Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 16:18

Υπόθεση Φλαμπουράρη: Ο Τατούλης δεν ήξερε τίποτα για το... φόνο

Για δεύτερη μέρα βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας η  εργολαβική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της  εταιρείας "Διάτμηση ΑΤΕ", στην οποία ήταν μέτοχος ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Το θέμα ήταν ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις των περισσότερων ειδησεογραφικών πόρταλ, ενώ σχολιάστηκε τόσο σε πρωινές εκπομπές όσο και σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μιλώντας στα "Παραπολιτικά 90,1" δήλωσε: «Δεν γνώριζα και δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι στο Δ.Σ. κάθε εταιρείας που υπογράφει σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου», κρατώντας αποστάσεις  από τις πολιτικές διαστάσεις που παίρνει το θέμα. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ανέφερε: «Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν πήρε το έργο επί ημερών της υπουργίας του, ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει πριν από ενάμιση χρόνο», ενώ σχετικά με το θέμα που προκύπτει περί ηθικού και νόμιμου απέφυγε να απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση αυτό 

που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην Πελοπόννησο είναι ότι την εποχή που μαινόταν ο πόλεμος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η εταιρεία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος συμμετείχε στους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έπαιρνε έργο ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το protothema.gr που έφερε στο φως τη σύμβαση, υποστηρίζει ότι ο κ. Φλαμπουράρης κατέχει ακόμα 650.130 μετοχές της εταιρείας, ενώ ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι τις έχει μεταβιβάσει. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η "Διάτμηση ΑΤΕ".

 

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση ανάληψης δημοσίου έργου από την "Διάτμηση ΑΤΕ", προέβη ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναλυτικά, επισημαίνει τα κάτωθι:

«Η αήθης χθεσινή επίθεση εναντίον μου από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης είναι πολιτικά καθοδηγούμενη και συκοφαντική, στοχεύει δε στην προσωπική και πολιτική μου εξόντωση καθώς και στην αποδόμηση του αναμφισβήτητου ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεπλυθούν οι τέσσερις δεκαετίες διαφθοράς και διαπλοκής του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Αξιος ο μισθός των κυρίων του "Πρώτου Θέματος" και των λοιπών εμπόρων του ψεύδους και της συκοφαντίας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να δηλώσω τα κάτωθι:

Μόλις αποδέχτηκα την πρόταση να αναλάβω τη θέση του υπουργού προχώρησα στις παρακάτω ενέργειες:

1. Παραιτήθηκα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "Διάτμηση" στις 26.01.2015 κατά την έκτακτη γ.σ. της εταιρείας από την οποία προέκυψε νέο Δ.Σ. Το δε πρακτικό της γ.σ. ως και το πρακτικό συγκρότησης σε Σώμα του νέου Δ.Σ. κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ στις 04.02.2015 όπως προκύπτει και από το με αριθμό πρωτοκόλλου 16542 σχετικό πιστοποιητικό.

2. Μεταβίβασα τις μετοχές της εταιρείας που κατείχα όπως προκύπτει από  το  από 26.01.2015 ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά και από το μετοχολόγιο της εταιρείας. 

3. Την 26.01.2015 προέβην στη διακοπή εργασιών όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας φορολογικής αρχής, κατέθεσα το πτυχίο μου και αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, να τονίσω ότι η επίμαχη σύμβαση μεταξύ της εταιρείας "Διάτμηση" και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία συκοφαντικά εγκαλούμαι, έχει ημερομηνία σύναψης την ημερομηνία ανακοίνωσης της κατακύρωσης του διαγωνισμού και συγκεκριμένα την 24.11.2014, ημερομηνία δηλαδή προ της ανάληψης οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος. 

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση στην Εφορία του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης των μετοχών μου, να ενημερώσω το "Πρώτο Θέμα" ότι όπως προκύπτει από το νόμο 4172/2013 και την ΠΟΛ 1032/2015 δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση κατάθεσης του συμφωνητικού στην αρμόδια φορολογική αρχή. Το εισόδημα από την μεταβίβαση των μετοχών αυτών θα συμπεριληφθεί στη φορολογική δήλωση του έτους 2015 και θα φορολογηθεί το επόμενο έτος. Μετά την αποχώρησή μου από το Δ.Σ. της εταιρείας και την μεταβίβαση των μετοχών που κατείχα οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη της εταιρείας δεν με αφορά. 

