Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 15:24

Ομιλία Πετράκου στη συνέλευση της Ενωσης Γονέων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» παραβρέθηκε στη συνέλευση της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας. Στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, τόνισε:
«Χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε την Ένωση Γονέων για τις παρεμβάσεις της και τη σημερινή της συγκέντρωση.
Η σχολική χρονιά που κλείνει σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις για να μην κλείσουν τα σχολεία, αλλά και τα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Η νέα χρονιά θα είναι ακόμη χειρότερη, αν δεν ανατραπεί η πολιτική του νέου μνημονίου και της τρόικας.
Σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει με τη μεταφορά των μαθητών. Η κυβέρνηση δίνει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως τους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταφορά των μαθητών θα καλυφθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων.
• Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού είναι περίπου 40% από το 2009.
• Επιπλέον το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει μείωση των πόρων από τους προϋπολογισθέντες του 2011 κατά 385 εκατ. ευρώ.
• Νέα μείωση για την τετραετία 2012-2015 κατά 685 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011.
• Επιπλέον περικοπή για το 2012 κατά 250 εκατ. ευρώ.
Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας τις συνέπειες που θα υπάρξουν για την παιδεία, αν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Γι’ αυτό ο αγώνας για μια καλύτερη παιδεία συνδέεται με τον αγώνα για την ανατροπή της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία είναι εναρμονισμένη με τους στρατηγικούς στόχους της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ- ΔΝΤ. 
Βασικές αιχμές αυτής της πολιτικής είναι:
στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η προώθηση σειράς αλλαγών κάτω από τον τίτλο «Νέο Σχολείο»,
στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεμελιακές αλλαγές που τίθενται με το κείμενο «διαβούλευσης», που αμφισβητούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, ενώ παράλληλα προωθείται η αμφισβήτηση/κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αλλαγές της τις περιβάλλει με μια ρητορική που ξεκινά από υπαρκτά προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά ο στόχος της είναι η υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και η ευθυγράμμισή της με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και γενικότερα η προώθηση των νεοφιλελεύθερων αλλαγών, που βασικούς τους στόχους έχουν την:
υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης, απόσυρση του κράτους από τις δαπάνες για την εκπαίδευση και, ουσιαστικά, άνοιγμά της σε στρατηγικές επενδύσεις κερδοσκοπικών εταιριών,
μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση.

Από την "Αγωνιστική Συνεργασία"


NEWSLETTER