Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 22:11

"Ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι πολιτικός", λέει ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας

Γράφτηκε από την
"Ο δρόμος εξόδου από την κρίση είναι πολιτικός", λέει ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας

Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι πολιτικός. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει» επισήμανε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη Τύπου, στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλάς».
Το στέλεχος του Συνασπισμού σημείωσε ότι τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων την είχε προβλέψει έγκαιρα -πριν τις εθνικές εκλογές του 2009- ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε αυτά οδηγούσαν, τόσο η αδιέξοδη πολιτική της τότε κυβέρνησης, όσο και -κυρίως- οι πιέσεις εξωθεσμικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, για δημοσιονομικές περικοπές, εξουθένωση των εργαζομένων με περιορισμό δικαιωμάτων, αλλά και «τουριστική ανάπτυξη» σε βάρος του περιβάλλοντος.
«Αυτά που λέγαμε πριν ένα χρόνο επαληθεύονται μέχρι κεραίας» δήλωσε ο Δ. Βίτσας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένονται και επιπλέον περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στα εισοδήματα, στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος - «ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για επιπλέον 12 δισ. τη διετία 2012-14».
Οπως υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού, τα μέτρα αυτά δεν είναι ζήτημα κυβέρνησης, αλλά αποτελούν ένα μίγμα της πολιτικής που υπαγορεύουν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι επίκεινται «νέο ψαλίδι στα μισθολόγια του Δημοσίου» αλλά και «χέρι στα επικουρικά ταμεία».
Ο Δ. Βίτσας κάλεσε σε αγώνες προκειμένου να ανατραπούν στην πράξη τα αντιλαϊκά μέτρα, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους αγώνες, είτε μιλώντας για συντεχνίες είτε «φωτογραφίζοντας» τον Συνασπισμό ως υποκινητή: «Είναι απολύτως φυσιολογικό για στελέχη του ΣΥΝ να στηρίζουν και να μετέχουν σε κινήματα και κοινωνικούς αγώνες. Φυσικά και αποδεχόμαστε ότι στηρίζουμε τέτοιους αγώνες», παρατήρησε.
Παράλληλα, τόνισε ότι έξοδος από την κρίση θα είναι πολιτική, με την ήττα της κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές - «όχι βεβαίως για να έλθει η Νέα Δημοκρατία, ούτε για να αναδειχθούν κάποιοι "σωτήρες" τεχνοκράτες, αλλά για να επικρατήσει μια σύνθεση αντιμνημονιακών δυνάμεων».
Αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Δ. Βίτσας σημείωσε ότι ο Συνασπισμός συμφωνεί με αυτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, περίοδος χάριτος για τη αποπληρωμή και επιτόκια περί το 1,5%, ανάλογα δηλαδή με αυτά που η ΕΚΤ δανείζει τις εκτός μνημονίου χώρες και τις ιδιωτικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή -πρόσθεσε- θα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, με πλήρη αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα αλλά και τομέων όπως η ενέργεια, τα δημόσια έργα, η παιδεία. Κι ακόμα, δέσμευση για μέτρα που θα αυξήσουν την απασχόληση, θα ενισχύσουν την κοινωνική φροντίδα και θα διαφυλάξουν με ουσιαστικό τρόπο το περιβάλλον.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER