Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 17:28

Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της ΝΔ για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Η αρμοδιότητα του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων-ΠΕΣΔΑ, ανήκει στο Κράτος και την Περιφέρεια σύμφωνα με Νόμο του ελληνικού κράτους. Το Κράτος επίσης, διαχειρίζεται τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, που έχουν σκοπό τη διαχείριση και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Στη χώρα μας, λειτουργούν και θα λειτουργούν 370 περίπου ΧΑΔΑ μέχρι το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από τη συμφωνία Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετώντας, χωρίς οικονομικό κόστος, το ¼ περίπου του πληθυσμού της χώρας .
Η υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΣΔΑ, επτά χρόνια μετά την θεσμοθέτησή τους, έχει προχωρήσει ελάχιστα. Μέχρι σήμερα σχεδόν κανένα άξιο λόγου έργο από όσα προβλέπονται δεν έχει ολοκληρωθεί ή έστω προχωρήσει ικανοποιητικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Πελοπόννησο που η υλοποίηση των έργων του ΠΕΣΔΑ είναι σχεδόν μηδενική.
Το Κράτος και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβουν τις θεσμικές ευθύνες τους, ειδάλλως ας τροποποιηθεί ο Νόμος και ας ανατεθεί η διαχείριση στην Α/θμια  Αυτοδιοίκηση, μαζί βέβαια με τα χρήματα, που τώρα λιμνάζουν αχρησιμοποίητα.
Η κατάσταση στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες οικονομικά και περιβαλλοντικά λύσεις στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εδώ και ένα χρόνο οι επισκέπτες και κυρίως οι πολίτες του Δήμου Καλαμάτας βιώνουν την τραγωδία των συσσωρευμένων σκουπιδιών στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα οποία, δυστυχώς, έχουν πολιτικό χρώμα.
Σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, αύριο (μέσα στο 2011), όλοι οι Δήμοι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, Δήμαρχοι και Δημότες, θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σκουπίδια, γιατί το Κράτος και η Περιφέρεια δεν ασκούν το θεσμικό τους ρόλο και δεν υλοποιούν το σχεδιασμό τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ρωτάμε τον αιρετό Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη:
- Τί σκέπτεται συγκεκριμένα να κάνει (δεν αρκούν οι νεφελώδεις ανακοινώσεις και τα κούφια λόγια) για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο;
- Τί κάνει για την πόλη και το Δήμο της Καλαμάτας που χειμάζονται από την κρατική αδυναμία ή και αδιαφορία;
Ωραίες οι εκδηλώσεις επικοινωνιακού πλεονασμού αλλά η υγεία και η καθαριότητα των πόλεων των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται συναίνεση και συνεργασία από όλους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της τριακονταετίας, που δεν τιμά τις κοινωνίες μας.


Από το Γραφείο Τύπου