Τετάρτη, 17 Μαϊος 2017 09:03

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην "Ε": «Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην "Ε": «Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη»

 

«Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη. Ο κ. Τσίπρας παίρνει λεφτά από τους Ελληνες και τους δίνει λέξεις…». Η διαπίστωση ανήκει στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λ. Αυγενάκη και αποτελεί απάντηση σε σχετική ερώτηση της «Ε».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αυγενάκης, σχολιάζει αναλυτικά την σημασία του 4ου μνημονίου που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρουσιάζει τα στοιχεία που σύμφωνα με τη Ν.Δ. αποδομούν την έννοια "ανάπτυξη", όπως αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για την επίτευξη πλεονάσματος που στηρίζεται, όπως λέει, στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων και στο «πάγωμα» των πληρωμών του Δημοσίου στους προμηθευτές του.

Τέλος, καλωσορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Ν.Δ. για την μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια.

- Η κυβέρνηση τελικά υπέγραψε ένα 4 μνημόνιο; Κι αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Ελληνες μισθωτούς και συνταξιούχους; Για τον μέσο Ελληνα;

«Η συμφωνία που έρχεται σύντομα στην Βουλή είναι το χειρότερο και το πιο αχρείαστο μνημόνιο. Ενα μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Είναι το 4ο μνημόνιο που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αέναα μέτρα, όρους και επιτήρηση, χωρίς λεφτά! Τι κέρδισε λοιπόν ο κ. Τσίπρας με το παιχνίδι των καθυστερήσεων; Τίποτα! Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δύο μνημόνια, 2% μόνιμα μέτρα για 2019 και 2020, μείον δύο συντάξεις το χρόνο, 12 δις παροχές που έγιναν 12,5 δις μέτρα. Μέτρα για τους πιο ευάλωτους: τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».

- Η κυβέρνηση λέει ότι «η συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη». Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός μιλά για «επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης». Η Νέα Δημοκρατία μιλά για «ισοπέδωση της μεσαίας τάξης». Τελικά πού βρίσκεται η αλήθεια;

«Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Αυτή του κ. Τσίπρα που έχει πάρει 7.000 € από το κάθε νοικοκυριό; Ο ρυθμός ανάπτυξης, για το 2017, πέφτει από το 2,7% στο 1,8%. Με βάση και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, χάθηκαν, μέχρι το 2018, 29 δις ευρώ πλούτου, ή 7.000 ευρώ περίπου χαμένο εισόδημα για κάθε νοικοκυριό. Και πέραν αυτού έχουμε επέκταση και διεύρυνση της λιτότητας, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι με τα νέα μέτρα, χάνονται από 1 - 3 συντάξεις και ένας μισθός. Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, που υπόσχονταν, κόβουν τη 12η και την 11η.

Επιπλέον, επιβαρύνονται για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολόγητου, 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες. Επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες και τέλος πετσοκόβονται τα ειδικά μισθολόγια, ιδίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας!».

- Επιτρέψτε μου να επιμείνω πως η κυβέρνηση λέει ότι είναι μια καλή συμφωνία και προτάσσει το επιχείρημα με τα αντίμετρα. Εσείς γιατί δεν τα ψηφίζετε αφού είναι θετικές παρεμβάσεις;  

«Τα αντίμετρα είναι μια μεγάλη απάτη! Ο κ. Τσίπρας παίρνει λεφτά από τους Ελληνες και τους δίνει λέξεις! Πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν μπορεί να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. Τώρα υπόσχεται ότι θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα… 5,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή πάνω από 10 δις ευρώ για πολλά χρόνια μετά το 2018! Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, μόνο αν ξεπεράσουμε τους στόχους (0,2% του Α.Ε.Π. πάνω από το στόχο 3,5% του Α.Ε.Π. την περίοδο 2019 – 2021). Δηλαδή, για να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα «αντίμετρα» 2% του Α.Ε.Π., θα πρέπει να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% του Α.Ε.Π. ή πάνω από 10 δις ευρώ!!! Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι το ’17 θα έχει αντίστοιχη υπέρβαση του πλεονάσματος, όπως είχε το ’16, τότε δεν έχει κανένα λόγο για να μην προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Για εμάς τα αντίμετρα είναι μειώσεις φόρων, δεν είναι συσσίτια. Τι λέει ο κ. Τσίπρας; «Θα στύψω τους Ελληνες και μετά θα τους δώσω συσσίτια». Δεν μπορεί το όραμα μιας κοινωνίας και ενός κοινωνικού κράτους να είναι πώς θα ταΐζουμε τους πεινασμένους. Αυτό πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί να λέμε ότι θα δώσουμε συσσίτια, άμα πιάσουμε 4,5% πλεόνασμα».

- Οι δανειστές κρατούν αυτή τη σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Γιατί εσείς να έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, και μάλιστα ένα πρόγραμμα που σημαίνει χαμηλότερα πλεονάσματα, άρα και μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα;

«Κάθε πρόγραμμα εμπεριέχει ευελιξία στους στόχους και στα μέσα για την επίτευξή τους. Ετσι και τα μνημόνια στην Ελλάδα δεν είναι οι «10 Εντολές». Εμείς προτείναμε εξαρχής ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος. Προσδιορίσαμε, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε, κοστολογήσαμε το ύψος αυτών των παρεμβάσεων, και, με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Από εκεί και πέρα, θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για έναν απλό λόγο: Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Εμείς δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες, ούτε διεκδικώντας στόχους, οι οποίοι είναι ανέφικτοι».

- Ο κ. Τσίπρας, πέτυχε, λέει, πλεόνασμα 43 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε το Δ.Ν.Τ. Δεν είναι επιτυχία αυτό;

«Πώς το πέτυχε ακριβώς; Υπερφορολογώντας τους Ελληνες πολίτες και παγώνοντας όλες τις πληρωμές του Δημοσίου προς προμηθευτές. Αφού λοιπόν το πέτυχε ας επιστρέψει ένα λελογισμένο ποσό 0,5% με φοροαπαλλαγές στους πολίτες. Οχι με κομματικές προσλήψεις. 

Δεν θα το κάνει. Ξέρετε γιατί; Ο κ. Τσίπρας φαντάζεται ένα κράτος μεγάλο κομματικών, το οποίο θα δίνει στους πολίτες επιδόματα και σε αυτούς οι οποίοι πεινάνε συσσίτια. Εμάς δεν μας εκφράζει αυτή η εικόνα της χώρας». 

- Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, υποσχέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, από την 1η Ιουλίου 2017. Στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία; 

«Εφόσον ισχύει, τον καλωσορίζουμε στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, 8 μήνες πριν, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., στη “Συμφωνία Αλήθειας” για τους Αγρότες. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα η κυβέρνηση το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.
Μακάρι να μην είναι άλλη μια αναξιόπιστη δήλωση του υπουργού, που απειλούσε με παραίτηση στην περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ! 
Η εξαγγελία του υπουργού γίνεται στο φόντο της μείωσης του αφορολόγητου και των αγροτών στις 6.000 ευρώ και ακόμη χειρότερα, της νέας αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, που φέρνει το 4ο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξαγγελία μοιάζει με "τυράκι" για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το 4ο μνημόνιο».