Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 19:18

Μόνο το αεροδρόμιο Καλαμάτας στο πρόγραμμα της ΝΔ από τα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Μόνο το αεροδρόμιο Καλαμάτας στο πρόγραμμα της ΝΔ από τα έργα που ενδιαφέρουν άμεσα τη Μεσσηνία

Το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα δεν περιλαμβάνεται στα έργα εθνικής προτεραιότητας που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντίθετα, η αξιοποίηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας βρίσκεται ανάμεσα στα έργα αυτά που ανακοινώθηκαν. Ως στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου αναγνωρίζεται από τη ΝΔ και το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Υλίκη, καθώς θα μειώσει το κόστος και το χρόνο μεταφοράς των πελοποννησιακών προϊόντων προς τη Βόρεια Ελλαδα και την Ευρώπη.

Προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί επίσης η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Εast Med που μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Εύρωπη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απουσία του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα από το εθνικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει, αφού η κατασκευή του είναι απολύτως αναγκαία για την ολοκλήρωση του δυτικού οδικού άξονα της Ελλάδας, ο οποίος μέσω της γέφυρας Ρίου - Αντίριου και της Ιονίας Οδού συνδέει την Πελοπόννησο με την Αλβανία.

 

ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων και των υποδομών επί διακυβέρνησης ΝΔ θα παρακολουθείται από ειδική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, ενώ θα δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Υποδομών, προκειμένου για κάθε υποδομή να υπάρχει πλέον ένας μόνον αρμόδιος φορέας για τη συντήρησή της. Δήλωσε επίσης ότι θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ιδιωτική χρηματοδότηση των έργων και στην αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό των έργων, με το πρωτοποριακό εργαλείο «Προτάσεις Καινοτομίας». Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει σε ιδιωτικούς φορείς να μπορούν να διαμορφώσουν και να υποβάλουν προτάσεις έργων.

«Εμείς θα καθορίσουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, και όχι όσοι έχουν συμφέρον να μας εγκλωβίσουν σε έργα που δεν περνούν την αυστηρή δοκιμασία της σχέσης κόστους - οφέλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

Συνοπτικά, ο εθνικός χάρτης της ΝΔ για τις υποδομές περιλαμβάνει:

– Την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 50 χιλιομέτρων που θα συνδέει απευθείας την Υλίκη με την Ελευσίνα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος και το κόστος μετακίνησης από το Βορρά προς το Νότο, θα αποφορτιστεί η κίνηση του Κηφισού και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

– Την επέκταση της Αττικής Οδού προς Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό. Στόχος είναι να υπάρχει και δρόμος ταχείας κυκλοφορίας προς το χώρο του Ελληνικού.

– Την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος.

– Τη σύνδεση των αποκομμένων πόλεων με το Κεντρικό Οδικό Δίκτυο (π.χ. της Δράμας με την Εγνατία οδό, του Καρπενησίου με τη Λαμία, της Εδεσσας και των Γιαννιτσών με τον ΠΑΘΕ, της Κακαβιάς με τα Ιωάννινα).

– Την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Κεντρικού Οδικού Δικτύου, και συγκεκριμένα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και την κατασκευή του ΒΟΑΚ με ενιαία δημοπράτηση του τμήματος Χανιά – Αγ. Νικόλαος.

– Την αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού και του προαστιακού δικτύου. Στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη να χρειάζεται 3 ώρες.

– Τη σύνδεση του Ρίου με το νέο λιμάνι της Πάτρας.

– Τη νέα χάραξη της γραμμής Θεσσαλονίκη – Καβάλα και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

– Την ολοκλήρωση του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

– Την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό στην Αθήνα (Αλσος Βεΐκου - Γουδή) με επέκταση από το Αλσος Βεΐκου στον Περισσό και από το Γουδή στην Κατεχάκη, ώστε να απολήγει στις γραμμές 1 και 3 αντίστοιχα και να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα του Δικτύου, καθώς με τον σημερινό σχεδιασμό η γραμμή 4 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του επιβατικού κοινού της Αττικής.

– Την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών και συγκεκριμένα: Σύνδεση της Κρήτης με την Αττική και των Δωδεκανήσων με την Κρήτη, σύνδεση της Ικαρίας και της Σάμου με τις Κυκλάδες και των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, σύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου με την Ανατ. Μακεδονία.

– Την προώθηση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα, πάντοτε παράλληλα με την ανακύκλωση.

– Την ένταξη των 23 μικρών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλαμάτας) σε ενιαία εταιρεία που θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή.


NEWSLETTER