Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 23:34

Ενώ ο "Καλλικράτης" περνάει "αναίμακτα", σειρά αντιδράσεων για το νέο κράτος

Γράφτηκε από την
Ενώ ο "Καλλικράτης" περνάει "αναίμακτα", σειρά αντιδράσεων για το νέο κράτος

Ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση ξεπέρασε στην αυτοδιοίκηση "αναίμακτα" τον "Καλλικράτη", τα βρίσκει "μπαστούνια" στην εφαρμογή ανάλογων μέτρων στις υπηρεσίες. Ως εκ τούτου εμφανίζεται "μετέωρη" στην υπόθεση αυτή, καθώς δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω σχέδια όπως για παράδειγμα η κατάργηση επαρχιακών ΔΟΥ που παρά τις εξαγγελίες δεν βρήκε θέση στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν λίγες ημέρες. Η ένταση των αντιδράσεων και μέσα στους κόλπους κυβερνητικών παραγόντων αποτυπώθηκε στη Νότια Πελοπόννησο την τελευταία εβδομάδα. Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται σωρευτικά σε αυτές που εκδηλώνονται με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο καιρό και συμβαδίζουν με την έναρξη λειτουργίας των καλλικρατικών δήμων, στους οποίους οι τοπικές διοικήσεις αξιοποιούν πλέον τη δύναμη που έχουν για να αποτρέψουν τη συρρίκνωση υπηρεσιών.
Η καταγραφή των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα είναι χαρακτηριστική τόσο του εύρους που έχει η υπόθεση όσο και της προέλευσης των αντιδράσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστούν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δέχονται ισχυρή πίεση από παράγοντες και πολίτες.
Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπήρξε διπλή αντίδραση με κοινή ερώτηση των κυβερνητικών βουλευτών Οδ. Βουδούρη και Ν. Γιαννακοπούλου, αλλά και με κοινή δήλωση του δημάρχου Τριφυλίας Κ. Κόλλια και του διοικητή του Νοσοκομείου Π. Μπόζου, που θεωρούν "αιτία πολέμου" ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιδράσεις είχαμε και με το ενδεχόμενο κατάργησης στρατοπέδων, με τη βουλευτή Ν. Γιαννακοπούλου να καταθέτει ερώτηση για το ΚΕΔΒ και την Πανελλήνια Ενωση Αρκάδων να παρεμβαίνει για να μην κλείσει το 11ο Σύνταγμα Πεζικού. Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς παρενέβη για να μην κλείσει το Ταχυδρομείο στο Διαβολίτσι, την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ζητούσε ομόφωνα να μην κλείσει η ΔΟΥ Μελιγαλά. Με ερώτηση η βουλευτής Ν. Γιαννακοπούλου μεταφέρει τις αντιδράσεις φορέων για ενδεχόμενο κλείσιμο των ΔΟΥ στη Μεσσηνία. Να μην κλείσει η ΔΟΥ Μεγαλόπολης ζητούν οι κάτοικοι και ο δήμαρχος Π. Μπούρας, ενώ ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας ζητεί να μην κλείσει καμία υπηρεσία στην περιοχή και αντιθέτως να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες. Από τη Λακωνία οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αυτή την εβδομάδα ήρθαν από το Δήμο Ευρώτα που διατυπώνει την ομόθυμη αντίδραση τόσο στο ενδεχόμενο κατάργησης των ΔΟΥ Σκάλας και Κροκεών, όσο και του Γυμνασίου-Λυκείου Κροκεών. Για το θέμα της κατάργησης σχολείων όπως φάνηκε και στο χθεσινό εκτενές ρεπορτάζ της "Ε", υπάρχει έντονη κινητικότητα και οι αντιδράσεις κατά τόπους είναι ισχυρές.


NEWSLETTER