Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 23:12

Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου

Γράφτηκε από την

Την αγωνιστική δράση και τη μακρά πολιτική διαδρομή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου τίμησε σήμερα η Βουλή σε ειδική συνεδρίαση. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν κυρίως στην ανιδιοτελή προσφορά και στην παρακαταθήκη του ήθους και του ύφους του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και το παράδειγμα για τις νεότερες γενιές πολιτικών.

 

«Για το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος αποτελεί ένα ιστορικό ηγετικό του στέλεχος που δίκαια προσέλαβε εμβληματικές διαστάσεις, καθώς γεφύρωσε την αντίσταση κατά των κατακτητών με τον Ανένδοτο, την αντίσταση κατά της δικτατορίας με τη Μεταπολίτευση και τη Μεταπολίτευση με την Αλλαγή. Τίμησε την παράταξη, ταυτίστηκε μαζί της, τής προσέφερε με ανιδιοτέλεια τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής» είπε για τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας.

«Με τη μεστή σε ανιδιοτελή προσφορά και δημιουργία διαδρομή του αναδείχθηκε σε πραγματικό ευπατρίδη του δημόσιου βίου μας. Και αυτό γιατί το χαρακτηριστικό του ευπατρίδη είναι, πέρα από την εντιμότητα και την ανιδιοτέλεια, το γεγονός ότι δεν σου αφήνει το περιθώριο να τον θεωρείς πολιτικό αντίπαλο, όχι μόνο μετά θάνατον αλλά ακόμη και εν ζωή, πράγμα που συνέβη στο ακέραιο με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ).

«Υπήρξε μέλος της πρώτης Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, πρώτος μεταξύ των τριών βουλευτών που εκπροσωπήσαμε στην πρώτη ελεύθερη Βουλή, μαζί με τη Σύλβα Ακρίτα, τη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Από τότε και μέχρι το 2000 συνέχισε, δεν εσίγησε. Ήταν παρών σε αυτά εδώ τα έδρανα εντός και εκτός της Βουλής, αγωνιζόμενος με βάση τις δημοκρατικές και πατριωτικές του ιδέες και πεποιθήσεις για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούσε ότι είναι αναγκαίος παράγοντας για την εθνική ενότητα και την ομοψυχία του λαού» σημείωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε: «Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε πάντα μία νηφάλια μεν αλλά γνήσια δε προοδευτική φωνή και στη Βουλή και εκτός της Βουλής, όπως είπα, χάριν της ενότητας στην οποία πίστευε βαθύτατα, τόσο του πολιτικού του χώρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του λαού, ως προϋπόθεση για την εθνική ομοψυχία στις δύσκολες στιγμές».

«Η ζωή κινείται με τα παραδείγματα. Λένε πολλοί διανοούμενοι ότι το παράδειγμα είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Το παράδειγμα της ζωής, του ήθους, του ύφους, της συνέπειας, ενός τέτοιου άνδρα είναι παράδειγμα για όλους τους πολιτικούς και όσους θέλουν να εμπλακούν στην πολιτική. Έζησε και δύσκολες ώρες και πικρές ώρες και απογοητεύσεις» ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ), προσθέτοντας ότι ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος ήταν πολιτικός δάσκαλος, πραγματικός ταγός που είχες να πάρεις από τα λίγα και μετρημένα που κάθε φορά έλεγε.

«Ο γενναίος, ο ακέραιος, ο πιστός στους όρκους του, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, που ούτε τρομοκρατήθηκε, ούτε φοβήθηκε, ούτε δέχθηκε απειλές και εκβιασμούς. Αυτόν τιμούμε και σ' αυτόν θα στραφεί η προσοχή μας» τόνισε ο Γιάννης Δημαράς (ΑΝΕΛ), συμπληρώνοντας ότι «η γενναιότητα, το ήθος και η συνέπειά του απέναντι σε όλες τις δυσκολίες και τις συχνά οδυνηρές σε γεγονότα εθνικές συγκυρίες επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την πατριωτική προσφορά του».

«Η ζωή του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου ήταν ένας διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξορίστηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, υπερασπιζόμενος ιδέες και ιδανικά που καθόρισαν την ύπαρξή του και που εμάς μάς διδάσκουν πάρα πολλά σήμερα και κυρίως η πολιτική ήταν γι' αυτόν μία υπόθεση προσφοράς και όχι εξουσία. Πόσο ζητούμενο είναι αυτό σήμερα από τον λαό μας για τον πολιτικό κόσμο, τους πολιτικούς της χώρας; Μεγάλο ζητούμενο» είπε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

«Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω για πρώτη φορά όταν τον έφεραν στη Γιούρα. Θέλω να σημειώσω ότι οι σχέσεις του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου με τους εξόριστους κομμουνιστές ήταν άριστη. Μετά τη Μεταπολίτευση, τον Ιούλιο του '74, μαζί με άλλους κρατούμενους και εξόριστους αποφυλακιστήκαμε με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο την ίδια μέρα. Στις 24 Ιούλη 1974 φύγαμε από το στρατόπεδο της Γιούρας» επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) προσθέτοντας: «Στην πολιτική του σταδιοδρομία και μετά τη δικτατορία, ως βουλευτής, υπουργός και αντιπρόεδρος σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προώθησε με σταθερότητα την πολιτική και τις επιλογές του κόμματός του. Ήταν σοβαρός πολιτικός, άνθρωπος χαμηλών τόνων, προσηνής, άκουγε πάντα τον συνομιλητή του με προσοχή και με νηφαλιότητα. Ήταν δραστήριος μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

«Για τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο ξέρω πολλά που ίσως οι περισσότεροι από εσάς να μην τα γνωρίζετε. Υπήρξε μετριοπαθής και προς τους αντιπάλους της Δημοκρατίας. Έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία σε νεαρούς αξιωματικούς, οι οποίοι παρασύρθηκαν τότε, με τις καλύτερες των προθέσεων -είπε, «ζούσαν στον κόσμο τους»- στις περιπέτειες του Ιωαννίδη στην Κύπρο κ.λπ. Επίσης, θέλω να πω αυτό που πολλοί αγνοείτε ίσως, ότι προστάτευσε Αριστερούς αξιωματικούς στη Μεταπολίτευση που δεν ήταν πάντα για όλους Μεταπολίτευση δημοκρατική» είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης (ανεξάρτητος).

«Από την πάλη του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου κατά του φασισμού στο μέτωπο της Αλβανίας και στη συνέχεια στη μέση Ανατολή, μέχρι τον Ανένδοτο και στη συνέχεια την ευθύνη του στο ΠΑΚ δίπλα στον Ανδρέα, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος για μας τους νεότερους πάντα εκπροσωπούσε το ίνδαλμα ενός μετριοπαθούς ανθρώπου, ενός σοβαρού ανθρώπου, ενός ανθρώπου που ποτέ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να εκτραχυνθεί, γιατί πάντα σεβόταν το βαθύ νόημα της δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός προς τον αντίπαλο» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