Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 14:17

Τοποθέτηση Φούρκα στο θέμα αξιοποίησης της δωρεάς Γουδέ και εισήγηση για τις αναπλάσεις

Γράφτηκε από την

Είναι γνωστό ότι εμείς το 2009 είχαμε καταθέσει στο Δ.Σ.  συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δωρεάς Γουδέ, που η φιλοσοφία της ήταν η αξιοποίηση του χώρου να ήταν τέτοια που θα βοηθούσε τουριστικά την Σπάρτη αλλά και γενικότερα ολόκληρη τη Λακωνία,  δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές, κάτι που σημαίνει δυνατότητα ανάπτυξης με επενδύσεις από ιδιώτες στο αντικείμενο του τουρισμού, με σκοπό την  επιμήκυνση  του χρόνου παραμονής των επισκεπτών αλλά και δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας.
Η πλειοψηφία του Δήμου έχει την δική της πρόταση, δηλ. να δημιουργήσει ένα πάρκο-πνεύμονα πρασίνου και κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την πρόθεση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, ο,τιδήποτε γίνεται στον τόπο μας, θα πρέπει πρώτιστα να έχει μια αναπτυξιακή προοπτική  δίδοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Κάτι που δεν δημιουργεί η πρόταση της πλειοψηφίας και κατά τη γνώμη μας χάνεται μια ευκαιρία.
Κύριοι,
Μετά την απόφαση της Ε.Ε. να μειώσει την εθνική συμμετοχή στο 5% για το ΕΣΠΑ, θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εντάξουμε έργα που θα βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την ύφεση, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει κατάλληλη προετοιμασία και ερωτώ, υπάρχει εκ μέρους του Δήμου η κατάλληλη προετοιμασία; Δηλαδή με απλά λόγια, υπάρχουν μελέτες; φοβάμαι πως όχι.
Εμείς ως Ν.Α. είχαμε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και εκτός των άλλων μελετών σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μυστρά κ.Αποστολάκο και τον τότε Πρόεδρο του Δ.Σ. κ.Τσουρούνη, αποφασίσαμε να συντάξουμε μια μελέτη βελτίωσης και ανάδειξης του δρόμου προς Μυστρά και Μαγούλα με τον τίτλο «Κατασκευή πεζοδρόμησης- ποδηλατόδρομου και κλειστού οδοστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου σωλήνων και οχετών στις θέσεις από κόμβο επαρχιακής οδού Παρόρι-Μυστρά(Παλαιολόγιον) έως εκκλησία Αγίου Ιωάννη Μυστρά και Ε.Ο. από όρια Δήμου Σπαρτιατών(Πλάτανος) μέχρι πλατεία τοπικού διαμερίσματος Μαγούλας» με πεζογέφυρα στην γέφυρα της Μαγούλας.
Η μελέτη είναι έτοιμη, ωριμότατη, ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου ως παρέμβαση και επισκευή Ε.Ο. εντός ορίων των κοινοτικών διαμερισμάτων του Δήμου όπως προκύπτει από  σχετική εγκύκλιο του 2008.
Θα πρέπει η μελέτη να ζητηθεί από την περιφέρεια, γιατί εμπίπτει όπως προανέφερα στις αρμοδιότητες του Δήμου.
Εδώ είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω ότι τα χρήματα της μελέτης, 65.000 ευρώ, είχε εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ.Βαρβιτσιώτης.
Εφόσον χρειασθεί έχω στην διάθεσή σας ολόκληρη τη σχετική αλληλογραφία και μελέτη, μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης.
Θα πρέπει όμως πιστεύω όπως ανέφερα, ιεραρχικά να ζητηθεί από την Περιφέρεια.
Μάλιστα στις 2-8-2009  με  αριθμό πρωτοκόλλου 235,είχαμε υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης και τεχνική περιγραφή του έργου, με  έγγραφό μας προς τον Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στις 4-9-2009 με το υπ.αριθ.πρωτ. 328, έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο  ζητούσε την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 026 Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 3.655.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει και ο τίτλος, από την μελέτη προβλέπεται από το Παλαιολόγιο μέχρι το Μυστρά, κλειστό αποστραγγιστικό δίκτυο, ανακατασκευή του δρόμου και δημιουργία στη μια πλευρά του δρόμου(Νότια),   ειδική κατασκευή για ποδηλατόδρομο και από την άλλη πλευρά (Βόρεια) πεζόδρομο και τοποθέτηση ανάλογου φωτισμού.
Οι κάτοικοι της Μαγούλας υποφέρουν κυριολεκτικά από τη διέλευση της Ε.Ο Σπάρτης-Καλαμάτας, μέσα από το συνοικισμό. Ο δρόμος δε διαθέτει σε κανένα του σημείο πεζοδρόμιο και είναι εξαιρετικά στενός με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ατυχήματα και να κινδυνεύουν καθημερινά πολίτες και παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο.
Γι’αυτό ήδη έχει συνταχθεί μελέτη αναβάθμισης του υπάρχοντος δρόμου, η οποία περιλαμβάνει  την κατασκευή πεζοδρομίου και την τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού.
Επίσης στην ίδια μελέτη συμπεριλαμβάνεται,  από τα όρια του τέως Δήμου Σπαρτιατών μέχρι την πλατεία της Μαγούλας, εκτός από την ανακατασκευή του δρόμου και την δημιουργία πεζοδρομίων με κλειστό αρδευτικό  και αποστραγγιστικό δίκτυο.
Επίσης έχουμε έτοιμη μελέτη για πεζογέφυρα, δίπλα από την γέφυρα της Μαγούλας διότι λόγω του Σχολείου αλλά και του πλάτους της γέφυρας υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ατυχήματος.
Αυτές είναι μελέτες που με κατάλληλη διεκδίκηση μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, στο μέτρο αστικές αναπλάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης

Κωνσταντίνος Φούρκας



NEWSLETTER