Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 08:45

Συνεδριάζουν αύριο οι κομματικές οργανώσεις: Δυστοκία για Καλαμάτα κυριαρχεί σε ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζουν αύριο οι κομματικές οργανώσεις: Δυστοκία για Καλαμάτα κυριαρχεί σε ΣΥΡΙΖΑ

 

Για τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούν αύριο οι οργανώσεις μελών του κόμματος.

Στην πρόσκληση επισημαίνεται πως αναμένεται να ληφθεί και απόφαση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα στηριχθεί, όμως η εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται να καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη τη λήψη απόφασης. Η πρόσκληση για τη συνέλευση είναι για τις 7 αύριο το βράδυ, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο απόψεις. Η κυρίαρχη που τάσσεται σε στήριξη ευρείας ανοιχτής υποψηφιότητας και όχι κομματικής και είναι αυτή που ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας και της στήριξης ευρείας και πολυσυλλεκτικής υποψηφιότητας, που έχει αποφασίσει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ για όλη την Ελλάδα. Η άλλη άποψη, η μειοψηφική, βλέπει θετικά μια κομματική υποψηφιότητα, παρά την κεντρική κατεύθυνση και παρότι έχει καθυστερήσει από τα όργανα του κόμματος η λήψη απόφασης σχετικά με τη στήριξη στον Νίκο Πατσαρίνο, που είχε ακουστεί το προηγούμενο διάστημα.

Η προοπτική στήριξης σε ευρεία υποψηφιότητα, με προοδευτική κατεύθυνση, υποστηρίζεται και από τα περισσότερα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που εκτιμούν ότι μια τέτοια προοπτική δίνει τη δυνατότητα νίκης στο Δήμο Καλαμάτας.

Το πιο πιθανό σενάριο κατά το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί, ήταν η στήριξη στον Βασίλη Κοσμόπουλο, ενώ λιγότερα θετικά σχόλια ακούγονταν για την Τόνια Κουζή. Η περίπτωση του Βασίλη Τζαμουράνη (δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά, λόγω ασυμβίβαστου) δεν φαινόταν να έχει αρκετούς υποστηρικτές. Ολο αυτό το σκηνικό δεν αποκλείει πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στο ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιοι και στους τρεις συνδυασμούς, ενώ μέλη του κυβερνώντος κόμματος στην Καλαμάτα έχουν θέσει υποψηφιότητα με τον Μανώλη Μάκαρη.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μην υπάρχει προσέγγιση με τους υποψηφίους δημάρχους, με τους οποίους έχουν συζητήσει τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή μέλη της “Δημοτικής Συνεργασίας”, της ομάδας των 6 συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το Μανώλη Μάκαρη. Γι’ αυτό και χθες εκφραζόταν η άποψη ότι στην αυριανή συνέλευση δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, αφού οι μέχρι τώρα επαφές δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Και όλα αυτά, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρχε η εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2018 είναι πολύ πιθανό να έχει επιλεγεί ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα.

Γ.Σ.