Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 17:28

Κίνημα Αλλαγής: Τέλος στην εσωστρέφεια με άνοιγμα στην κοινωνία

Κίνημα Αλλαγής: Τέλος στην εσωστρέφεια με άνοιγμα στην κοινωνία

Του Τάκη Αναστόπουλου

Μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ

και μέλους της Συντονιστικής Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία

Από τη θέση αυτή θέλω να συγχαρώ τον νέο γραμματέα για την εκλογή του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Είναι μεγάλη τιμή για μένα γιατί έχω την ευκαιρία να μιλήσω στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του Κινήματος Αλλαγής. Ολοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ νιώθουμε υπερήφανοι γιατί, παρά τις δυσκολίες, δεν χάσαμε το στόχο μας που ήταν και είναι η ενότητα και η ανανέωση της Κεντροαριστεράς.

Βγαίνουμε από μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Μετά το Συνέδριο του Ιουνίου 2017 εντάθηκε η απαραίτητη οργανωτική προσπάθεια, της οποίας οι βασικοί σταθμοί ήταν η διαδικασία εκλογής αρχηγού το Νοέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή 212.000 φίλων και μελών (ας μου επιτραπεί να σταθώ ιδιαίτερα στην πολιτική σημασία του εγχειρήματος στο οποίο συμμετείχα ως μέλος της ‘‘επιτροπής Αλιβιζάτου’’ όπου είχα την ευθύνη για τη διοργάνωση των εκλογών στον ελληνισμό της διασποράς), η δημιουργία του Πολιτικού Συμβουλίου, το Ιδρυτικό μας Συνέδριο το Μάρτη του 2018 και τώρα η πρώτη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Οι ενέργειες αυτές ήταν επιβεβλημένες για να μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να είναι παρόν με αξιώσεις στις πολιτικές εξελίξεις που θα το αναδείξουν σε πρωταγωνιστική δύναμη. Ομως, στους πολίτες που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δημιουργία του νέου φορέα είναι λογικό να δημιουργείται μία αίσθηση καθυστέρησης. Θέλουν να δουν το Κίνημα Αλλαγής να αφήνει τις αίθουσες των συνεδριάσεων και να βγαίνει στην κοινωνία.

Χρέος μας είναι να κάνουμε τα πάντα, ώστε τον ενθουσιασμό που εκδήλωσαν οι πολυάριθμοι φίλοι που έδειξαν να εμπνέονται από το Κίνημα Αλλαγής στα πρώτα του βήματα να μην τον διαδεχτεί η αποστασιοποίηση.

Γι' αυτό θα πρέπει να κινηθούμε παράλληλα προς 2 κατευθύνσεις:

(α) Να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της οργανωτικής θωράκισης του Κινήματος Αλλαγής, όπως ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό που εγκρίναμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο (ιδίως με την ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας, την αναγνώριση ύπαρξης τάσεων και την οργανωτική εξακτίνωση σε Δημοτικό και Νομαρχιακό επίπεδο) ώστε να στεφθεί με επιτυχία το Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης, δηλαδή ο οδικός χάρτης μετάβασης από τη σημερινή πολυκομματική μορφή οργάνωσης και λειτουργίας σε πλήρως ενιαίο κόμμα.

(β) Παράλληλα με την οργανωτική κινητοποίηση των μελών μας, να κάνουμε συστηματικό άνοιγμα στην κοινωνία αποσκοπώντας στη διεύρυνση του ακροατηρίου μας, ιδίως με την προσέλκυση νέων. Η ιδεολογική και προγραμματική μας πλατφόρμα, για να παραμείνει ζωντανή, πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς μέσα από την τριβή της με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας και όλους αυτούς που περιμένουν να προέλθουν από εμάς οι προοδευτικές προτάσεις ως απάντηση στη συντήρηση, είτε αυτή έχει αριστερό προσωπείο είτε δεξιό.

Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, πρέπει όλοι να συμβάλουμε και να προσφέρουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην εκλεγμένη ηγεσία μας και τον Γραμματέα της ΚΠΕ. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για τη μελλοντική λειτουργία μας ως οργάνου του Κινήματος Αλλαγής. Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε 3 οργανωτικής υφής σημεία:

- Δεν λειτουργούμε με στεγανά, ούτε με τα παλιά μας αντανακλαστικά, αλλά ενωτικά, έχοντας υπόψη ότι υλοποιούμε την ολοκλήρωση ενός πραγματικά νέου ενιαίου φορέα. Ολα γίνονται στο φως, με διαφάνεια και διαύγεια.

- Για την πιο αποτελεσματική λειτουργία μας, ο γραμματέας καταρτίζει το χρονοδιάγραμμα των τακτικών συνεδριάσεων με γνωστή εκ των προτέρων θεματική ατζέντα. Εκτακτες συνεδριάσεις θα γίνονται όταν η πολιτική συγκυρία τις επιβάλλει.

- Εφαρμόζουμε στην πράξη την εσωκομματική δημοκρατία, κάνοντας ευρύτατη χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στο πρόσφατο Συνέδριό μας δώσαμε το ξεκάθαρο πολιτικό μας στίγμα που μας διακρίνει τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, ως ΚΠΕ θα πρέπει να ανοίξουμε μία συζήτηση που δεν έχει ακόμα αρχίσει να γίνεται από κανέναν πολιτικό φορέα και αφορά τις ευρωεκλογές του 2019. Οταν μιλάμε για εκλογές, εννοούμε πάντα τις βουλευτικές και ξεχνάμε τις ευρωεκλογές που είναι εξίσου κρίσιμες για την Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης. Και όμως εκεί έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις -με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν- ενόψει των ανακατατάξεων που ετοιμάζονται σχετικά με τη σύνθεση των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Οπως είναι γνωστό, προέρχομαι από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά θα συνεχίσω και από τη θέση του μέλους της ΚΠΕ την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί ως ιδρυτικά μέλη της ΔΗΣΥ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής, για την ενότητα και την ανανέωση της Κεντροαριστεράς. 

Προχωράμε μπροστά, προχωράμε δυνατά. Γιατί αυτό ζητούν οι προοδευτικοί πολίτες και το επιτάσσει το συμφέρον της χώρας.

 

* Ομιλία στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής (Αθήνα, 15-4-2018)