Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 08:00

Ζεσταίνουν μηχανές για εκλογές τα κόμματα: Τα πρώτα ονόματα υποψήφιων βουλευτών

Ζεσταίνουν μηχανές για εκλογές τα κόμματα:  Τα πρώτα ονόματα υποψήφιων βουλευτών

Για εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ετοιμάζονται τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς φαντάζει πολύ δύσκολη έως αδύνατη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην αυριανή τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Και σε τοπικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι διεργασίες, μετά από εντολές των κεντρικών κομματικών οργάνων.

Πέρα από τα κομματικά γραφεία, στην πιάτσα, ακούγονται τα πρώτα ονόματα και προβάλλουν οι πρώτοι υποψήφιοι σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα, ενόψει της τελικής επιλογής.
Ειδικότερα, η εικόνα που καταγράφεται για τη Μεσσηνία, είναι:

Στη Νέα Δημοκρατία -εκτός του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- ως σίγουροι υποψήφιοι φέρονται ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης και ο αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.
Από τα καινούργια ονόματα που ακούγονται, είναι η διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης Εύη Παπαγεωργίου ενώ αναζητείται πρόσωπο που να προέρχεται από την πόλη της Καλαμάτας με αναγνωρισιμότητα. Ενα απ’ αυτά πιθανό να είναι ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μπούχαλης, ενώ αν δεν βρεθεί άλλος δεν αποκλείεται να… επιστρατευτεί ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και ιδιοκτήτης του Best Νίκ. Μπελογιάννης, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προβάλλει αντίρρηση. Ακόμα υποψηφιότητα με αναγνωρισιμότητα αναζητείται και στην περιοχή της Τριφυλίας. Η περίπτωση του προέδρου της ΝΟΔΕ - αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά μάλλον πρέπει να αποκλειστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά αν δεν βρεθεί άλλος πρόθυμος, θα κληθεί… να κατέβει στο γήπεδο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρος υποψήφιος είναι ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. Υποψηφιότητες που ακούγονται, είναι αυτές των περιφερειακών συμβούλων Νίκου Πατσαρίνου και Γιώτας Κοζομπόλη, καθώς και του Αλέξη Χαρίτση, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ Παναγιώτης Στέφανος. Στο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ισχυρή υποψηφιότητα πέρα από τα στενά κομματικά όρια, που να σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κοινωνία και να επιβεβαιώνει την εκλογική δυναμική του κόμματος και στο νομό.

Στο ΠΑΣΟΚ σίγουρη είναι η υποψηφιότητα της μέχρι πρότινος γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντιας Γιαννακοποπούλου. Αλλα ονόματα που ακούγονται, είναι ο δικηγόρος -στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό επίπεδο- Διονύσης Αλευράς, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς Τάκης Αναστόπουλος και ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος.

Στο Ποτάμι αναζητούν καινούργια πρόσωπα που να μην έχουν εμπλακεί και φθαρεί στα κομματικά δρώμενα του τόπου. Γι’ αυτό και οι δυσκολίες είναι δεδομένες. Πρόταση φέρεται να έγινε στον πρωταθλητή - ΑμεΑ τένις με αμαξίδιο Γιώργο Λαζαρίδη, όμως η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς υπήρξε αρνητική απάντηση. Τα ονόματα που ακούγονται, είναι του Μανιάτη επαγγελματία - πρώην αντιδημάρχου Γιώργου Γιαννακέα και της γιατρού Μιμής Γεωργακοπούλου που κατατέθηκε ως πρόταση, μετά τη συνεργασία με το Σπύρο Λυκούδη.

Στους Ανεξάρτητους Ελληνες ως πιθανότεροι υποψήφιοι φέρονται ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος, ο οικονομολόγος - τουριστικός πράκτορας Κώστας Ξηρογιάννης, ο αγρότης από τη Μάνη - αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Δημήτρης Μπαρμπετσέας και η εκπαιδευτικός από την Κυπαρισσία Μαρίνα Διπλού. Ακόμα, ακούγονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Σφαλτού (οδοντίατρου), Χρήστου Σταματόπουλου (δικηγόρου) και Παναγιώτη Αλούπη, δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας.

Στο ΚΚΕ ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς αναμένεται και αυτή τη φορά να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία. Υποψήφιοι πρόκειται να είναι τοπικά κομματικά στελέχη (Κουτουμάνος, Διασάκος, Οικονομάκος, Κουφαλάκος). Το ποιοι θα είναι τελικά αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητούνται και 1 - 2 πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών, που στηρίζουν τις θέσεις του κόμματος και μετέχουν στις εκδηλώσεις του.

Στη Χρυσή Αυγή σίγουρος υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Ως ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι ακούγονται ο επαγγελματίας Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας Λυκούργος Αλευράς, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νικήτας Μανδραπήλιας, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βαρβάρα Αλεξέα και ο υποψήφιος στις εκλογές του 2012 Σωτήρης Κωστόπουλος.

Στη ΔΗΜΑΡ περιμένουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του κόμματος για την ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.