Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 12:42

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για τον απροσδόκητο θάνατο του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα

 

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον απροσδόκητο θάνατο του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα μετά τη συντριβή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 στην Καλαμάτα εξέδωσαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και άλλοι πολιτικοί παράγοντες.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της για το θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Επαναμεινώνδα Κωστέα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει: “Με αισθήματα βαθιάς θλίψης πενθούμε για τον θάνατο ενός υπερασπιστή των ουρανών μας, του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, μετά από πτώση εκπαιδευτικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενός ακόμη ιπτάμενου που έχασε τη ζωή του σε ένα αδόκητο, τραγικό δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει, τέλος, τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του εκλιπόντος, τους φίλους και συναδέλφους του. “Η πατρίδα θρηνεί μαζί τους”, καταλήγει.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρωθυπουργός

«Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο. Τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης» αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, «σε μία αποστολή από εκείνες που δεν σταματούν σε καμία στιγμή του χρόνου». Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του.

«Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον. Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

Νίκος Δένδιας - Υπουργός Εθνικής Αμυνας

"Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη 27/12 έως και την Παρασκευή 29/12/2023. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Επισμηναγού και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας". Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο "Χ" ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ν. Δένδιας, για το θανάσιμο τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye, που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας.

 

Κωνσταντίνος Φλώρος - Αρχηγος ΓΕΕΘΑ

“Hμέρα θλίψης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία εξ αιτίας της πτώσης του εκπαιδευτικού Τ2Ε BUCKEYE και την τραγική απώλεια του επισμηναγού (Ι) Επαμειμώνδα Κωστέα κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του”. Αυτό έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο "Χ" ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για τον θανάσιμο τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγου.

 

Ευάγγελος Αποστολάκης - Τομεάρχης Αμυνας ΣΥΡΙΖΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα του τομεάρχη Εθνικής Αμυνάς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελου Αποστολάκη, για τον χαμό του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα

Ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης, εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον τραγικό χαμό του Επισμηναγού (Ι) της Π.Α. Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφους Τ-2 , το οποίο κατέπεσε στην Καλαμάτα κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του καθώς και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιτελεί καθημερινά το καθήκον της απέναντι στην Πατρίδα.

 

 

Δημήτρης Μπιάγκης - Υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής άμυνας ΠΑΣΟΚ

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό δυστύχημα με τη πτώση πολεμικού αεροσκάφους και τον θάνατο του επισμηναγού στην Καλαμάτα.

Ο κ. Μπιάγκης αναφέρει πως «δυστυχώς το σημερινό τραγικό δυστύχημα του χειριστή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα, μας υπενθυμίζει ότι, ακόμη και τις άγιες αυτές ημέρες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι Έλληνες Ίκαροι δεν σταματούν να εκτελούν το καθήκον τους για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας Συμπλήρωσε πώς «αποτίνουμε φόρο τιμής στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, που πέταξε σήμερα για τους ουρανούς και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

 

ΚΚΕ

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του πιλότου του εκπαιδευτικού Τ-2, που με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

“Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι το τρίτο δυστύχημα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πτώση παλαιών αεροσκαφών τύπου Τ-2, ενώ πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα μετατρέπεται σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων κατόπιν συμφωνίας με ισραηλινή εταιρεία”, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και τονίζει: «Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και να δοθούν σαφείς απαντήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση όλων των προδιαγραφών για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την ασφάλεια των πιλότων”.

 

Αλέξης Χαρίτσης - Πρόεδρος Κ.Ο. Νέας Αριστερας, βουλευτής Μεσσηνίας

“Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και η πόλη μας, η Καλαμάτα, θρηνούν.

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον χαμό του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία που επιτελεί καθημερινά και σε δύσκολες συνθήκες το καθήκον της” δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτης Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

 

Μίλτος Χρυσομάλλης - Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ

“Λίγο πριν την αυγή του νέου χρόνου η Πολεμική Αεροπορία, η Μανη, η Μεσσηνία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός ακόμα Έλληνα πιλότου, ενός Ικάρου που έθεσε κυριολεκτικά τη ζωή του στην υπηρεσία της Πατρίδας. Χωρίς διακοπή, χωρίς ξεκούραση 365 ημέρες το χρόνο οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται με μοναδική αφοσίωση στο καθήκον, για να μπορούμε όλοι μας να απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας. Δεν τους οφείλουμε μόνο ευγνωμοσύνη, οφείλουμε να τους παρέχουμε όλα τα μέσα εκείνα που θα κάνουν το έργο τους ασφαλέστερο. Ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας έδωσε τη ζωή του στο βωμό του καθήκοντος. Η θυσία του δεν θα ξεχαστεί. Αθάνατος!  Στην οικογένειά του και τους συναδέλφους του στην 120 ΠΕΑ απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια” ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook o βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

 

Περικλής Μαντάς - Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ

“Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα που χάθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στην περιοχή της Καλαμάτας.

