Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 16:28

Το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το δημοψήφισμα

Το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το δημοψήφισμα

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, όλοι οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να απαντήσουν εάν συναινούν στη συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι αγρότες και αγρότισσες, που χρόνια τώρα συμβάλλουν με τους κόπους τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση αυτής της χώρας, χωρίς καμιά βοήθεια από τις κυβερνήσεις.

Όμως εδώ και 6 μήνες η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν μετά από 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, προχώρησε σε μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης, όπως η μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, στην καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και στην πλήρη εξαίρεση των αποζημιώσεων από τη φορολόγηση.

Οι δανειστές όμως ζητούν αίμα, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που για τους αγρότες είναι ταφόπλακα. Τα μέτρα που προτείνουν είναι τα παρακάτω:

• Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

• Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%

• Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%

• Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ

• Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες

• Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016

• Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος

• Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ

• Αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%

• Αύξηση του ΦΠΑ συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

Τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ λένε ναι στη συμφωνία, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ λένε ναι στα παραπάνω μέτρα για τους αγρότες, συντασσόμενοι με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών που ζητούν την υποταγή και την καταστροφή της χώρας. 

Τέλος, όσον αφορά κακόβουλες και προβοκατόρικες φημολογίες, που διακινούν οι οπαδοί των μνημονίων, για δήθεν περικοπή των αγροτικών αποζημιώσεων λόγω... του δημοψηφίσματος, ξεκαθαρίζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. ούτε συζητείται ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε., και έτσι θα συνεχίσει να είναι.

Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας