Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 16:03

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τη θεομηνία στη Μεσσηνία

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τη θεομηνία στη Μεσσηνία

Ανακοίνωση για τις καταστροφές, που προκλήθηκαν από τη θεομηνία, που έπληξε την Μεσσηνία εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ.

 

Αναλυτικά: 

"Τεράστιες είναι οι καταστροφές από την τελευταία νεροποντή σε όλο το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και στους Δήμους Οιχαλίας, Μεσσήνης και Ανατολικής Μάνης.

Η τραγικότερη συνέπεια είναι η απώλεια τριών συνανθρώπων μας στο Δήμο Καλαμάτας. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Οι καταστροφές στο Δήμο Καλαμάτας, μέσα στην πόλη και στους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρα είναι βιβλικές. Ειδικά στις συνοικίες της Καλαμάτας όπως στο «Φραγκοπήγαδο», στη «Ράχη» με επίκεντρο την οδό Αθηνών και Μπουλούκου, στην Ανατολική πόλη, στον Αγ. Σίδερη, στα Γιαννιτσάνικα η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Είναι περιοχές που σχετίζονται και γειτνιάζουν με τη διάνοιξη της νέας Περιμετρικής Οδού που κατασκευάζει ο «Μωρέας». Να σημειώσουμε ότι και στο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο του «Μωρέα», που ακριβοπληρώθηκε και ο λαός συνεχίζει να πληρώνει με τα διόδια, σταμάτησε η κυκλοφορία για πολλές ώρες.

Επίσης τεράστιες είναι οι ζημιές και στον υπόλοιπο νομό, στις αγροτικές καλλιέργειες, ποτάμια και ξεροχείμαρροι υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να πλημυρίσουν αγροτικές εκτάσεις, ζώα πνίγηκαν και σε όλο το οδικό δίκτυο πεδινό και ορεινό παρουσιάζονται προβλήματα.

Αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, η σοβαρή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προστασίας, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στον αστικό ιστό της Καλαμάτας που κατοικούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, που μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των «εκτάκτων αναγκών», της «δημοσιονομικής προσαρμογής» και των «δυνατοτήτων της οικονομίας».

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την μία δίνει «μεγάλο αγώνα» και τεράστια ποσά, από τα λεφτά του λαού, για την τουριστική προβολή, την πολιτιστική πρωτεύουσα, τις λευκές νύχτες, για αναπλάσεις που θα προσεγγίσουν ακόμα περισσότερους πελάτες για το τουριστικό κεφάλαιο. Από την άλλη τα απαραίτητα έργα υποδομής που αφορούν το λαό, τα αντιπλημμυρικά, ο καθαρισμός και η βελτίωση των φρεατίων, ο καθαρισμός των καναλιών κτλ, τα βάζει σε δεύτερη μοίρα.

 Τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση, ο λαός της Μεσσηνίας να οργανώσει τον αγώνα του και να απαιτήσει:

·  Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στους  πληγέντες δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης. Επίσης για τις αγροτικές εκτάσεις, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά - εγγειοβελτιωτικά - αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κ.ά.).

· Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών (σπίτια, καταστήματα και οχήματα) και να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Ταμεία χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών.

· Για όσους έχουν πληγεί οι κατοικίες τους και δεν μπορούν να διαμείνουν, να εξασφαλιστεί η διαμονή τους σε ξενοδοχεία και να τους δοθεί έκτακτο επίδομα για όσο διάστημα χρειάζεται.

· Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς του φυτικού κεφαλαίου (κηπευτικά, σταφίδες κτλ) και ζωικού(πνιγμένα αιγοπρόβατα). Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες.

· Άμεση αποκατάσταση όλου του αγροτικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων σε όλο το Νομό.

Να πάψει πια να είναι φθινοπωρινό ευχολόγιο η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, αλλά και να ανοίξει ο μόνος ελπιδοφόρος για το λαό δρόμος ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες κι όχι τα «έργα και τις επενδύσεις», που πραγματοποιούνται με μοναδικό γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία".