Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 07:45

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις: Μεγάλες ανατροπές εδρών στη Μεσσηνία

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις: Μεγάλες ανατροπές εδρών στη Μεσσηνία

"Θερμός" προβλέπεται ο χειμώνας που έρχεται, καθώς οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι πλέον πολύ μεγάλες και για λόγους που δεν έχουν σχέση μόνον με την υπόθεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην προοπτική αυτή η πολιτική κινητικότητα αυξάνεται, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ το ενδιαφέρον των υποψηφίων αυξάνεται.
Η κινητικότητα που εμφανίζεται δεν είναι άσχετη και με τις ριζικές αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, καθώς σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά της Νέας Δημοκρατίας.
Αν στις εκλογές επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, στη Μεσσηνία μπορεί να συμβούν μεγάλες ανατροπές:
- Η Νέα Δημοκρατία κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει μέχρι 2 έδρες και ουσιαστικά η μάχη θα γίνει για την πρωτιά, αφού ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει τη Μεσσηνία ως τόπο εκλογής του.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει από 1 μέχρι 3 έδρες, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις έδρες που τυχόν θα εξασφαλίσουν τα μικρότερα κόμματα στη Μεσσηνία.
- Η Χρυσή Αυγή παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, καθώς είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία και δεν γνωρίζει κανένας τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις εκλογές. Ετσι και αλλιώς πάντως η επιρροή της σημειώνει υποχώρηση, ενώ η έδρα που κέρδισε στη Μεσσηνία ήταν από τις τελευταίες στη σειρά.
- Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε πολύ μακριά από την έδρα στις προηγούμενες αναμετρήσεις και με τη σημαντική υποχώρηση των ποσοστών αλλά και την κατανομή της επιρροής του κατά εκλογική περιφέρεια, όλα δείχνουν ότι και πάλι θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση.
- Η υπόθεση Ποτάμι είναι και αυτή ένα από τα ερωτηματικά. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις, θα κερδίσει κάποιες έδρες και στην περιφέρεια, αλλά επειδή δεν έχει μετρηθεί άλλη φορά, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει ή να εκτιμήσει σε ποιες περιοχές υπάρχει τέτοια πιθανότητα.
- Τα υπόλοιπα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο για να μπουν στη Βουλή, με τη λογική του εκλογικού νόμου δεν φαίνονται πιθανότητες να κερδίσουν έδρα στη Μεσσηνία.
Ενόψει όλων αυτών εκδηλώνεται ήδη το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες από διάφορες πλευρές, όμως είναι πολύ ενωρίς για να υπάρχουν επιλογές. Το σίγουρο είναι πως από τα θέματα που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα θα είναι και η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή μπορεί να θεωρείται δεδομένη, πλην όμως πολλοί θεωρούν ότι θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθήνας και όχι στη Μεσσηνία.
Από εκεί και ύστερα από τα ζητήματα που ξεχωρίζουν είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου για το Ποτάμι, αλλά και η ενδεχόμενη διαδοχή στον εθνικιστικό χώρο.
Ολα αυτά φαίνεται να έχουν φιλολογικό χαρακτήρα προς το παρόν, αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας με την επίσπευση των εκλογών.