Η Μεσσηνία χάνει ένα από τα δικά της παιδιά. Και η πατρίδα έναν ήρωα, που ορκίστηκε να την υπερασπίζεται απέναντι σε κάθε απειλή. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην Πολεμική Αεροπορία. Αθάνατος!!!” σημείωσε στη σελίδα του στο Facebook o βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

 

Ν.Ε. Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ

"Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για τον θάνατο του 40χρονου επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα κατά την διάρκεια πτήσης με εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-2 Buckeye. Το σύνολο των Μεσσήνιων πολιτών, είναι συγκλονισμένο από τον χαμό του συμπολίτη μας, κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, που χάθηκε εν καιρό ειρήνης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του καθώς και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας που επιτελεί καθημερινά το καθήκον της απέναντι στην Πατρίδα".

 

Παναγιώτης Νικάς - Απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με αφορμή τον τραγικό θάνατο, εν ώρα καθήκοντος, του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα - χθες το πρωί-, μετά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-2E Buckeye, λίγο μετά την απογείωσή του από την 120 ΠΕΑ, προέβη στην εξής δήλωση:

“Θρηνούμε σήμερα για την απώλεια ενός ακόμα ήρωα της ειρηνικής περιόδου, ενός ήρωα του καθήκοντος -του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα. Οι πιλότοι μας εκπαιδεύονται σκληρά, συχνά σε ακραίες συνθήκες, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις εξ ίσου ακραίες καταστάσεις  που δημιουργεί ο ανταγωνισμός στο Αιγαίο ή αυτές που αναπόφευκτα προκύπτουν σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη Λυπούμαι πάρα πολύ για τη νέα αυτή απώλεια, καθώς ο χρόνος αυτός ξεκίνησε τραγικά -με τον χαμό των δύο αεροπόρων μας στη θάλασσα του Ιονίου- και τελειώνει εξ ίσου τραγικά με τον χαμό, σήμερα, ενός ακόμα μέλους της οικογένειας της Πολεμικής μας Αεροπορίας εν ώρα καθήκοντος. Εκφράζω από καρδιάς, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου επισμηναγού και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα”.

 

Δημήτρης Πτωχός - Νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου

“Η σημερινή απώλεια του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώντα Κωστέα, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Χρέος μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη του άτυχου νέου, καθώς και όλων όσων έχουν πέσει υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο της Ελλάδας μας. Στους οικείους του και στην οικογένεια της Πολεμική μας Αεροπορίας εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια” έγραψε στη σελίδα του στο Facebook o νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

 

Θανάσης Βασιλόπουλος - Δήμαρχος Καλαμάτας

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του επισμηναγού ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Βαθιά θλίψη και οδύνη αισθανόμαστε για την απώλεια ενός γενναίου πιλότου, του Καλαματιανού Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας, στην Πολεμική Αεροπορία και στην 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ που θρηνεί ένα άξιο μέλος της. Αθάνατος!”.

 

Γιώργος Χιουρέας - Νεοεκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Μάνης

"* Εκφράζω την οδύνη μου για το τραγικό δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος και την απώλεια του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα.
*︎ Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
*︎ Ένας ήρωας συντοπίτης μας χάθηκε και μόλις αναλάβουμε  τη διοίκηση του Δήμου στις 2 Ιανούαριου θα φροντίσουμε ώστε η μνήμη του να μείνει ζωντανή και ο βίος του παράδειγμα για όλους.
*︎ Αιωνία του η μνήμη.
 ΑΘΑΝΑΤΟΣ".

 

Βαίλης Τζαμουράνης - Επικεφαλής παράταξης “Καλαμάτα_Μετά”

“Σήμερα η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και όλη η Ελλάδα θρηνούν για την απώλεια του συμπολίτη μας αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Ο επικεφαλής και τα μέλη της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα_Μετά”  εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη και τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, στους συναδέλφους του στην 120 ΠΕΑ/363ΜΕΑ και στην Πολεμική Αεροπορία για την απώλεια ενός άξιου πιλότου. Αθάνατιος!” δήλωσε ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.