Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 22:28

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο παρά 5': Χωρίς υπουργικές παρουσίες τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο παρά 5': Χωρίς υπουργικές παρουσίες τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα

 

Εν μέσω διπλωματικού παρασκηνίου, που οδήγησε στη μη παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπένι Γκαντζ πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα.

Η επίσημη τελετή έναρξης είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 π.μ. στην 120 ΠΕΑ με την πολιτική εκπροσώπηση να είναι σε χαμηλότερο από το αρχικά προγραμματισμένο επίπεδο, καθώς ο κ. Γκαντζ τελικά αντί για την Καλαμάτα θα βρεθεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η εξέλιξη αυτή ενεργοποίησε εναλλακτικές κινήσεις στο διπλωματικό “σκάκι” χωρίς πάντως από ότι φαίνεται να συμπαρασύρεται πλήρως η σημερινή τελετή έναρξης του  Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ.

Βάσει της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η Elbit Systems θα προμηθεύσει το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο με νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346. Η εταιρεία Elbit Systems θα παρέχει την ενσωματωμένη σουίτα εικονικών ηλεκτρονικών πτήσης (EVA: embedded virtual avionics) στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, μια σειρά από ολοκληρωμένα συστήματα εκπαίδευσης εδάφους (GBTS: Ground Based Training System), καθώς και ένα σύστημα εντολών και ελέγχου (command and control system) που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της εκπαίδευσης των πτήσεων.