Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 16:11

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την περικοπή συντάξεων λόγω αγροτικού εισοδήματος

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την περικοπή συντάξεων λόγω αγροτικού εισοδήματος

Αναλυτικά η απάντηση έχει ως εξής:

“Η αλήθεια για το "κούρεμα" των συντάξεων λόγω αγροτικού εισοδήματος

Προβληματισμό και απορία μας προξένησε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Ελευθερίας" της 4ης Απριλίου 2018 με τίτλο «Το αγροτικό εισόδημα "κουρεύει" συντάξεις». Πρόκειται για αναπαραγωγή παλαιότερου δημοσιεύματος της εφημερίδας "Τα Νέα" (23/01/2018) Επί της ουσίας:

Το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) ορίζει ότι εάν ένας νέος συνταξιούχος (μετά την ψήφιση του νόμου, 13/5/2016) έχει έσοδα από άλλη δραστηριότητα, τότε περικόπτεται κατά 60% η σύνταξή του και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για τη δραστηριότητα αυτή. Αυτό ίσχυε πάντοτε για όλες τις δραστηριότητες πλην των αγροτικών.

Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), όταν συνταξιοδοτείτο, επέλεγε να ανοίξει ένα κατάστημα, δεχόταν περικοπή κατά 60% της σύνταξής του και ασφαλιζόταν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Οταν έπαυε τη δραστηριότητα αυτή, γινόταν επανυπολογισμός της σύνταξης με όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Με τον νόμο 4387 αυτό επεκτάθηκε στην αγροτική δραστηριότητα.

Για τους αγρότες που συνταξιοδοτούνται προβλέπεται μεταβατική περίοδος μέχρι την 31/12/2024. Οσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τότε ως αγρότες, μπορούν να κρατήσουν την αγροτική δραστηριότητα, ανεξάρτητου ύψους εισοδήματος, χωρίς ποτέ να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και να δεχτούν περικοπή στη σύνταξη. Το ίδιο ισχύει για όλους τους παλιούς συνταξιούχους όλων των ταμείων. Για τους νέους συνταξιούχους των λοιπών ταμείων, πλην ΟΓΑ ή άρθρο 40 (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), σύμφωνα με την τελευταία ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, μόνο σε όσους έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 4.923€ θα εφαρμόζεται το άρθρο 20 (μείωση σύνταξης κατά 60% και ασφαλιστικές εισφορές).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο το 3,8% των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δηλώνουν εισόδημα πάνω από 5.000€. Αρα, σχεδόν κανένας δεν θα δει εφαρμογή του άρθρου 20!

Επιπρόσθετα, η πολιτική λογική του άρθρου 20 ήταν να ωθήσει τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που συνταξιοδοτούνται από το ταμείο τους, να δώσουν για καλλιέργεια τα αγροτεμάχιά τους σε νεότερους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”.