Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 08:15

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για την ΕΡΤ: Κυβερνητική κρίση και στο βάθος κάλπες

Γράφτηκε από τον
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων για την ΕΡΤ: Κυβερνητική κρίση και στο βάθος κάλπες

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν οι αντιδράσεις που προκαλεί ο "ξαφνικός θάνατος" της ΕΡΤ, καθώς πολιτικά κόμματα, φορείς και πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση αν δε βάλει νερό στο κρασί του ο κ. Σαμαράς, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν για σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως αντιδημοκρατική την απόφαση της κυβέρνησης και ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία. Χθες το βράδυ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης ζήτησαν να συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά. Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ στο Μέγαρο Μουσικής, απάντησε στο αίτημα των δύο κυβερνητικών εταίρων με επίθεση εναντίον όσων αντιδρούν στην αναδιοργάνωση της ΕΡΤ.

Οι πρόωρες κάλπες και οι συνέπειες μια νέας εκλογικής μάχης- μετά την περσινή διπλή περιπέτεια- είναι πιο ορατές από ποτέ προκαλώντας ανησυχία στις αγορές και στην πλειοψηφία των πολιτών.

Εν μέσω αυτών των δραματικών γεγονότων οι δημοσιογραφικές ενώσεις κήρυξαν απεργία διαρκείας, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα της έγκυρης ενημέρωσης.

 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να τα παίξει όλα για όλα με στόχο να στριμώξει τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αποφάσισε λοιπόν να κατεβάσει τους διακόπτες στη ΕΡΤ αγνοώντας τις διαφωνίες των δυο κυβερνητικών του εταίρων. Προφανώς πίστευε ότι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν σιωπηρώς επειδή φοβούνται τις εκλογές. Το σχέδιο του κ. Σαμαρά προβλέπει να παρουσιαστεί η Νέα Δημοκρατία ως μεταρρυθμιστική δύναμη και όλα τα υπόλοιπα κόμματα ως φορείς οπισθοδρόμησης.

Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς επιχειρεί διπλό εκβιασμό. Εκβιάζει τους Ευρωπαίους ζητώντας να στηρίξουν την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, και παράλληλα εκβιάζει το εκλογικό σώμα προβάλλοντας τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας λόγω έλλειψης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΑ… "ΧΙΟΝΙΑ"

Αυτό που δεν υπολόγισε όμως ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του είναι το σοκ που προκάλεσαν τα… "χιόνια" της οθόνης όταν έπεσε το τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ. Πολίτες που ίσως και να μην είχαν δει τις τελευταίες εβδομάδες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, σοκαρίστηκαν βλέποντας τα χιόνια και άρχισαν να αναζητούν στο Διαδίκτυο τις ιστοσελίδες που αναμετέδιδαν το πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σοκ ήταν μεγαλύτερο για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς για πρώτη φορά στη ζωή τους διαπίστωσαν ότι έγιναν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Ετσι πολλά νοικοκυριά κυριεύτηκαν από ανασφάλεια κλονίζοντας το σχέδιο του πρωθυπουργού.

Παράλληλα πολλοί άρχισαν να κατηγορούν για υποκρισία την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι ανακάλυψε όψιμα τα ρουσφέτια στην ΕΡΤ. Το κλίμα αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η αντιπολίτευση στήνοντας... αντάρτικο στα κοινωνικά δίκτυα. Καθώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν σιγήσει, η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε πλήρως τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter και Google+) ρίχνοντας στο καναβάτσο την προπαγάνδα που είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Στα σκοινιά βρέθηκαν και πολλά μικρομεσαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που αναγκάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από την κυβερνητική πολιτική για να μη χρεωθούν τους λάθους χειρισμούς.

Από εδώ και πέρα ο χρόνος θα δείξει αν ο "ξαφνικός θάνατος" της ΕΡΤ ήταν το κρίσιμο σημείο καμπής για την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ήταν το δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

 

Θ.Λ.


NEWSLETTER