματα της Τριφυλίας. Τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες για να δημιουργηθεί γεωργική σχολή στα Φιλιατρά , είναι το θέμα στο υπουργείο και θα γίνει . Συμπληρώνοντας πως έτρεξαν μαζί και τον βοήθησε σε αυτό.

Θα φροντίσουμε , είπε κλείνοντας , να κάνουμε ότι καλύτερο για να βρουν τα Φιλιατρά αυτό που τους πρέπει και τους αξίζει, πρέπει να σταματήσει η απαξίωση.

Τέλος ο αντιπερφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος έδωσε ευχές για υγεία και προκοπή και να απαλλαγούμε από την πανδημία .

Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε «Βασική μου μέριμνα και πίεση να τελειώσουν τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος. Είμαστε στη φάση των απαλλοτριώσεων και αμέσως μετά θα δημοπρατηθούν τα ναούδίκτυα.» Συμπλήρωσε δε πως ο  δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι ξεκινά , ο δρόμος Φιλιατρά – Χριστιανούπολη έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% , η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Χριστιανούπολής τώρα ξεκινά.

Ο αγροτικός χώρος θα αποκτήσει σύντομα και Δημόσιο ΙΕΚ στα κτίριο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , όπου θα φιλοξενήσουν νέους σπουδαστές.

 Κ.Μπ.