Επίσης σε ό,τι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, για την οποία όλως ψευδώς αναφέρεται ότι καταχωρίσθηκε στο ΓΕΜΗ την Δευτέρα 14.09.2015, ενημερώνω ότι ήδη από τις 03.02.2014 έχει καταχωρισθεί η από 24/12/2013 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας με αριθμό πρωτοκόλλου 10672/14 και κωδικό αριθμό καταχώρισης 411401, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Αν το ΓΕΜΗ  διεκπεραίωσε το φάκελο την Δευτέρα 14.09.2015 αυτό επίσης δεν με αφορά.

Μετά από τις διευκρινίσεις αυτές οι οποίες συνοδεύονται από όλα τα σχετικά δημόσια έγγραφα ελπίζουμε ότι η συκοφαντική επίθεση του "Πρώτου Θέματος" θα σταματήσει άμεσα. Αν δοθεί όμως συνέχεια στα ψεύδη την απάντηση θα δώσει η ελληνική δικαιοσύνη». 

 

ΤΟ "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" ΑΝΤΑΠΑΝΤΑ

Το protothema.gr χθες το βράδυ απάντησε στη δήλωση  του κ. Φλαμπουράρη: 

«Ο τέως υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης για να αποκρούσει τις κατηγορίες συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της "ΔιάτμησηΑΤΕ" επικαλείται ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο επικυρώνει -ως μη όφειλε- αστυνομικό όργανο και το οποίο θα φανεί φορολογικά και γενικότερα στις αρμόδιες αρχές από το… 2016! Το πιο εξωφρενικό όμως στην υπόθεση είναι πως με το συγκεκριμένο συμφωνητικό οι μετοχές κυριότητος του κ. Φλαμπουράρη φέρονται να μεταβιβάζονται σε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και συγκεκριμένα στον συνεταίρο και επιχειρηματικό του τέκνο κ. Γιάννη Κοτταρίδη. Ταυτόχρονα η διαπλοκή Φλαμπουράρη επικυρώνεται με τη συμμετοχή του υιού του Μιχάλη Φλαμπουράρη Ρετσίνα που τοποθετείται στη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας. Θέση την οποία κατείχε ο ίδιος μέχρι πρόσφατα. Δηλαδή ο κ. Φλαμπουράρης απαντά στις κατηγορίες εμφανίζοντας ένα συμφωνητικό, τη γνησιότητα του οποίου μπορούν να επιβεβαιώσουν μόνον ο συνέταιρός του, ο γιος του κι ένας ανθυπαστυνόμος! Ουδείς συμβολαιογράφος, καμία φορολογική αρχή, ούτε όμως και κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο κ. Φλαμπουράρης εξαντλεί τα όρια της καλής πίστης καθώς το 1.059.711,90 ευρώ που είναι το αντίτιμο των κόπων μιας ζωής που αντιπροσωπεύει η εταιρεία, θα αρχίσει να το εισπράττει από τον Νοέμβριο του 2015 και σε 10 δόσεις μέχρι το 2018! Δηλαδή σε ηλικία 80 ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα έγγραφα που ο τέως υπουργός παραθέτει σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει εντυπώσεις σε σχέση με το μετοχικό καθεστώς της εταιρείας, εμφανίζει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2015. Στο εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό εμφανίζεται να έχει πουλήσει στον κ. Κοτταρίδη 650.130 ονομαστικές μετοχές έναντι ποσού 1.059.711,90 ευρώ και στο οποίο συμφωνείται η πρώτη δόση των 100.000 ευρώ να καταβληθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2015 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2018. Χωρίς λοιπόν να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ στα χέρια του, ο κ. Φλαμπουράρης εκχωρεί το σύνολο των μετοχών του στον στενότερο συνεργάτη του εδώ και 13 χρόνια καθιστώντας τον πλήρη κύριο, νομέα και κάτοχο των μετοχών αυτών, ενώ πάγια νομική αρχή είναι η παρακράτηση της κυριότητας μέχρι την εξόφληση. Επιπλέον, κάτω από το ιδιωτικό συμφωνητικό και χωρίς να απαιτείται από την Εφορία, εμφανίζεται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από τον ανθυπαστυνόμο Πανταζή Βασίλειο με σφραγίδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας της Διεύθυνσης Οικονομικών και όχι ενός απλού, οικείου αστυνομικού τμήματος στην περιοχή της έδρας της "Διάτμηση ΑΤΕ" ή κοντά τουλάχιστον στην κατοικία του κ. Φλαμπουράρη. Με τη βεβαίωση του γνησίου ο τέως υπουργός επιχειρεί ως μη όφειλε να εμφανίσει ως νόμιμο και επικυρωμένο στην 26η Ιανουαρίου το ιδιωτικό του συμφωνητικό. Την ίδια στιγμή τέτοια επικύρωση δεν απαιτεί η Εφορία, ούτε χρειάζεται να τεθεί σε γνώση της το όποιο γνήσιο υπογραφής. Ποιος λοιπόν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Φλαμπουράρης προχώρησε σε έναν τέτοιο πλεονασμό και μάλιστα με τη συμμετοχή στελέχους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας;

