Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 18:44

Πετράκος και Χρυσαδάκος για την ΠΟΠ ελιά Καλαμών 

Γράφτηκε από την

Κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το θέμα της ελιάς Καλαμάτας, στρέφονται με κοινή τους δήλωση τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος και Σταύρος Χρυσαδάκος.

Οπως αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του olivenews.gr,  «η ηγεσία του υπουργείου εγκαταλείπει τώρα το γεωγραφικό προσδιορισμό, την καταγωγή - προέλευση του προϊόντος και περιορίζεται μόνο στην απλή και γενική διατύπωση "Kalamata olives" - Ελιές Καλαμάτας. Υποστηρίζουν ότι «η αποκάλυψη  εφόσον αληθεύει αποτελεί τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και ηθικό θέμα. Η επιλογή της γενικόλογης διατύπωσης είναι καταστροφική για το εθνικό μας προϊόν. Είναι προφανές ότι η ελιά Καλαμάτας θα είναι ανυπεράσπιστη και τελικά θα γίνει βορά στον (αθέμιτο) ανταγωνισμό των τρίτων ανταγωνιστριών χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.) Η απαράδεκτη και καταστροφική αυτή επιλογή επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας ότι η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει το ΠΟΠ "ελιές Καλαμάτας". Εξηγεί, επίσης, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κωλυσιεργεί και δεν συζητά τις  προτάσεις των παραγωγών και των φορέων της Πελοποννήσου για  τροποποίηση και επέκταση του ΠΟΠ "ελιές Καλαμάτας" σε όλη την νότιο Πελοπόννησο».

Κατηγορούν, επίσης, το υπουργείο ότι «υιοθετεί τις θέσεις της ΠΕΜΕΤΕ η οποία θέλει να μην υπάρχει έλεγχος ιχνηλασιμότητας στη διακίνηση του προϊόντος, να εισάγει ελιές από  τρίτες χώρες, να τις βαφτίζει Ελιές Καλαμάτας και να τις διαθέτει αναλόγως».