Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 17:20

Ερώτηση Λυμπεροπούλου για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για την εγκατάλειψη της ρωμαϊκής έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία κατέθεσε η εκπρόσωπος της “Πελοπόννησος Οικολογική", Δήμητρα Λυμπεροπούλου:

"Το μνημείο χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., έχει έκταση πάνω από 20.000 τ.μ. και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο, λόγω και των πολυάριθμων και εξαιρετικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές" αναφέρει η κ. Λυμπερόπούλου - τονίζοντας ότι:

"Η σημασία του ξεπερνά το τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Είναι μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στο πλαίσιο της διάσωσης και ανάδειξής του αλλά κυρίως χρειάζεται πολιτική βούληση, αλλά και το ενδιαφέρον όλων μας. Ωστόσο, είναι σε εκκρεμότητα όλες οι μελλοντικές ανάγκες του, καθώς υπάρχουν προβλήματα με την ένταξή του σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα.Το εξαιρετικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, κινδυνεύει άμεσα, εάν δεν συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης, αλλά και οι ανασκαφές που διακόπηκαν πριν από οκτώ χρόνια".

Η κ. Λυμπεροπούλου ρωτά την περιφερειακή αρχή:

"Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διάσωση και τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης και ανασκαφής στη ρωμαϊκή έπαυλη Ηρώδου του Αττικού στο Δήμο Β. Κυνουρίας Αρκαδίας;

Είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και εάν ναι, πώς σχεδιάζεται η αντιμετώπιση των χρονιζόντων διαχειριστικών προβλημάτων που αποτελούν και το βασικό πρόσκομμα για την οποιαδήποτε χρηματοδότηση;

Υπάρχει σχεδιασμός για συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να εκπονηθεί μία άρτια μελέτη για την ολοκλήρωση της διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου αυτού;".