Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 20:21

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τον “Ζορμπά” στην Πελοπόννησο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις καταστροφές από τον “Ζορμπά” στην Πελοπόννησο

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών, για τις καταστροφές από τον κυκλώνα "Ζορμπάς" που προκλήθηκαν στην Πελοπόννησο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.

Αναφέρουν ότι “όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (που απέφυγε να τοποθετηθεί για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης στη συνεδρίαση του ΠεΣυ, στη 1/10/18, δύο ημέρες μετά τις καταστροφές, ενώ προκλητικά μοίρασε 1.485.000 ευρώ στην "Πελοπόννησος ΑΕ"), άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη”. Παρατηρούν, μεταξύ άλλων, πως “τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση και γι’ αυτό είναι επιλέξιμα και από την Ε.Ε., όπως η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Πέτρου και της λαϊκής αγοράς του Αργους, η πλατεία Π. Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην Κόρινθο κ.ά., υλοποιούνται γρήγορα, με fast track διαδικασίες”.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς “τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.ά.). Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο”.