Ο κ. Φλαμπουράρης στην απάντησή του, επιχειρεί να παραπλανήσει το κοινό με μια άλλη αυθαιρεσία στην ερμηνεία των νόμων. Τονίζει συγκεκριμένα ότι δεν είχε υποχρέωση κατάθεσης του συμφωνητικού στην αρμόδια φορολογική αρχή βάσει του νόμου 4172/2013 και της ΠΟΛ 1032/2015. Πλην όμως ο συγκεκριμένος νόμος και η ΠΟΛ αναφέρονται στη μη υποχρέωση πληρωμής υπεραξίας προκαταβολικώς αλλά κατά το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης του επομένου έτους. Οφειλε επομένως ο τέως υπουργός με βάση την κείμενη νομοθεσία, μέχρι τις 20 Απριλίου του 2015 -αν όντως έγινε η μεταβίβαση στις 26 Ιανουαρίου- να έχει καταθέσει το ιδιωτικό συμφωνητικό στην Εφορία για να νομιμοποιηθεί και η μεταβίβαση, καθώς η Εφορία προσδιορίζει ως ανώτατο όριο υποβολής του συμφωνητικού τους 3 μήνες και 20 ημέρες μετά την υπογραφή της μεταβίβασης. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του κατά πόσο τελικά υποβλήθηκε η συγκεκριμένη αγοραπωλησία μετοχών στην Εφορία, άρα και κατά πόσο επί της ουσίας έχει υλοποιηθεί η σχετική μεταβίβαση».

 

ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΔΑΣ

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υποψήφιος της Κουμουνδούρου στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου στην Α' Αθηνών, σχολίασε για την υπόθεση, μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Δεν γνωρίζω την υπόθεση εις βάθος. Αν υπάρχει η παραμικρή παραβίαση, να δεχθούμε την όποια κριτική. Ας κριθεί η υπόθεση από οποιονδήποτε μπορεί να κρίνει. Αν υπάρχει παραβίαση νόμου από τον Φλαμπουράρη δέχομαι κάθε κριτική». Εσπευσε ωστόσο να πάρει σαφείς αποστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση που αφορά στον κ. Φλαμπουράρη, εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη στις επερχόμενες εκλογές, ήταν σαφής ως προς το ηθικό ζήτημα που τίθεται για τον κ. Φλαμπουράρη. Σε δήλωση του στην τηλεοπτική εκπομπή του Mega «Ο δρόμος προς την κάλπη», ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υπογραφής σύμβασης της εταιρείας του Αλέκου Φλαμπουράρη "Διάτμηση ΑΤΕ" με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, δεν δίστασε να πει πως «κανονικά δεν έπρεπε ο Φλαμπουράρης να συμμετέχει στο διαγωνισμό». Αν και άποψή του είναι πως πρόκειται για «ηθικό θέμα, που ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει...», ενώ ξεκάθαρα πλέον υπάρχει και νομικής φύσης πρόβλημα, που μπλοκάρει την εκλογή του κ. Φλαμπουράρη στην Α' Αθήνας, ο κ. Μάρδας συμπλήρωσε, εμφανώς διαφοροποιούμενος από την αυστηρή κομματική γραμμή στήριξης του στενού φίλου του Αλέξη Τσίπρα, πως «δεν πρέπει να μετέχουν υπουργοί σε διαγωνισμούς».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

Επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε προχθές την εξής ανακοίνωση: «Τις τελευταίες μέρες η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου, το "Πρώτο Θέμα", επιδίδεται σε μια εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, συνεχίζει το ρόλο του κομιστή της διαπλοκής, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση».

 

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας με νέα ανακοίνωσή της τονίζει ότι σε «καμία περίπτωση δεν υιοθετεί τα δημοσιεύματα του "Πρώτου Θέματος" σχετικά με τον κ. Φλαμπουράρη. Θέτει όμως ερωτήματα όπως και όλη η ελληνική κοινωνία.

Εκείνο όμως που χρήζει απάντησης είναι το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης εμφανίζεται σίγουρος ότι θα τα βρει με τον κ. Σταθάκη τώρα που έφυγε ο κ. Λαφαζάνης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο θα κατασκευαστεί όπως αυτός έχει συμφωνήσει με την εταιρεία. Η ανησυχία μας γίνεται μεγαλύτερη διότι σε αντίστοιχη περίπτωση στη Δυτική Μακεδονία το εργοστάσιο κατασκευάζεται με τις ευλογίες του κ. Σταθάκη και παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας». 

 

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: «ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»

«Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιείται τεράστιο έργο όταν την ίδια στιγμή στη χώρα έχουν βαλτώσει σχεδόν τα πάντα» είπε σε συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά" ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σχετικά με το θέμα της εταιρείας Φλαμπουράρη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι «η υπογραφή της σύμβασης γίνεται με τον υπεύθυνο της εταιρείας που έχει κυρωθεί το έργο μετά από διαγωνισμό. Ασφαλώς δεν γνώριζα, αλλά ούτε με ενδιαφέρει ποιος είναι κάθε φορά πίσω από κάθε εταιρεία. Υπέγραψα με αυτόν που ανέδειξε ο διαγωνισμός, που εισηγήθηκαν οι υπηρεσίες και ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Καλλίρης προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία ομόφωνα υπερψήφισε την κατακύρωση του έργου».

Ο κ. Τατούλης απαντώντας σε ερωτήματα περί ηθικής, απάντησε «η χώρα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ηθικισμού και ψευτοηθικισμού. Το συγκεκριμένο έργο είναι και νόμιμο και ηθικό. Ο διαγωνισμός του έργου πραγματοποιήθηκε περίπου 1,5 χρόνο πριν, όταν ο κ. Φλαμπουράρης δεν διέθετε θεσμική ιδιότητα» και σημείωσε ότι όλες οι γνωμοδοτήσεις και όλες οι ελεγκτικές εγκρίσεις (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο) του έργου ήταν θετικές. «Σε διαφορετική περίπτωση το έργο ποτέ δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί». 

«Στον αντίποδα της ανθρωποφαγίας που επικρατεί, παραμένω πολιτικά ξεκάθαρος και σταθερός στις απόψεις και τις τοποθετήσεις μου. Στην πολιτική μου σταδιοδρομία έχω δώσει πολλές πολιτικές μάχες απ’ όπου έχω βγει νικητής, γιατί πάντα συνομιλούσα με τους πολίτες και μόνο αυτούς εμπιστευόμουν» συνέχισε ο κ. Τατούλης. 

 

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου δήλωσε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου τήρησε απαρέγκλιτα το νομικό πλαίσιο που διέπει αυτούς τους διαγωνισμούς».